Hyvä, parempi, dakdoritang

Kerroin viikko sitten Jalalla Koreasti -blogini puolella retkestä Donghaen kalkkikiviluoliin sekä retken jälkeen nauttimastamme ateriasta mummun ja papan ravintolassa. Nauttimamme lounas oli nimeltään dakdoritang (닭도리탕) ja se on siis makeantulinen kana-vihannes-perunakeitto (tässä yhteydessä käyttäisin ehkä muhennos-sanaa, koska keitto on mielestäni sellaista notkealiemistä, kun taas muhennoksen liemi on paksumpaa ja sakeampaa). Sama ruoka kulkee myös nimellä dakbokkeumtang. Ruoka oli aivan uskomattoman hyvää, sopivasti tulista ja makeaa, joten sen resepti oli pakko haalia omaan kokoelmaan. Ja olisihan toki rikos ihmisyyttä vastaan olla jakamatta sitä myös teidän kanssanne!

img_2058.jpg

Aito ja alkuperäinen herkkuruoka mummun ja papan ravintolassa. 

Dakdoritang valmistetaan yleensä kokonaisesta kanasta, mutta kanan puuttuessa sen voi tietysti tehdä myös broilerin paloista. Suosittelisin kuitenkin käyttämään enimmäkseen koipi-reittä (ehdottomasti nahkoineen), eikä pelkkää rintapalaa, jotta liha ei ole turhan kuivakkaa. Itse ostin kokonaisen kanan, ja tämä oli ensimmäinen kerta, kun sellaiseen kimppuun tuli käytyä. Käytin sormieni lisäksi perikorealaiseen tapaan saksia, jotka toimivat melko mainiosti kanan perkuussa. Irroitetuista luista ja satunnaisista muista kappaleista kiehautin vielä itselleni kanaliemen tulevia kasvis-/kanakeittoja silmällä pitäen. Kaikki talteen, siis.

Ja näin valmistuu dakdoritang parille hengelle:

½ kokonaisesta kanasta tai noin 500 g broileria (esim. koipi-reisi)

2-3 perunaa

1 iso sipuli

1 porkkana

2 valkosipulin kynttä

peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä

(½ purjoa)

Kastike:

2 rkl gochujangia (korealaista chilitahnaa)

1 tl chilijauhetta

1½ – 2 rkl sokeria, myös hunaja tai siirappi sopivat mainiosti ja tuovat kastikkeseen enemmän kiiltoa

4 rkl soijakastiketta

hyppysellinen pippuria 

(itse lisään myös ruokalusikallisen omenaviinietikkaa)

 

1 tl seesamiöljyä

1 rkl seesaminsiemeniä

 

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään huolellisesti. Paloittele kana reiluiksi paloiksi, koipi-reidet kuitenkin vähintään 3-4 osaan. Paloittele sipuli lohkoiksi. Hienonna valkosipulin kynnet ja viipaloi inkivääri ohuiksi suikaleiksi. Sekoita kanat, sipulit sekä inkivääri kastikkeeseen ja kääntele huolellisesti siten, että kastiketta on jokaisessa kananpalassa. 

Laita kana-sipuli-kastikeseos kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että kanat ja sipulit peittyvät juuri ja juuri. Keitä noin 20-30 minuuttia. Kuori sillä välin perunat ja porkkana ja paloittele myös reiluiksi suupaloiksi. Kun kanat ja sipulit ovat kiehuneet riittävästi, lisää joukkoon peruna- ja porkkanapalaset. Mikäli vettä on liian vähän, lisää sitä sen verran, että perunat ja porkkanat peittyvät. Keitä vielä noin puoli tuntia, kunnes liemi alkaa olla sakeampaa ja paksumpaa ja perunat ovat täysin kypsiä. Lisää halutessasi loppuvaiheessa (noin 5 minuuttia ennen kuin otat kattilan pois liedeltä) joukkoon vielä silputtu purjosipulin puolikas. Kun keitto on pois liedeltä, lorauta joukkoon teelusikallinen seesamiöljyä ja ripottele päälle seesaminsiemenet. Korealaiset nauttivat muhennoksen tietysti riisin ja panchaneiden kera, itse en enää perunoiden lisäksi kaivannut riisiä lainkaan. 

 

img_2272.jpg

Kana ennen käsittelyä

IMG_2273.JPG

Keitto kiehumassa, kun peruna ja porkkana on vasta lisätty joukkoon. Tässä vaiheessa liemi on vielä melko ohutta, mutta se sakenee huomattavasti puolen tunnin hiljalleen keittämisen aikana.

IMG_2277.JPG

Valmis! Lisukkeena tällä kertaa pinaattipanchan, eli sigeumchi namul (resepti löytyy blogin aikaisemmista postauksista). Keitto ei näytä kuvassa yhtä ”kiiltävältä” kuin mummun keitto, johtuen siitä, ettei käytössäni ollut siirappia kiiltävän liemen aikaansaamiseksi. Mutta maku on kohdallaan myös pelkkää sokeria käytettäessä.

Koti Ruoka ja juoma DIY Matkat
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.