Kanasalaattia twistillä
Kesä saapuu ja tuoreet, kotimaiset kurkut ovat pian parhaimmillaan. Korealaiset yhdistävät mielellään kanaa ja kurkkua, jotka ovat myös tämänkertaisen reseptin pääraaka-aineet. Potkua salaattiin saadaan kastikkeen tulisesta korealaisesta sinapista, joka on itse asiassa lähes wasabimaisen tymäkkää tavaraa. Mikäli ehtaa korealaista ei ole saatavilla, kannattaa käyttää kastikkeessa dijon-sinappia.
Raaka-aineet kahden hengen salaattiin:
2 kanan rintafilettä
1 kurkku
½ tl suolaa
1 sipuli, korealainen keltasipuli on maultaan hyvin mietoa, mutta Suomen oloissa kehottaisin käyttämään jotakin keltasipulia miedompaa, esim. purjoa tai vaikkapa salottisipulia
Kanan valmistamiseen tarvitset lisäksi:
1 keltasipuli tai purjo
2 valkosipulin kynttä
pieni pala (noin peukalonpään kokoinen) tuoretta inkivääriä
Kastike:
2 tl seesaminsiemeniä
1-2 tl väkevää sinappia
1 rkl soijakastiketta
2 rkl sitruunamehua
1 rkl riisiviinietikkaa (tai vastaavasti muuta, mietoa etikkaa)
1 rkl hunajaa
1 rkl vettä
Ja näin se tapahtuu:
Laita kanafileet kattilaan. Viipailoi sipuli, valkosipuli sekä inkivääri ja lisää kanan joukkoon. Lisää kattilaan vettä ja keitä kanat kypsiksi (noin 25-30 minuuttia). Kun kana on kypsynyt ja hieman jäähtynyt, revi se ohuiksi suikaleiksi.
Viipaloi kurkku ohuiksi viipaleiksi, laita kulhoon ja ripottele päälle ½ teelusikallista suolaa. Sekoita suola kurkkujen joukkoon. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia. Kaada kurkut lävikköön, huuhtele kertaalleen ja purista niistä ylimääräinen neste käsin pois.
Sekoita kaikki salaatinkastikkeen ainekset keskenään.
Yhdistä salaattikulhoon revitty kana, suikaloitu sipuli (tai purjo) sekä viipaloidut kurkut. Kaada joukkoon salaatinkastike ja sekoita huolellisesti. Tarjoile salaatti kylmänä tai huoneenlämpöisenä.
Omasta mielestäni salaati maistui todella raikkaalta sinapin tuodessa sopivasti potkua ja kanan ollessa keittämisen myötä mukavan mehukasta. Maistuu sellaisenaan vaikkapa lounassalaattina, mutta sopii mainiosti myös esimerkiksi kanaleivän tai patongin täytteeksi.