Islanti #1: Reykjavik ja Snæfellsnes

Pöytälaatikko

Tänä vuonna suuntasimme kesälomareissulle Islantiin, mikä oli muuten mielettömin tekemämme juttu pitkään aikaan. Ihastuin maahan ja sen sympaattiseen kansaan niin kovin, että ehdin jo lomaltapaluuhuuruissani kurkata Islannin yliopiston koulutustarjonnan ja harkita uusien opintojen aloittamista. Poikaystäväkin haaveilee oman lammasfarmin perustamisesta Länsivuonoille.

Mikähän meitäkin vaivaa, kun ollaan aina heti suin päin muuttamassa, kun johonkin paikkaan oikein tykästytään.

Pari päivää lomastamme vietimme pääkaupungissa Reykjavikissa. Suurimman osan ajasta satoi kuin saavista, mutta reissun toiseksi viimeisenä iltana sää muutti hetkeksi mieltään ja näytti meille myös kaupungin aurinkoisemmat kasvot. Ensimmäisenä iltana pysähdyimme pääkaupunkiin syömään ja ruokaostoksille. Hamstrasimme pussikeittoa, nuudeleita, tuikkukynttilöitä ja muuta tarpeellista tulevien päivien seikkailuja varten ja istahdimme nälkäisinä ensimmäisen mukavan oloisen ravintolan pöytään fish and chipseille. Viimeiseksi päiväksi ja yöksi palasimme vielä takaisin kiertelemään ristiin rastiin kaupungin katuja. Kolmeksi muuksi matkapäiväksi olimme vuokranneet käyttöömme auton.

Reykjavik on rento kalastajakaupunki, jonka keskustaa värittävät suurten ostoskeskusten sijaan sisäpihojen kauniit puutarhat, pienet ja värikkäät talot sekä kiviseiniin maalattu katutaide. Pääkatu Laugavegur kuhisee turisteja ja matkamuistomyymälöitä. Sille saapuessa koko maa tuntuu hetken aivan liian tuotteistetulta. Mutta kannattaa katsoa sen läpi, sillä kaupungissa piileskelee myös paljon muuta − kiinnostavia ravintoloita, museoita ja ihmisiä. Tykkäsin Reykjavikista valtavasti, mutta silti tuntui, että se todellinen Islanti alkoi vasta kaupungin ulkopuolelta.

Islantilaisten ystävällisyydellä ei ole rajoja. Majatalon emäntä tekee meille yömyöhään voileipiä, vaikka keittiö suljettiin jo ajat sitten. Autoilija pysäyttää autonsa, kun huomaa minun ottavan kuvaa tien toisella puolella olevasta rakennuksesta. Leirintäalueella saamme telttapaikan ilmaiseksi, koska sataa ja paikan omistajaa harmittaa meidän puolestamme. Ihmiset ja elämä hymyilevät. Maisema ympärillä on niin absurdi, että polvet tutisevat. Islannissa on helppoa tulla hyvälle mielelle.

Vielä myöhään ensimmäisenä iltana jatkoimme matkaamme Reykjavikista kohti Snæfellsnesin niemenkärkeä. Elokuussakin valoa riitti vielä myöhään yöhön. Teiden varsissa laiduntavien lampaiden kanssa oli syytä olla tarkkana, mutta muusta liikenteestä ei sitten tarvinnutkaan juuri huolehtia. Vastaan tulleet pikkukylät tuntuivat välillä täysin autioilta. Päivän päätteeksi bongasimme tien varrelta leirintäalueen ja pistimme teltan pystyyn. Kun suurin osa mukaan pakatuista vaatteista oli päällä, alkoi tuntua tarpeeksi lämpimältä nukkua.

Seuraavana aamuna matka jatkui kohti Stykkisholmurin kaupunkia. Snæfellsnesin niemimaan kerrotaan olevan henkimaailmaltaan Islannin voimakkaimpia kolkkia ja maagiselta siellä tuntuikin. Tulivuoria, vesiputouksia, sammalta, usvaa ja epämääräisiä kivimuodostelmia, jotka voisivat hyvinkin olla auringonvalon kivettämiä trolleja. Mietimme pitkään, miten ihmeessä missasimme Jules Vernen klassikosta tutun Snæfellsjökullin jäätikön, kunnes tajusimme sen piileskelevän sadepilvien ja sumun takana. Kun sade hieman hellitti, kiipesimme ihailemaan Saxhóllin tulivuoren kraateria sekä laittamaan ruokaa upealle laavakivirannalle. Stykkisholmuriin saavuttuamme joimme kakkukahvit ja hyppäsimme lauttaan, joka vei meidät kolmessa tunnissa vuoristoisille Länsivuonoille. Karun kauniista Länsivuonoista kerronkin sitten vielä ensi kerralla lisää.

Tässä vielä nopean Reykjavik-visiittimme parhaita paloja:
 

Syömässä

Bergsson on ihana ja simppeli lounaspaikka, josta saa myös hurjan hyvää ja halpaa kahvia. Reissun parhaat makuelämykset tarjosi kuitenkin erinomainen Forréttabarin. Pelkästään alkuruokia tarjoileva ravintola on mahtava paikka testailla erilaisia makuja niin Islannista kuin muualtakin maailmasta. Jännittävin tilaamamme annos sisälsi lampaan sydäntä ja tajunnanräjäyttävin islantilaista Gull-valkohomejuustoa, vadelmia, pähkinöitä ja vaahterasiirappia. Nopeaan nälkään kannattaa myös kokeilla Icelandic Fish and Chipsin perinteistä suosikkia eli molvaa rapeilla rosmariiniperunoilla. 

Kulttuuria

Kulttuuritalon (Þjóðmenningarhúsið) alakerrasta löytyvät Islannin kansallisaarteet eli saagojen käsikirjoitukset. Vanhoissa vasikannahkaan kirjoitetuissa teksteissä oli jotain äärimmäisen kiehtovaa, mutta opastettu kierros olisi varmasti vienyt syvemmälle saagojen maailmaan. Suosittelen silti ehdottomasti. Kannattaa tsekata myös yläkerran taidenäyttely, jossa on tällä hetkellä esillä muun muassa mainio valokuvakollaasi Islannin sääolosuhteiden uhreiksi joutuneista kulkupeleistä. Pyörähdä myös kaupunginkirjaston yläkerrassa olevassa Reykjavikin valokuvataiteen museossa, johon on vapaa pääsy.

Ostoksilla

Reissuummehan ei missään nimessä ollut tarkoitus kuulua shoppailu. Koska sateenvarjo jäi kuitenkin hostelliin ja taivas oli tippua niskaan, pistäydyimme muutamassa liikkeessä. Valokuvaliike ja galleria Fotografi oli ehdoton suosikkini Reykjavikissa. Fríða Frænka taas oli uskomaton vanhan, mutta laadukkaan tavaran aarreaitta, jonka hyllyjen välissä olisi voinut viettää aikaa monta tuntia. Geysiristä löysin puolestani täydellisen islantilaisen villapaidan, jota en raaskinut ostaa. Nyt näen siitä unia.

ILTAA ALOITTELEMASSA

Slippbarinin cocktailit − mitä taikajuomia! Testasimme pippurilla maustettua basilikacocktailia ja laavasuolalla viimeisteltyä greippijuomaa, joista molemmat saisivat kyllä pian tulla kaikkien ravintoloiden listoille.

UNILLA

Yövyimme Reykjavikissa sataman lähellä sijaitsevassa KEX hostellissa. Mutkaton, ihanan raffilla tyylillä sisustettu hostelli, josta sai myös älyttömän hyvää aamupalaleipää. Tiistai-iltana hostellin ravintolassa oli live-jazzia ja tupa täynnä porukkaa.

 

P.s. Bongasin Mondon Islanti-oppaasta ja matkaoppaan kirjoittaneen Satu Rämön blogista aivan mahtavia vinkkejä, joiden avulla saimme lyhyessäkin ajassa Reykjavikista paljon irti ja löysimme täydellisen majapaikan Länsivuonoilta. Näihin kannattaa aivan ehdottomasti tutustua, mikäli suunnittelet Islannin matkaa!

Kommentit

Heini P. (Ei varmistettu)

Ojh! Ihania kuvia Hanna! Voi mitä tunnelmaa! Tuli ihan super kateus... :)

Hanna W.
Pöytälaatikko

Kiitos Heini! Ensi kerralla tuut sit mukaan! Mä haluan Islantiin uudestaan ainakin sata ja yksi kertaa! :)

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Oo, mitä herkkua! Suunnittelen Islannin-matkaa, joten kaikki vinkit tulevat tarpeeseen. Kexissä olen muuten itsekin ajatellut majoittua. odotan seuraavaa postausta, Länsivuonot kiinnostaa paljon.

Kommentoi