Detox, –5 kg – syömällä

Olen luonut viime elokuussa postausluonnoksen otsikolla: Minä, liikunta ja ruokavalio – hirveän tylsä yhtälö. Tässä ajatuksia, jotka olin tuolloin koonnut luonnokseen:

”Liikunta

Koululiikunta on tietenkin klassikkoaihe. Itselläni ainakin kesti vuosia löytää liikunnaniloa, jota koululiikunta ei nyt ihan hirveästi lisännyt.

Lenkkeily on ollut aina itselle mieluisin liikuntamuoto. On niin helppoa vain vaihtaa lenkkivaatteet ja lähteä ulos. Ei tarvitse lähteä salille, vaihtaa vaatteita ja raahautua takaisin. Ja itse olen mieltynyt aamulenkkeihin, vaikka arkiaamuna lokakuussa ennen töitä se vaatii kyllä välillä vähän tahdonvoimaa. Mutta sitten se on hoidettu ja olo on kyllä energinen ja hyvä.

Salilla käyminen kolme kertaa viikossa on jotenkin realistista, vaikka tuntuukin, että siellä käy silloin koko ajan. Neljä kertaa on jo aika saavutus ja siinä saa jo sitten karsia ihan normaalin arjen tekemisiä ja itselle tuollaisen tahdin pitäminen pidemmän aikaan tuntuu mahdottomalta, viimeistään kolmen viikon jälkeen tulee jo jotakin normaalia ohjelmaa, joka katkaisee.

Sohva vs. sali, niin kyllä valitsisin aina sen sohvan paljon mieluummin. Aina löytyisi kyllä monta asiaa, jota tekisin ennemmin. 

Ravinto

Riisiproteiini, chia-siemenet, vehnänoras, psyllium… Gourmetburgeri, Dennisin pizza, ranskalaiset, hyvä pihvi, pasta kermakastikkeesta, juustot, irtokarkkeja, suklaata, nam. Miksi mikään hyvä ja helppo ei voi olla hyväksi?

Tunnesyöppö, tunnistan kyllä noita piirteitä. Jotain hyvää (jäätelö, sipsit, lasi viiniä, karkkia, suklaata, tapaksia…) Onko ihanampaa kuin rentoutua työpäivän jälkeen, etsiä jotain hyvää-pahaa-katsottavaa ja napostella jotain. Toimii myös jos on tapahtunut jotain ihanaa tai jotain tylsää :)

En ainakaan koe ’terveellistä elämää’ mitenkään helpoksi.”

En yleensä tee uudenvuodenlupauksia, harrasta dieettejä, laske ikinä mitään kaloreita tai pidä tipatonta tammikuuta tai herkutonta helmikuuta, mutta nyt aika oli jotenkin kypsä.

Vaikka olen vasta kolmekymppinen ei aineenvaihdunta enää vie kaikkea itsestään pois niin kuin ennen. Alkoi vähän vuosirenkaita jo kertymään :) Ei minun tosin enää tarvitsekaan olla sen painoinen kuin kaksikymppisenä.
Olen aina ollut hyvin perso makealle ja herkuttelulle. Vaikka tuollaisia ei ole onneksi tullut syötyä joka ilta, niin monesti viikossa ja varsinkin viikonloppuisin. Olen ollut myös huono syömään iltaruokaa. Aamulla olen aina syönyt aika hyvin ja viime vuosina smoothien, lounaaksi jotakin ulkona, eväinä kotoa tai jonkin ihanan pikaeineksen… Välipalaksi rahkan. Iltaisin olen usein syönyt vain pari leipää, en muuta. Ei ihme, jos sitten napostelee jotain turhaa pitkin iltaa. Mutta jotenkin pasta-annoksen tai kanafileiden syöminen on tuntunut illalla aika paljolta. Salilla käymisen myötä ruokatottumuksiin on myös jäänyt painopiste proteiiniin; rahkaa ja paljon lihaa.

Pienen painonnousun lisäksi minulla ei kyllä ole ollut ihmeempiä oireita tai vaivoja. Ei ole väsyttänyt, turvottanut tai muuta. Minulla ei onneksi ole myöskään mitään ruoka-aineallergioita. Paitsi olen allerginen gluteeniton-ilmiölle. Tietenkin, jos on oikeasti keliakia, niin eri asia, mutta nykyään sitä käytetään minusta vähän väärin. Pidän myös maitotuotteita enemmän ystävänä kuin vihollisena. 

Päätin kuitenkin mielenkiinnosta kokeilla kevennystä ja muun muassa karkkien ja herkkujen sekä viinin jättämistä. Sain kustantamolta sopivasti käsiini Jutan energisoivan dieettikirjan, johon Tiina Hälvä on koottu hyvin erilaisia kevyempiä reseptejä muun muassa detox-kuuria varten. Kirjasta löytyy myös ohjeet pH- ja antiage-ruokavalioon.
Olen mieltänyt detox-kuurit yleensä mehupaastoiksi tai erilaisten jauheiden sekoittamiseksi veteen. Ei ole kuulostanut kovin järkevältä. 
Kirja esitteli detox-mallin, johon kuului viisi ruokailua päivässä ja kaksi ihan kunnon ateriaa. Ei mitään piperrystä. 
Niin luin kirjan ja kokosin detox-resepteistä ruokalistan viikoksi ja suuntasin kauppaan ostamaan sen aineksia. 

Sanoin siis heipat, kahville, herkuille, lihalle, alkoholille ja eineksille kuurin ajaksi. Olin sen elimistölle velkaa.
Odotin mielenkiinnolla mitä oireita varsinkin kahvin jättäminen aiheuttaa. Ja uskoin, että pystyn olemaan kauemmin räpsäyttämättä silmiä kuin syömättä makeaa.

Jutan energisovia dieettikirja.JPG

Jutan energisoiva dieettikirja_3.JPG

Löysin hyvän esimerkin yhden päivän malliruokailusta. Tuossa on enemmän syömiskertoja, mihin olin yleensä tottunut. Joten ei kuulostanut näännyttämiseltä.

10565276_493340274202566_1842050697002601328_n.jpg

P1012888.JPG

Jutan energisoiva dieettikirja_2.JPG

IMG_8111.PNG

Kokosin ylös aina ainakin kolmen päivän kauppalistan.

P1012851.JPG

Keittiö täyttyi kasviksista ja hedelmistä sekä tuoreista yrteistä. Niitä ei ole kyllä tullut käytettyä liikaa aiemmin.

P1062983.JPG

Aamupala

Olen jo pitkään tehnyt smoothien aamuisin rahkasta ja marjoista. Tässä pääsin viimein tutustumaan ja testaamaan chia-puuroa. 
Oikein kunnon kokoinen annos sisälsi mantelimaitoa, chia-siemeniä, banaania, kaurahiutaleita ja vaihdellen pähkinöitä tai babypinaattia. Tämä puuro jää kyllä käyttöön. On niin vaivatonta sekoittaa tuo illalla ja antaa tekeytyä jääkaapissa yön yli. Aamulla ei tarvitse tehdä tai keittää mitään.
Lisäsin kuuriin sitruunamehun, eli join joka aamu tyhjään vastaan lasin vettä, johon puristin sitruunan mehun. Legendan mukaan se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja ainakin tasaa kehon pH:ta. Ja juominen pillillä, ettei viimeisetkin kiilteet huuhtoudu mukana.

P1073095.JPG

Banaani-saksanpähkinäpuuro

P1165744.JPG

Vihreään voimapuuroon tuli babypinaattia tai lehtikaalia.

P1165746.JPG

Lounas

Ohjelman mukaan lounas/pääruoka oli aina sosekeitto. Heitin tuon kuitenkin itse iltaan ja söin lounaalla aina iltaruoan. Vaikka sekin oli kasvispohjainen tuntuivat ne jotenkin ruokaisammilta ja sopivammilta itselle. Päivällä tarvitse kuitenkin ’tukevamman aterian’, että jaksaa. 

P1073117.JPG

En ole koskaan kokeillut tehdä kasviksista spagettia julienne-leikurilla, mutta se toimi hyvin. Nauhat höyrytettiin nopeasti al dente -kypsiksi. Tämä jää käyttöön.

P1012898.JPG

Tadaa, kasvisspagetti. En välillä meinannut edes jaksaa syödä tätä annosta, koska se oli niin iso.

P1022909.JPG

Toinen esimerkki lounaasta, kikherneitä lehtikaalipestolla ja avocadolla. Nam!

P1022907.JPG

P1032910.JPG

Lämmin bataattimunakoisosalaatti. Näiden kaikkien annosten kanssa kuului vielä kastike. Olen aina ajatellut, että sellaisten tekeminen on työlästä mutta ei. Jogurttia, avocado, minttua, persiljaa, omenaviinietikkaa, hunajaa ja limeä – kaikki vain tehosekoittimeen. Ja niin hyvää.

P1103331.JPG

Kvinoalla täytetyt munakoisorullat

P1012883.JPG

Välipalat

Ohjelmassa oli laitettu välipalamehu/smoothie aina ennen isompaa ruokailua. Minusta kuitenkin tuntui hassulta syödä aamupalan ja lounaan välillä n. klo 10 jotain. Joten siirsin toisen välipalan iltapäivään n. klo 14 (olen aiemmin syönyt rahkaa tai tummaa leipää tuolloin töissä) ja toisen noin klo 17-18 aikoihin, kun on tullut juuri töistä kotiin ja haluaa jotakin nopeaa syötävää.

Ohjeissa oli, että nämä välipalat olisi tullut mehustaa. No tuo taitaa olla ainoa laite, jota meiltä ei keittiöstä löydy. Ja jotenkin aistin jo sen putsaamisen määrän. Päätin siis tehdä nämä kaikki vain blenderillä. Tulisi kylläisempikin olo, kun kaikki kuidut eivät jää koneeseen. Toki mehu imeytyisi vieläkin tehokkaammin, mutta eiköhän tuo soseutus auttanut jo aika mukavasti imeytymistä.
Konsepti ei ollut ihan vieras – muistan, että tein joskus hetken vastaavia. Kasviksia tuli syötyä silloin aika vähän, joten ajattelin, että smoothiena saa niitä mukavan annoksen kerralla, ilman puputtamista.

P1063003.JPG

Varsiselleri oli näiden juomien tärkein aines, kun se taitaa vauhdittaa aineenvaihduntaa tehokkaasti. Maku on kyllä aina voimakas ja se oli ehkä yksi raaka-aine, josta en niin välittänyt. Mutta siinä se meni. 
Tässä esimerkki välipalasta johon tuli kurkkua, tomaattia, porkkanaa, varsiselleriä ja persiljaa.

P1012868.JPG

P1063083.JPG

P1073102.JPG

Toiseen välipalaan tuli taas enemmän hedelmiä, omenaa, tuoretta ananasta, tyrniä, limeä, sitruunaa – kirjassa oli näistä neljä erilaista versiota.

P1103135.JPG

P1062975.JPG

Iltapala/iltaruoka

Tämä on se osio, joka on ollut aina haaste. Olen usein syönyt töiden jälkeen vain pari leipää. En muuta. Ei ihme, jos sortuu sitten naposteluun ja karkin syömiseen nälkään. Toisen ihan kunnon lämpimän aterian tekeminen illalla tuntuu kyllä aika tuhdilta edelleenkin, mutta olen kaivannut jotain helppoja ja nopeita vaihtoehtoja iltaruokasi. Jotain leipien ja pasta-annoksen väliltä. Detoxin aikana söin siis iltaisin siinä klo 19-20 aikoihin sosekeiton. Se täytti ja ravitsi oikein hyvin, eikä illan aikana tullut enää nälkä. Aion kyllä poimia reseptien inspiroimana jatkossa iltaruoan mukaan joka päivä. Ei enää vain leipää kinkulla, juustolla ja salaatilla. Laitoin joka päivä pellavansiemeniä veteen ja söin tuollaisen kuitushotin ennen nukkumaanmenoa, niin sai vatsa vielä vähän lisää kuitua yöksi.

P1012872.JPG

Porkkanakeittoon tuli lisäksi inkivääriä ja tuoretta timjamia.

P1032921.JPG

Punajuurikeittoon taas lisänä maa-artisokkaa ja sain mukaan laittaa vuohenjuustoakin.
Muut keitot olivat naurissosekeitto ja vesikrassikeitto, johon tuli lisänä muuna muassa päärynää, kookoskermaa ja herneitä.

P1052929.JPG

Tein joku ilta myös ricottajuustolla ja yrteillä täytettyjä sieniä.

Snacks

Ruokalistaan ei kuulunut sinänsä snacksejä, mutta viikonloppuna saatoin revitellä ja tehdä vaikka lehtikaalisipsejä.

P1012899.JPG

P1083123.JPG

IMG_7927.JPG

Hummus-leipiä

P1125701.JPG

Tai uunigreippejä.

Jutan energisoiva dieettikirja_1.JPG

Lopputulos

Erittäin hyvä.

P1165750.JPG

Aloitin detoxin 1.1. ja jatkoin sitä 15.1. saakka. Viikkokin toki voisi riittää, mutta koska tuo tuntui vielä viikonkin jälkeen hyvältä, niin päätin jatkaa.
Alussa oli onneksi pyhiä ja viikonloppu, joten sai rauhassa totutella uuteen rytmiin ja resepteihin. 
Kirja kului melkein puhki, kun valmistelin ruokia ja välipaloja. Ja olihan noissa tekemistä, tein kaikki ruoat alusta asti itse kotona. 
Valmistin kyllä kerralla aina tupla-annokset, että ruokia oli kahdelle päivälle, mutta kyllä siinä sai keittiössä olla aika usein, ja tiskata :)

Yllätyksekseni muutoksesta ei tullut edes alkuun mitään negatiivisia oireita, ei päänsärkyä, yllättäviä kolotuksia, iho ei kukkinut… Eli onneksi elimistö ehkä on vielä suhteellisen puhdas. Ei voi oikein vielä tässä vaiheessa ollakaan muuta!

En ehtinyt syömisten välissä edes tuntemaan nälkää ja silti olo oli kevyempi ja energisempi. En kaivannut edes kahvia tai se ’piristävää’ vaikutusta. 
Makean- ja karkinhimo katosivat itsestään, kun elimistö oppi, että ravintoa tulee tasaisesti ja monipuolisesti. En olisi uskonut, että tuollainen on mahdollista. Olen aika hyvä nukkuja, mutta nyt uni oli vielä sikeämpää. Muutenkin mielikin tuntui olevan virkeämpi, olotila iloisempi ja ehkä enemmän läsnä tässä ja nyt.

Jenkkakahvat sulivat viikossa ja lopputulemana painosta katosi yli 5 kg. Myös toinen puolisko pääsi nauttimaan kuurista ja hänellä lähti saman verran. Tämä on siis se normaalipainotila, jonka voi nyt sitten koittaa pitää.

Kuurissa suositeltiin liikunnaksi pilatesta tai joogaa. Kevyttä liikuntaa, koska energiaa ei tullut ravinnosta kuten yleensä. Jätin siis salirehkimiset suosiolla ja kävin kokeilemassa pilatesta. Ihan joo kivaa, mutta ehkä turhan matalasykkeistä makuuni. Niinpä kävin tottuneesti lenkillä pari kertaa viikossa ja palasin cycling-salille, jossa kävin kaksi kertaa viikossa. Minusta tuntui, että saan aineenvaihduntaan kaivattua vauhtia noilla liikuntamuodoilla. Ja ne tuntuivat oikein hyviltä, ja ne jaksoi kyllä suorittaa ihan normaalisti. 

Opin myös juomaan enemmän vettä, veikkaan että join sitä noin neljä litraa päivässä. Nyt päivällä tulee kyllä juotua enemmän jatkossakin.

Olin kyllä positiivisesti yllättynyt detoxista. Kuitenkin aika vaivaton ja meni itsestään. Enkä olisi uskonut, että painoakin saa noin vaivattomasti pudotettua. Pelkällä liikunnan määrän lisäämisellä tuo olisi ollut aika työlästä ja melkein mahdotonta. 
Tämä oli siis oikein hyvä startti vuodelle. Nythän haasteena on tietenkin löytää se keskitie ja jatkaa sillä. Sain kyllä paljon hyviä vinkkejä ja inspiraatiota juuri väli- ja iltapalaksi, joten nyt on paljon helpompi jatkaa niitäkin paremmin. Nyt kun elimistö ja aineenvaihdunta on ehkä palannut vähän lähemmäs sen normaalitilaa, voi niitä herkkuhetkiäkin pitää satunnaisesti, ei toki niin usein tai määrällisesti niin paljon kerralla kuin aiemmin.

Yritit ja tuoreet vihannekset ovat Suomessa aina kalliimpia, mutta laskin että koko kuurin olisi mennyt ehkä noin 350 euroa, kahdelta. Eli noin 11,6 euroa päivässä. Ei paha. Yleensä sama summa meneen lounastunnilla töissä ja tähän kuului kaikki viisi ateriaa. Toki alussa kauppakerran summa tuntui isolta, mutta aiemmin ostanutkaan sieltä kuin niitä leipäaineksia :)

Jotenkin se klassinen, koko-loppuelämän-kestävä-muutos on aina tuntunut jo kättelyssä musertavalta, mutta kun mietin – aika usein sitä on syönyt arkisin aika samalla kaavalla, ei siis ole iso muutos tai vaiva poimia mukaan pari uutta raaka-ainetta ja juttua ja jatkaa niiden kanssa. Siemen, jauhe, luomu, Ruohonjuuri -maailma on ihan oma show enkä kyllä ihan heittäydy sen ohjailtavaksi, muuten ei voi syödä kohta mitään. Keskitietä. 

P1165760.JPG

IMG_8103.JPG

Eihän noita muutoksia itse niin huomaan, kumpaankaan suuntaan. Toki talvitakeissa on taas väljempi olla, mutta huomasin uudenvuodenaattona ja eilen otetun kuvan välillä jotain eroa. Vähän on pullaposket kaventuneet. Hyvä minä!

P1165759.JPG

Huikkaa toki, jos tulee mieleen kysymyksiä, omia kokemuksia tai hyviä vinkkejä!

Hyvinvointi Hyvä olo Liikunta Terveys
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.