Kalenterin 6. luukku
Leivonta kuuluu joulunaikaan ja kodikkaaseen tunnelmaan. Sen kunniaksi siis ensimmäinen resepti tässä blogissa 🙂 Poimin tämän luumupiiraan ohjeen joskus arkisesta Yhteishyvästä, mutta se on ollut yksi suosikkileivonnaisistani siitä lähtien. Vaikka piirakka ei varsinaisesti niin jouluinen olekaan, tuovat luumu, kaneli ja fariinisokeri ainakin oikeanlaista tunnelmaa. Tämä maistuu parhaiten lämpimänä vaniljakastikkeen kanssa, mutta se on herkullista myös viileänä ja tekeytyneenä.
Leivoin piirakan eilen pikaisesti töiden jälkeen pidempää viikonloppua ajatellen, niin riittää herkuttelua useammalle päivälle 😉 Tänään onkin sitten ihana vapaapäivä, joten voisi vain touhuta kotona ja ehkä katsoa vähän Linnan juhlia illalla kuohuvan kera. Mukavan rentoa torstaita ja hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!
Luumupiirakka 10 annosta
Taikina150 g voita tai margariinia0,5 dl sokeria4 dl vehnäjauhoja3 – 4 rkl kylmää vettäVoiteluun, 1keltuainen ja valkuainen
Täyte8 – 10 isoa luumua3 rkl voita tai margariinia2 rkl perunajauhoja0,8 dl fariinisokeria1 tl kanelia
Ohje
Leikkaa rasva pienemmiksi paloiksi. Sekoita yleis- tai monitoimikoneen kulhossa sokeri ja jauhot. Lisää rasva pienissä erissä koneen käydessä. Kun seos muuttuu ryynimäiseksi, lisää kylmä vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri taikinapallo kelmuun ja nosta viileään puoleksi tunniksi.
Pese luumut, halkaise ja poista kivet. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli molemmat pyöreiksi levyiksi. Nosta toinen taikina kaulinta apuna käyttäen piirasvuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja voitele kevyesti vatkatulla valkuaisella, jottei pohja kostu täytteestä liikaa. Nostele taikinapohjan päälle luumun puolikkaat, ripottele pinnalle rasvanokareet, perunajauhot, sokeri sekä kaneli. Nosta toinen taikinalevy vuoan päälle, painele reunat ja siisti veitsellä. Pistele pintaan höyryaukkoja haarukalla ja voitele piirakka vatkatulla keltuaisella. Paista piirakkaa 175 asteessa 40–45 minuuttia.
Lähde: Yhteishyvä.fi