Mainio lukuvinkki

Aavistin, että tässä on hyvä kirja, kun Kaisa Haatasen Meikkipussin pohjalta poltteli käsissä. Ahmin kirjan hetkessä. Ainoa ikävä puoli oli se, että sitä ei voinut lukea oikein julkisella paikalla tai edes illalla sängyssä. Hihittelin melkein joka sivun kohdalla sen verran hervottomasti, että sain kotona käskyn lukea sitä eri huoneessa, päivälläkin. Löysin kirjasta myös viitan oikeaan suuntaan henkiseen kasvun tiellä, paremmin kuin Läsnäolon voimasta.

Sisällöstä kerrotaan näin:

Salaviisas viihderomaani aikuisille naisille.

Meikkipussin pohjalta on naurua naisten itsetutkiskelulle. Se on typerryttävän hauska ja itkettävän uskottava kertomus, josta kuoriutuu kuin vaivihkaa elämäntapaopas. Romaani on kepeä mutta välillä armoton ja kipeäkin.

Tytti Karakoski, kohta viisikymppisen kustannuspäällikön energia, into ja uteliaisuus maailmaa kohtaan lopahtavat. Väsymys muuttuu uupumukseksi, raukeus välinpitämättömyydeksi. Onneksi hänen taloudellinen tilanteensa antaa myöten ihmiskokeelle.

On aika pysähtyä ja harkita elämänmuutosta. On aika ryhtyä listaamaan asioita, joilla on ollut merkitystä. Aakkosjärjestyksessä.

Näistä muistiinpanoista aukeaa laajakangas aikuisen naimattoman naisen elämään. Teksti piirtää herkullisen ja tarkan kuvan siitä, millaista tuon elämän pitäisi olla ja näyttää julman vääjäämättömästi, millaista se oikeasti on.

On vaikea keksiä houkuttelevampaa kirjaa, vai mitä? Kaisa itse määrittelee tämän chic litin sijasta turkey litiksi, kun kananpoikasista on kasvanut aikuisia.
Oli pakko käyttää aikaa ja poimia herkkupaloja kirjasta. Niitä olisi ollut vaikka kuinka, mutta tässä mainioita esimerkkejä sisällöstä:

”Taito nauttia yksin paikoillaan olemisesta on hieno kyky.”

”Kun löydän kivan vaatteen, joka näyttää hyvältä päällä, se on ostettava miettimättä. Todennäköisesti se on kokonsa ainoa.”

”Muotilehdet puhuvat totta seuraavista asioista:

1. V-mallinen kaula-aukko pukee isokokoisia naisia.
2. Huivit ja muut asusteet piristävät.
3. Kaikilla naisilla pitäisi olla vaatekaapissaan (!) kynähame, polvipituiset buutsit, pari siistiä ¾-hihaista (tuon saatoin lisätä itse) paitapuseroa ja järkevä välikausitakki.

Itse haluan vielä painottaa seuraavia seikkoja:

Käsilaukkuja saa olla monta.

Kenkiä saa olla paljon.

Varalla on pysyvästi oltava noin kymmenet sukkahousut. En halua mainostaa mitään, mutta kuiskaanpa vain: Wolford. Kirjoitan saman nyt versaalilla, jotta asian tärkeys kävisi kaikille selväksi: SUKKAHOUSUT.”

Aihealueet on jäsennelty aakkosittain, tässä poimintoja kappaleista:

Aikuisuus

”Mutta kyllä viisikymmentä on silti uusi kolmekymmentä, hyvinä päivinä kaksikymmentä ja parhaina kukaan ei mieti mikä. Ja seitsemänkymmentä on uusi viisikymmentä, muistuttaa äiti. Kiusallisen usein olen hänen kanssaan samanikäinen, mutta mikäs siinä. Kyllä meillä juttua riittää.”

Englanti

”Minusta täällä meillä saisi olla enemmän kuin Englannissa. Monesta syystä ja monella tavalla. Englannilla on pitkä historia; kun siellä laadittiin Magna Cartaa, suomalaiset alkoivat vasta laskeutua männyistä. Trendikahvilat saisivat olla vähän aikuisempaan makuun kuin nuo nykyään sikiävät – tai itse asiassa teehuoneitahan tännekin tarvittaisiin. Kohtuuhintaisia mutta ehdottoman tyylikkäitä. --- Miksi yrittäjät eivät ymmärrä puoliharmaan keski-ikäisen rahan mahdollisuuksia?

Eivät esimerkiksi kaikki teenjuojat suinkaan ole eiralaisia edustusrouvia. Meitä kohtuullisesti tienaavia keski-ikäisiä laadun harrastajia on paljon. Skonsseja ja kolmioleipiä, teetä pannuittain. Tulisin juosten paikalle muiden keskikallista käsilaukkua heiluttavien aikuisten naisten kanssa, ja meitä on monta.”

Feminismi

”Feminismi käsitetään yhä vain väärin; ei vieläkään olla valmiita ymmärtämään, että kyse on tasa-arvosta. Vain ja ainoastaan tasa-arvosta.

Sukupuolten välinen tasa-arvo ei ole itsestään selvää. Edes omassa kuplassani, vaikka pystynkin reagoimaan kärkkäästi kun reviirilläni hölmöillään. Tasa-arvon tärkeyttä voidaan toistaa mantranomaisesti, mutta sitä ei toteuteta arjessa johdonmukaisesti. Ei koskaan eikä missään.”

Ihonhoito

”En missään tapauksessa luota vanhanaikaisiin luomukauneudenhoito-ohjeisiin. Yhdenkään naisen ei pitäisi. Ihoni on hehkeä ja kuulas, koska käytän kallista kosmetiikkaa. Hiukseni ovat upeat, koska käytän kalliita kampaamotuotteita. Mitä kalliimmat tuotteet, sitä parempi lopputulos. Jokaisen keski-ikäisen naisen tulisi harrastaa kauneudenhoitoa, se on mottoni. Pois television äärestä ja kasvoja kuorimaan tai naamiota levittämään. Ensin on tietysti opeteltava ymmärtämään, kumman tarpeessa kasvot ovat. Ei umpimähkäistä hippeilyä.”

Ikä

”Mutta monet naiset käyvät mielipuolista taistelua elämää vastaan. Fyysistä ikääntymistä vastaan, ja sehän on vääjäämätöntä. Ei fyysisestä ikääntymisestä nauttia tarvitse, huhhuh, mutta helpointa olisi tietenkin hyväksyä se tosiasiana. Pelleily ja hölmöily on sallittua kaikenikäisille. Tunnen niin monia naisia, jotka taistelevat ikääntymistä vastaan kirjaimellisesti hampaat irvessä. Aivan liian monia. Näillä mennään eikä pitäisi hölmöillä. Keski-iässä kaikki ihmiset muuttuvat kiinnostavimmiksi. Fakta.”

Kantakahvila

”Kantakahvila on yksi naisen perusturvallisuuden kulmakivistä. Jokaisessa kaupungissa, jossa säännöllisesti käyn, minulla on kantakahvila tai kaksi.

Kantatavaratalo on vähän samankaltainen asia kuin kantakahvila, mutta huomattavasti vaikeammin toteutettavissa. Viidentoista vuoden takaista Stockmannia ei hevin löydä, ei Stockmannilta ainakaan, vaikka muistan aikoinaan tunteneeni vastaavia väristyksiä New Yorkissa Macy’sissa, Lontoossa Harvey Nicholsissa ja Pariisissa Galerie Lafayettesissa.”

Onni korkeavartisten saappaiden saamisesta jalkaan:

“Sitten mies haki takahuoneesta arvionsa mukaan oikeankokoisen saapasparin (italialaiset kenkämyyjät, se ammattitaito!) ja näytti, kuinka saappaanvarsi rutistetaan ihan lyhyeksi. Sitten hän nykäisi kivutta unelmasaappaan jalkaani ja varrenkin ihan polveen asti.

Tunsin itseni Tuhkimoksi. Kaunishymyinen levitti kätensä siten kuin vain italialainen mies voi: ”E! I say my wife: Always ottimista, never pessimista!” Ostin kaksi paria. Haaveilen siitä, että uskaltaisin joskus tatuoida tuon lauseen reiteeni. On se niin hienosti sanottu. Luultavasti vielä teenkin niin. Always ottimista, never pessimista.”

Raha

”Sanovat, että raha ei tee onnelliseksi. Höpö höpö. Kyllä se tekee onnelliseksi, mutta ehkä ei ihan jokaista meistä eikä mitenkään pysyvästi. Väliaikainen raha tekee valtavan onnelliseksi! Tarkoitan niin sanottua yllätysrahaa, kuten esimerkiksi veronpalautuksia tai vaikka bonuksia, joita minulle on monasti luvattu ja jotka olisin ansainnutkin mutta en ole koskaan saanut.  --- Yllätysrahalla on hauskinta lähteä Lontooseen. Tai ostaa vaatteita ja käsilaukkuja. Parasta on tietenkin lähteä Lontooseen ostamaan vaatteita ja käsilaukkuja ja samalla nauttimaan kulttuurista.”

Seksi

”Sitä pitäisi saada, mutta sitä on jotenkin kauhean vaikea antaa.”

Äiti

”Olen oppinut eräältä kirjailijalta sanan ”mummouutiset”. Niitä hölötetään varsinaista vastausta keneltäkään odottamatta vaikkapa eilisillan telkkariohjelmista tai joistakin vastaavista yhdentekevistä näennäisuutisista. Puhumme äidin kanssa pitkiä puheluja, jotka sisältävät enimmältä osin juuri mummouutisia: kumpikaan ei kuuntele toista kuin sattumalta, mutta molempien puhe jatkuu taukoamatta. Välillä jutut yhtyvät, ja sitten nauramme. Kunnolla.”

Naulan kantaan. Eikö naurattanut jo tai kuulostiko tutulta?

Kaisan työskentelee kustannustoimittajana, joten teksti on luonnollisesti sujuvaa, mutta se istuu ainakin omaan makuun täydellisesti - samoin huumori. Minulta tosin katosi lukiessa kuvitteellinen Tytti Karakosken hahmo kokonaan ja luin tätä puhtaasti Kaisan kertomana. Samalla lukiessa mieleeni tuli paljon tuttuja piirteitä naisista myös lähipiiristä.

Minusta kirja sopii kaikenikäisille, myös miehille. Voi ainakin kokeilla kotona, mitä tapahtuu jos jättää tuon vahingossa esille ;) Tulin siihen tulokseen, että siinä vaiheessa kun kirjan jutut aukeavat, on henkisen kehityksen suunta oikea.

Kommentit

Helmi K
sivulauseita

Tästä  kirjasta on tullut nyt useampi ylistys vastaan. Luettava on!

Mikko – Private Blend

Kannattaa, ihan mahtava!

Täysin samaa mieltä! Ehdottomasti kannattaa lukea! (Minulle kävi muuten samoin kuin sinulle, fiktiivinen Tytti katosi kokonaan). 

Mikko – Private Blend

Hyvän kirjan äärellä on oltu molemmat :) Hauska postaus sinulla, kaikille vain suositteluun!

Kiitos! <3 *punastuu* Kuin myös!

Tickler (Ei varmistettu)

Tulipahan oikeaan saumaan tämä vinkki, KIITOS! Täytyy sanoa, että nyt on dekkariähky (liikaa sadepäiviä...) ja kesäloma vielä edessä. Meinaa pukata tuskaa jo ohimoon, että mitäs lukis? Tuossa menee pari päivää. Mitäs ehdotat lopulle 16 päivälle.... ;)?

Mikko – Private Blend

Hyvä, jos tuli hyvään saumaan! :) Kyllä sitä näinä aikoinakin kaipaa jotain iloa ja kepeyttä muutenkin. Oletko lukenut jo Kaikki se valo jota emme näe, Kaikki taivaan linnut, Heli Laaksosen tai Keysin uusimmat? Ja hyviä lomapäiviä vielä! Myös Kaisan kirjasta löytyy kaksi hyvää lukulistaa.

Rva K (Ei varmistettu)

Täpä oli hyvä vinkki, ei muuta kuin kirjakauppaan

Mikko – Private Blend

Suosittelen tarttumaan! Ja jatkoa toivoen.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.