Ranskalaisen keittiön huumaa
Kävimme perjantaina katsomassa Haute cuisine – Mestari keittiössä -leffan, joka sopikin vallan mainiosti viikonlopputunnelmaan siirtymiseen. Aihe ei ehkä kuulostaa niin kummoiselta, seurataan Ranskan presidentin (viitaten François Mitterrandiin) kokin arkea ja työtä Élysée-palatsissa. Mutta ranskan kieli, maisemat ja maan ruokaperinne vievät mennessään. Pisteet myös Hortense Laborietä näyttelevälle Catherine Frotille karismasta ja tyylikkään topakasta roolisuorituksesta.
Elokuvassa palatsin mieskokit ja byrokratia jarruttavat tietenkin Hortensen työtä, mutta hän ei halua antaa piiruakaan periksi periaatteistaan tai tavastaan laittaa konstailematonta ruokaa – isoäidiltään oppimien tapojen mukaan. Ja tietenkin vain parhaista raaka-aineista. Tämä on hyvänmielen leffa, jossa toinen toistaan herkullisemmat ruoat näyttelevät suurta osaa. Elokuva loppui mielestäni kuitenkin hieman töksähtäen (lue: lässähti kuin tuulihatut) ja jäi ehkä turhan avoimeksi.
Elokuvaa ei siis kannata katsoa nälkäisenä ja ehkä tämän takia se tarjoiltiinkin syksyllä Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla kolmen ruokalajin illallisen kera. Hauska idea!
![]() |
Kuvat/Finnkino.fi |
Tässä vielä maistiaisena traileri – Bon Appétit!
Eilen järjestetty Golden Globe -gaala sähköistikin kevään leffakauden ja jatkoa seuraa reilun kuukauden päästä Oscar-gaalan myötä. Tällä viikolla tulee ensi-iltaan Tarantinon uutuus Django Unchained ja myös Les Misérables, Anna Karenina ja kotimainen 21 tapaa pilata avioliitto ovat varmasti katsomisen arvoisia. Näihin uppoaakin sopivasti jouluna saadut lahjaliput.