Safarilla Chobessa

Tervetuloa keskelle Choben kansallispuistoa Botswanaan, myös pariksi yöksi!

Siirryimme Victorian putouksilta autolla Chobeen Botswanassa. Safari-paketin, ja juuri nämä siirtymiset, varasimme Roho Ya Chui -matkanjärjestäjän kautta. Ja kaikki sujui kuin rasvattu. En yleensä perusta niin matkatoimistoihin tai paketteihin, mutta tuolla on vähän vaikea alkaa itse selvittelemään ja sopimaan palapeliä sisäisiin siirtymisiin. Botswana ei ehkä löytynyt ihan kärjestä omalta matkalistalta maana, mutta safari sen sijaan kyllä. Mutta kohde osoittautui täydelliseksi! Botswana on yksi Afrikan vauraimmista valtioista, joten se ei ole hassumpi paikka aloittaa tutustumista Afrikkaan - suosittelen!

Kesä-heinäkuu on vilkkain sesonki tämän alueen safareilla, sillä kuivakausi takaa paremmat mahdollisuudet nähdä eläimiä. Aurinko paistaa joka päivä siniseltä taivaalta ja päivälämpötila on oikein mukavat +27 astetta. Yhtään hyttystä en nähnyt koko reissulla, vaikka malarialääkitys oli toki päällä.

Meitä tultiin hakemaan siis putousten hotellilta aamulla ja hyppäsimme kahdestaan tila-autoon, joka ajoi reilun tunnin Sambian ja Botswanan erottavalle joelle. Ensin passintarkastus ja rannassa vastassa oli vene, joka ajoi meidät yli Botswanan puolelle. Toisella rannalla oli jälleen vastassa kuljettaja, joka ohjasi meidät jälleen passintarkastukseen ja ajoi meidät sitten &Beyond-leirin kohtaamispaikalle Kasanen lentokentän yhteyteen. Nuo välikuljetukset hoiti mallikkaasti Bushtracks.

Safarikuvat on ikuistettu Canonin 7D Mark II -lainakameralla, jonka nopeus tallensi erinomaisesti eläinten liikkeet. Lähikuvat mahdollisti Studiovarustamon lainaama EF70-200 f/2.8 L II IS USM -objektiivi.

Sambian ja Botswanan erottava Sambesi-joki.

Ja veneellä rajan yli.

Kasanen lentokentällä oli kokoontuminen, josta oli noin tunnin ajomatka leirille.

Matkalla Choben kansallispuistoon.

Jo mennessä tiellä saattoi bongailla eläimiä päiväkävelyllä.

Maasto puistossa näytti tältä. Vehreämpää kuin olin ajatellut talvikaudeksi.

Ajoimme syvemmälle puistoon ja leiripaikallemme tällaisia hiekkateitä pitkin.

Reilun puolituntia mutkittelun jälkeen edessä avautui jo kansallispuiston sydän.

Lisää vastaanottajia toivottamassa meidät tervetulleiksi.

Tässä hieman kuvia, miltä maasto Chobessa näyttää. Leirimme ja alue, jolla liikuimme paljon sijaitsi joen vieressä, missä eläinten näkeminen oli helpointa.

Tässä pari kuvaa hieman toiselta puolelta aluetta.

Sitten onkin aika kurvata Chobe Under Canvas -leirille! Safarijärjestäjä oli siis &Beyond, jolta löytyy paljon eri lodgeja ympäri maailmaa. Aivan huippu! Suosittelen käyttämään.

Majoituimme siis teltoissa kiven heiton päästä joesta ja eläinlaumoista. Leirit vaihtavat paikkaa noin viiden päivän välein, jolloin kaikki puretaan, jotta yksi kohta ei kuluisi niin paljon. Meitä oli leirillä samaan aikaan vain me ja yksi viisihenkinen jenkkiperhe. Viimeisenä päivänä tuli vielä yksi hääpari Brasiliasta. Eli oikein mukavan pieni seurue ja rauha.

Tällainen majoituksemme oli keskellä Chobea - en tiennyt, että telttailu onkin ihan ok.

Sisällä näytti tältä, ei tarvinnut ihan makuupussissa nukkua ja tilaa oli mukavasti. Illalla sänkyyn laitettiin aina lämminvesipullo, vaikka ei yöllä edes niin viileää ollut. Ja oli kyllä aivan mahtavaa käpertyä tuolla ja nukahtaa safarin äänien keskelle. Virtahepojen ääniä, leijonalauman viestittelyä, teltan takana norsu, impala tai kirahvi saattoi olla syömässä. Eikä sitä aina ihan tiennyt, mikä eläin rapisteli seinustalla, jos sattui heräämään yöllä.

Olen erityisen ylpeä tehokkaasta pakkaamisesta tällä reissulla. Molemmilla oli vain oma putkikassi, jossa oli kaikki kahdeksi viikoksi tarvittava! Menimme käsimatkatavaroilla koko reissun läpi ja vielä oli liikaa tavaraa mukana. Tämä siksi, että välilennot tehtiin pienillä koneilla, jonne ei saanut ottaa (mahtumaan) edes trolleytä saati matkalaukkua. Safariin kuului kyllä pyykkipalvelu, joten sen myötä pystyi keventämään myös hieman laukkuja.

Takaosasta löytyi oikein toimiva rekki vaatteille.

Ok, 'henkilökohtainen laukku' oli kyllä aika tehokkaasti myös käytössä.

My Africa. Kasvojen pesu. Aamulla tuotiin nuotiolla lämmitettyä vettä, jolla sai pestyä naaman ennen aamun ajoa. Teltasta löytyi tällainen suihku, joka täytettiin joka ilta lämpimällä vedellä. 

Teltassa oli siis myös tavallinen WC, joka toimi aurinkoenergialla.

Kangas erotti Choben luonnon.


Leirissä oli katos, jonka alla syötiin aamiainen, lounas ja illallinen. Kaikki kuuluivat pakettiin.

Cocktail hour, baari on auki. Ja toki virkistystä sai aina halutessa. Gin&Tonic ihan jo lääkitykseksi ;)

Aamun sarastus leirissä.

Aamiaisen aikana aurinko alkoi vasta nousemaan.

Illallinen ja aamiainen syötiin lyhtyjen valossa.

Illallisen jälkeen siirryttiin vielä nauttimaan Amarulaa tai vaikka konjakkia nuotion äärelle. Ja ihailemaan tähtitaivasta, mikä näky! En ole koskaan nähnyt tähtitaivasta niin täydellisenä. Linnunrata ja kaikki tähtikuviot olivat käsin kosketeltavissa. Siinä oli StarAppille käyttöä.

Ajoille oli pakattu aina mukaan kahvi, virvokkeet ja välipalat.

Päiväohjelma meni jotakuinkin näin:

Herätys 6:00
Aamiainen 6:30
Aamusafariajelu 7-11
Lounas 11-12
Vapaa aikaa/retki iltapäivällä
Iltasafariajelu 16-19
Illallinen 20

Tässä kuvia ensimmäisen päivän ajelulta.

Huomaa kuvasta, miten kirahvi juo tai nuolee mineraaleja maasta.

Impala säikähtää norsuperhettä.

Voi apua, mikä norsuvauva!

Kukkuu

Kirahvit harjoittelivat 'taistelua' - kuulemma ne saattava puskea toisiaan todella kovaa sarvilla tällä asetelmalla.

Linnut auttavat muita eläimiä loisten ja hyönteisten kanssa.

Luonto.

Norsuja ja virtahepoja joella.

Seuraavaksi kohtasimmekin jo alueen leijonalauman.

Näistä kuvista näkee hyvin, minkälaisilla autoilla tuolla liikutaan. Ja kuinka läheltä eläimiä näki. Joku varoitteli, ettei kannata avata sitten ikkuna liikaa ajoilla. Noh, kuten näkyy ei näissä autoissa pahemmin ole niitä, joten no worries. En kyllä kertaakaan pelännyt tai tuntenut oloani turvattomaksi noilla ajoilla. Leijonat näkevät autot enemmän yhtenä möhkäleenä ja seuraavat renkaan liikkeitä, ei ihmisiä sisällä. Mutta jos astut autosta ulos, olet saalis.

Hieno ilta-aurinko

Oho, tässä kohdassa liikuin hieman liian ripeästi autossa kuvatessa ja sain leijonan huomion ;) Ainakin tuli hyvä katsekontakti.

Lauman vanhin uros.

Aika käydä vielä katsomassa norsuja iltapesulla.

Auringonlasku <3

Leijonalauma suuntasi meidän kanssa samaan suuntaan, leiripaikalle.

Tässä asetelma, mistä edelliset kuvat on otettu.

Seuraavaksi kuvia, miltä aamusafarilla näytti. Aamulla autopaikoilla oli huovat ja bushbabyt eli lämminvesipullot, jotka lämmittivät mukavasti. #luksusta.

Mikä auringon nousu, wau!


Törmäsimme yksi aamu leijonaemoon pentujen kanssa.

Vähän matkan päässä impalalauma nautti aamiaista.


Impalat olivat aina hyvin kiinnostuneita, mitä ympärillä tapahtui.

Toki seeprojakin näkyi tuolla laumoina. Big 5:sta näimme vapaana 3/5 - Leopardeja on hieman haastavaa bongailla ja sarvikuonot on siirretty turvaan salametsästäjiltä. Botswanassa ollaan muuten tiukkoja salametsästyksen kanssa. Klo 19 eli pimeän tullessa pitää olla heti takaisin leirissä. Sen jälkeen alueilla alkaa kiertämään alueen riistanvartijat, jotka ampuvat varoittamatta tuolla liikkuvat. Koska yleensä ne ovat silloin salametsästäjiä. 


Alueella vilisi toki myös paljon muita eläimiä.

Lintuja ja muita nisäkkäitä.

Krokotiileja

Läheisistä kylistä saapui tuonne myös kalastajia, varokaa virtahepoja!

Apinoita toki vilisti myös noissa maisemissa.

Yksi päivä menimme Chobe-joelle katsomaan eläimiä vedestä käsin. Veneessä kaikilla oli omat kamerat ja kuvasaldoa päiväretkestä löytyy täältä.

Alueelta löytyy siis toki myös hotelleja tai lodgeja, joista käsin voi tehdä retkiä safarille.

Veneen kalusto oli tarkoitettu juurikin eläinten ja luonnon kuvaamiseen.


Chobe-joki

Yksi ilta pääsimme seuraamaan leijonalauman iltametsästystä.

Alfa-naaras on pannoitettu, jotta lauman liikkeitä pystyy seuraamaan ja valvomaan, että naaras on turvassa.

Laiduntava buffalolauma oli tietenkin leijonalauman kohde.

Vaanii, vaanii


Samalla sai ihailla jälleen upeaa auringonlaskua.

Tästä näkyy, miten lähellä safarilla oltiin eläimiä.

Alfa-naaras ja -uros iskevät. 

Buffalo pääsi pakoon ja lauma siirtyi hieman kauemmas. Leiriin paluun aika läheni, joten emme nähneet iskivätkö leijonat uudestaan.

On vaikea uskoa, että on päässyt kokemaan kaiken tämän ja on itse nähnyt nämä hetket. Suosittelen lämpimästi, paras loma ikinä! Leiri oli ihan mahtava, palvelu ja koko paketti mieletön. Ja sitten tuo luonto ja eläimet! Mikä rauha, ei mitään kaupunkeja mailla halmeilla. Oli vain upeaa nauttia maisemasta ja luonnon äänistä. Miten vaikuttavaa on nähdä eläimet vapaina niin läheltä. W-A-U!
Tuo oli kyllä mahtava yhditelmä lomaa, palvelua ja elämystä isolla E:llä.

Seuraavaksi kuvia Botswanan Okavango Delta -suistoalueelta, jossa oli ehkäpä vieläkin hienompaa.

Kommentit

Oscari (Ei varmistettu)

Mikko Hyvä,

lähtisin heti, jos terveys sallisi, vaan sydämen sisäinen proteesi estää pitkät lennot ja kuumat paikat. Mutta onneksi olet jälleen kerran onnistunut hemmottelemaan lukijoitasi loistavilla kuvilla. Ne tekevät omasta "matkastani" melkein todellisen. Siis, jälleen kerran toimit ilmiömäisenä tilanteiden, tuntemusten ja kokemusten välittäjänä. Eritoten katsekontakti leijonaan on häikäisevä kuva. Voiko luontokuvaaja saada edes parempaa kuvaa?
Mikko, kiitos vielä todella hienoista Afrikka-kuvistasi, siis ne aiemmatkin huomioiden.onnikaupunki

Mikko – Private Blend

No onneksi lähempääkin löytyy upeita paikkoja, toivottavasti pystyt nauttimaan niistä. Ja kiva, jos kuvista välittyy tunnelma :) Onneksi sain tallennettua ne kivasti hyvällä kalustolla. 

rondawashere

Ihania kuvia! :) Täällä vaan matkakuume nousee! <3

Mikko – Private Blend

Oli kyllä upeita hetkiä, suosittelen lämpimästi! 

Kommentoi