Kaksi viikkoa raskausdiabetes-diagnoosista – mikä on muuttunut?
Olen nyt kaksi viikkoa elellyt sen tiedon kanssa, että mulla on raskausdiabetes. Ensin elin pienoisessa kieltämisvaiheessa (minullako muka, varmasti tullut joku virhe testatessa…), mutta viimeistään tehdessäni amatöörimokan piilosokereiden kanssa oli todettava, että kyllä ne sokeriarvot vaan taitaa kohoilla turhan herkästi. Tänään mittasin aamupalan jälkeen raja-arvon juuri sieltä sallitun puolelta kun olin lisännyt aamupalaani viime mittauksen jälkeen yhden leivän. Taidan jättääkin leivän jatkossa pois ja kokeilla lisätä puuroon raejuustoa, joka toivottavasti pitää nälkää poissa (mihin tarkoitukseen olen tuon leivän syönyt puuron kera).
Mutta mikä siis on muuttunut tässä kahdessa viikossa, muuta kuin se että olen hyväksynyt diagnoosin olevan tosiasia. Noh:
- olen alkanut puhua raskausajan diabeteksen sijasta lyhyemmin raskausdiabeteksestä. Radi-lyhenne ei vielä tunnu täysin omalta
- olen pienentänyt ruoka-annoksia: vähemmän perunaa/pastaa/riisiä (ne suositusten mukaiset pari pottua tai pari desiä täysjyväriisiä tai -pastaa) ja myös hieman vähemmän lihaa/kalaa.
- Olen ottanut jokaiseen ruoka-ateriaan mukaan vihanneksia: salaattia (lehti- jää- tai jäävuorisalaattia), kurkkua, tomaattia. Tähän alkaisi selkeästi jo nyt kaivata enemmän variaatiota, ideoita otetaan vastaan!
- Olen puputtanut tolkuttoman paljon enemmän leipää, mm. välipalalla syön usein yhden leivän tilalta kaksi (koska ne ruoka-annokset ovat nyt pienempiä niin nälkä on kovempi välkkäpala-aikaan). Tämä alkaa jo melkein kyllästyttää, mihin osaltaan kai liittyy se, että leivänpäällisinä on lähinnä levitettä, kalkkunaleikkelettä ja juustoa. Helppoihin leivänpäällisiin otetaan myös vinkkejä vastaan :).
- En ole syönyt palaakaan suklaata (KAHTEEN VIIKKOON, ansaitsen mitallin vai mitä?), en ainuttakaan karkkia tai leivonnaista tai muuta makeaa jälkkäriä.
- Jogurtit ovat vaihtuneet rasvattomiin ja jos suinkin on löytynyt niin myös puolet vähemmän sokeria sisältäviin (näitä ei muuten kaupoista montaa sorttia löydy)
- Juusto on vaihtunut vähärasvaisempaan, samaten leikkeleet. Levitteessä olinkin jo siirtynyt kasvisrasvalevitteeseen aiemmin, nyt kokeilin 70 prosenttisen tilalta 60 prosenttista, mutta taidan siirtyä entiseen takaisin. (tästä olen muuten nähnyt toisistaan ristiriitaisia ohjeita: jossain oli että 40-60% ja jossain taas 60% tai yli. Ota näistä sitten selvää.)
- Limpat vaihtuneet Vichyyn / light-limuihin, joista jälkimmäisiä pyrin juomaan koko ajan vähemmän ja vähemmän (kammoksun makeutusaineita, mikä ei tästä sokerittomasta elämästä tee varsinaisesti helpompaa).
- Mehut ovat jääneet pois.
- Syön enemmän hedelmiä ja aina yhdistettynä muuhun välipalaan. Ja hedelmistä myös nautiskelen enemmän, ovat vähän kuin leivonnaisten sun muiden korvikkeita.
- Liikun enemmän: olen käynyt lenkeillä (30 min on max mitä jaksan kävellä) ja jopati kerran olen jo käynyt uimassa (kilsa uintia meni ihan hyvällä fiiliksellä, mutta sen jälkeen koko illan oli aivan kaamea olo, rintakehä veti jotenkin jumiiin. Katsotaan koska uskallan mennä seuraavan kerran polskimaan). Hyötyliikuntaa on tullut mustikkaretkistä (juu, selkä on ihmeen hyvässä vedossa kun mustikassakykkiminenkin onnistuu vielä. Ja huomasi selvästi, että reissu reissulta selkä jaksoi paremmin, eli taisi vain toimia hyvänä selkätreeninä). Harkitsen niska-selkä-jumppaan ja pilatekseen uskaltautumista.
- Kiinnitän entisestäänkin enemmän huomiota ateriarytmiin: lounas välillä 11.30-12.30, välipala 15-16, iltaruoka 18-19 ja iltapala 21-22.
- Alussa nautiskelin entistäkin enemmän sen ruoan mauista, mitä saan syödä. Nyt tähän on jo vähän turtunut ja sen sallitun annoksen lappaa välillä menemään sen kummempia fiilistelemättä.
Muuten on oikein hyvä pössis, mutta gradun kanssa on nyt todella tiivis rupeama meneillään ja liikunnan mahduttaminen mukaan on haasteellista, leivät ja salaatit alkaa vähän tympiä ja voi luoja miten mun tekee välillä mieli kaikkea makeaa: suklaata (jos vielä pitkään odotan seuraavaa fiksiä niin saan siitä varmaan orgasmin), leivonnaisia (ja leivonnaisten esiastetta eli taikinaa), jätskiä ym ym. Täytynee pian ottaa harkittu herkutteluhetki, ei kai kerta kolmeen viikkoon makeita voi ihan kuolemaksi olla…