Projektina vanha kylpyhuone

Joskus, jos remontti tuntuu junnanneen paikallaan tai on muuten huono päivä, auttaa kummasti, kun etsii kuva-arkistoista yhden purkukuvan vertailukohdaksi..vaikka esimerkiksi pahimmasta projektista nimeltään KYLPYHUONEEN PURKU. Elintasosiipeen tehty pesutila vuodelta 1978 oli haastavin purettava ja sitä purettiin muistaakseni nelisen viikkoa. Alla muutamia kuvia ennen purkuvaihetta alkuperäisestä pesutilasta, josta kuljettiin toiseen suuntaan eteiseen ja pikkuvessaan sekä saunaan.

PURKU:

On heinäkuun alku, hellettä pukkaa, mies pakertaa pitkähihaiset vaatteet ja hengityssuojain päällä - tuolloin kävi kyllä häntä sääliksi! Mies ei päässyt koko kesän aikana juuri nauttimaan ulkoilmasta..minä katsoin parhaakseni pakata poikatrion autoon ja suunnata uimarannalle pois jaloista koko päiväksi. Periaatteessa olisimme voineet tehdä vain pintaremontin mutta nyt jälkeäpäin ajatus kauhistuttaa! Vaikka remontti on ollut työläs olen onnellinen, että olemme avanneet kaikki rakenteet. Kylpyhuone ja sauna ovat erityisen hyvä esimerkki, miksi avaus kannatti!

Lukuunottamatta suurinta osaa vanhoja koolauksia kaikki muu oli purettavaa. Purkutyö oli todella likaista ja purkujätettä syntyi paljon. Tuohon aikaan käytetyt ratkaisut olivat aika mielenkiintoisia. Rakennustapa, sen noudattaminen ja noudattamatta jättäminen sekä aikakauden materiaalit olivat hyvin erilaiset. Rakennesuunnittelijamme kanssa jouduimme oikein rojukasasta pihalla analysoimaan purkuvaiheen jälkeen, miten materiaalit olivat seinillä. Ulkoseinää vasten oli mm. höyrynsulkumuovi ja laattojen sijasta paksu muovimatto. Nykyaikana tehtäisi ihan toisin. Tuolloin ei ollut tarjolla käteviä märkätilalevyjä eikä tunnettu vaihtoehtoja pinnoitemateriaaleille. 

Kylpyhuoneen katossa kulki putkia ja sähköjohtoja. Purkujätettä kärrättiin kaatopaikalle useita peräkärryllisiä. Kuvassa näkyvän sinisen seinän kohdalla oli pieni, erillinen wc ennen kylpyhuonetta.

Rintamamiestalomme lisäosa ns. elintasosiipi oli rakennettu vuonna -78. Alta paljastui vanhaa talon runkoa ja laudoitusta, joka on joskus hyvin kauan sitten ollut vaalean harmaa, vähän sinertävä. Vanha julkisivu näkyi myös saunan puolella. Sauna oli myös huonossa kunnossa ja täysin nykymääräysten vastaisesti rakennettu. Sielläkin riitti purettavaa mutta näytetään nyt yksi vähän siistimpi purkukuva. Piikattua lattiamateriaalia tuli myös paljon, mitä roudattiin kaatopaikalle muovipaljuissa. Kylpyhuoneen purkuvaihe oli aikaa vievää ja välillä usko meinasi loppua. Yritin kuitenkin sieluni silmin nähdä lopputuloksen ja uuden, toimivamman pohjakuvan.

 

Mikäli purkuvaiheet kiinnostavat pääset lukemaan niistä lisää täältä ja täältä. Jos haluat katsoa, miltä meillä näytti purkuvaiheen jälkeen, katso video täältä

Kommentoi