Jonon ohi julkisella puolella eli jatketaan odottelua

Olen jo useamman vuoden hoidattanut hampaani yksityisellä puolella. Kallistahan se on, kelakorvauksista huolimatta, mutta ainakin hoitoon pääsee ja (vastenmielinen) homma tulee hoidettua ilman turhia venyttelyjä. 

hammaslaakari_hammashoito.jpg

Hoitotakuu kuulemma toteutuu kaupungissamme niin, että asiakkaalle annetaan aika sen puolen vuoden hoitotakuuajan ollessa lähellä umpeutumista. Näinollen jono julkiseen kiireettömään hammashoitoon on noin 9 kuukautta.

Ensimmäisillä neuvolakäynneille neuvolantäti antoi esitteen, jossa kerrottiin että raskaana oleva äiti ja vielä isäkin pääsevät jonojen ohi jukisen terveydenhoidon puolella. Halutaan, että vanhempien suussa ei ole inhoja bakteereja siinä vaiheessa kun vauva syntyy, eivätkä he täten suukottelemalla levitä bakteereja vauvan neitseelliseen suuhun. Ajattelin että noh, mikäpä se siinä, käytetään nyt tämä etu hyväksi.

Varasin ajan hammastarkastukseen jo ennen joulua, sillä arvelin että jonon ohi -systeemikään tuskin tarkoittaa aivan sitä että ajan saa seuraavalle viikolle. Oikeassa olin, sain ajan tarkastukseen suuhygienistille huhtikuun alkuun.

Tarkastuksessa todettiin, ettei aihetta suurempiin toimenpiteisiin ole, vaan hammaskiven putsaus riittää. Sille sain ajan toukokuun loppuun. Suuhygienistillä käynti oli kyllä aivan hyödyllinen kokemus, sain paljon tietoa vauvan hampaidenhoidosta ja siitä miten se pitäisi tehdä.

No päivää ennen kun minun oli määrä mennä suuhygienistin tuoliin, ajanvarauksesta soitetaan. Suuhygienisti on sairauslomalla, joten aikaa pitää siirtää. Yllättäen näin kesälomakauden kynnyksellä aika siirtyi elokuulle. Totesin että no se on vauvakin silloin jo syntynyt, että jos tässä on tarkoitus hoitaa hampaat kuntoon ennen sitä niin ollaan vähän myöhässä.

Sellaista se. Ja jos sulla on ongelmia saada hoitajaa lapselle niin ota vaan se mukaan. Täällä niitä nukkuu usein vaunuissa kun äiti on potilaana”, sirkeä vastaanottotäti totesi.

Niin tosiaan, en ole tuota hoitaja-asiaa vielä ehtinyt pohtiakkaan. Mutta olisihan tuonkin asian mielummin hoitanut alta pois ennen kun sitä tarvitsee edes miettiä.

Onneksi edes vanhemmuuden toisen puolen hampaat ovat kunnossa: Puoliso varasi ajan jatko-opiskelijana YTHS:n puolelta ja hoidatti hampaansa (ilmaiseksi) jo talvella. Jossain sentään homma toimii niinkuin pitääkin.

PS: yksi ihmettelyn aihe suuhygienistin puheista jäi mieleeni. Hän kun sanoi, että vauvan olisi hyvä juoda aika vähän vettä (rinta tai pullo-)maitoannoksen päälle, ettei maidossa oleva sokeri jäisi kalvamaan hampaita. Ja kyllä, myös yöllä. Oletteko noudattaneet tällaista ohjetta?

Miten te olette hoitaneet lapsen hampaita?

Suhteet Oma elämä Terveys
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.