Gluteenittomat sämpylät
Nämä gluteenittomat ja maidottomat sämpylät on ihania sellaisenaan, ja toimii myös mainiosti hampurilaisille sämpylänä. Joskus on vähän lässähtäneet uunissa, jolloin ovat sitten mainioita pitaleipiä, alempana kuvassa siis gluteeniton pita ja nyhtökana. Mikään leipuri saati kondiittorihan minä en ole, mutta kyllä näitä koko suku mielellään syö. Worth a shot anyway!
Gluteenittomat sämpylät
5 dl maitoa tai vettä (itse teen veteen)
1 rkl psylliumia
n. 1 rkl sokeria
ripaus suolaa
1,5 – 2 pss kuivahiivaa
7-8 dl gluteenitonta jauhoseosta
loraus öljyä tai voisulaa
Lämmitä neste yli kädenlämpöiseksi, lisää psyllium ja anna turvota muutama minuutti. Kuivahiivalle riittävän lämmin mutta ei liian kuuma neste on tärkeää, ja psyllium puolestaan ei ”pala” lämpimämmässä vedessä, niin suosittelen lämmitämään pikkuisen ”yli”. Lisää geeliin suola ja sokeri. Sekoita kuivahiiva ja osa jauhoista, ja lisää hiiva-jauhoseos taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää öljy tai voisula (varo ettei ole liian kuumaa) ja loput jauhoista. Vaivaa voimakkaasti muutama minuutti. Suosittelen vatkainta ja taikinakoukkuja. Kun taikina näyttää kiinteältä mutta edelleen hieman tahmealta, muotoile kostein käsin sämpylöitä suoraan leivinpaperille. Kuten pullataikinaa, tätäkään ei kohoteta ennakkoon vaan vasta kun on leivottu. Anna kohota rauhassa lämpimässä paikassa. Paista 225 asteessa kunnes ottavat hieman väriä. Puoli tuntia menee hyvinkin. Lado kuumat sämpylät astiaan ja peitä liinalla, että pehmenevät hieman. Jokaisella on ne omat luottomerkkinsä ja -tuotteensa, mutta minulla parhaat sämpylät on tulleet sekoittamalla Semperin Fin Mixiä ja vaaleaa Jytte-jauhoa.