Rakastettu(?) peruna

Itse pitäisin perunaa jonkinlaisena suomalaisena perinneruokana, siihen on totuttu jo lapsena. Kun pieni lapsi opettelee syömään erilaisia ruokia, on perunasose aika usein ensimmäisten maku kokeilujen joukossa.

Peruna(solanum tuberosum) on koisokasvien ( solanaceae ) heimoon kuuluva kasvi, jonka mukulaa käytetään ravintona. Peruna on yksi eniten käytetyistä ravintokasveista Euroopassa ja Etelä- sekä Pohjois- Amerikassa.

Kun lapsi nyt aluksi totutetaan perunaan ja hän menee kouluun, alkaa hän samalla myös kuulla ympäriltään perunan terveellisyydestä. Koulussa kun törmää väkisinkin perunaan, siellä peruna tavataan usein kalan, lihan tai oikeastaan ihan minkä vain seuralaisena. Ja lähipiiristä kuuluu lasten korviin terveellisyysriskeistä, mitä peruna saattaa tuoda mukanaan. Ja tuosta kuuluisasta kasvista aiheutuukin ristiriita, johon sitten myöhemmin syntyykin viha-rakkaussuhde. Perunasta on kuitenkin  moneksi, sitä pystyy muovaamaan ihan vapaasti oman tahdon mukaisesti. Tunnetuin ja kenties pidetyin muunnos ovat ranskalaiset.

Ja edelleen perunan terveellisyydestä jaksetaan vääntää kättä,onko peruna terveellistä? Toiset sanovat, että se on terveellistä ruokaa, eikä lihota. Toiset taas sanovat sen lisäävän terveyshaittoja, kuten riskiä sairastua verenpainetautiin. Tuohon niin pidettyyn kasviin on syntynyt viha-rakkaussuhde.

Oli niin tai näin, peruna on silti kiistatta yksi suomalaisten keittiöiden peruspilareista ja tänään tein hyviä sinihomejuustotäytteisiä perunoita, jotka tällä kertaa seurustelivat tonnikalasalaatin kanssa. 💞

Sinihomejuustotäytteiset uuniperunat

Ainekset (12 annosta)

1 h 30 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 1 h 10 min

Tee näin:

6 perunaa

Selleriä

Avokado

2 valkosipulinkynttä

Oliiviöljyä

Sitruunamehua

1pkt sinihomejuustoa

1prk kermaviiliä

Suolaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen, puolita perunat. Paista n. 45-60 min.

Paista öljytyllä pannulla selleri, valkosipulit ja lopuksi avokado,lisää kuumentamisen loppuvaiheessa tilkka sitruunamehua.

Murenna juusto ja sekoita kermaviilin ja selleriseoksen kanssa. Koverra perunan puolikkaat ja säästä kuoret. Muhenna perunat ja sekoita kermaviilikastikkeeseen. Mausta.

Täytä perunan kuoret seoksella ja paista 250asteessa,n.10min.

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Oma elämä Terveys