Luottamus parisuhteessa

Hyvässä parisuhteessa tärkeimpänä pidetään vahvaa luottamusta puolisoon ja molemminpuolista arvostusta ja kunnioitusta” Väestöliiton perhebarometri 2013.

Luottamus on tunne tai varmuus siitä, että johonkuhun tai johonkin voi luottaa, että joku tai jokin ei petä toiveita tai aiheuta pettymystä. Ihmisten välinen luottamus on tunnetta ja kokemusperäistä tietoa.

Luottamus on yksi parisuhteen peruspalikoista, mutta se ei ole itsestäänselvyys eikä se synny hetkessä. Suhteessa täytyy olla rehellinen alusta lähtien joka asiassa, siitä syntyy luottamus. Korjatkaa jos olen väärässä?

Mitä sitten tapahtuu jos harkiten rakennettu luottamus alkaakin rakoilla? Luottamus kumppaniin voi mennä rikki monestakin eri syystä. Itse olen käynyt aikamoisen työskentelyn tässä asiassa.

Oppia on tarvinnut myös se, miten olla luotettava kumppani. Olen esimerkiksi jättänyt asioita kertomatta, eli en ole ollut täysin rehellinen kaikessa. En pysty kuitenkaan kauaa asioita salaamaan, koska omatuntoni alkaa herkästi muistuttelemaan mua,joten ajan myötä olen kyllä kumppanilleni kaiken pystynyt kertomaan ja jälleen olemme aloittaneet luottamuksen työstämisen uudestaan. Olen tavallaan omalla, välillä rajullakin, käytökselläni kysynyt:”Voinko luottaa siihen, että hätäni hetkellä sinä näet hätäni ja pidät minusta huolta?”

Luottamus ei palaa itsestään, vaan vaatii tekoja. Kun olemme aloittaneet luottamuksen uudelleenrakentamisen kaikki on lähtenyt siitä, että en ole selitellyt tekoani vaan olen pyytänyt vilpittömästi anteeksi.

Parisuhde on parhaimmillaan elävä kasvun paikka-silloin kun perustana on luottamus ja turvallisuuden tunne.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *