Rakastettu(?) peruna

Itse pitäisin perunaa jonkinlaisena suomalaisena perinneruokana, siihen on totuttu jo lapsena. Kun pieni lapsi opettelee syömään erilaisia ruokia, on perunasose aika usein ensimmäisten maku kokeilujen joukossa.

Peruna(solanum tuberosum) on koisokasvien ( solanaceae ) heimoon kuuluva kasvi, jonka mukulaa käytetään ravintona. Peruna on yksi eniten käytetyistä ravintokasveista Euroopassa ja Etelä- sekä Pohjois- Amerikassa.

Kun lapsi nyt aluksi totutetaan perunaan ja hän menee kouluun, alkaa hän samalla myös kuulla ympäriltään perunan terveellisyydestä. Koulussa kun törmää väkisinkin perunaan, siellä peruna tavataan usein kalan, lihan tai oikeastaan ihan minkä vain seuralaisena. Ja lähipiiristä kuuluu lasten korviin terveellisyysriskeistä, mitä peruna saattaa tuoda mukanaan. Ja tuosta kuuluisasta kasvista aiheutuukin ristiriita, johon sitten myöhemmin syntyykin viha-rakkaussuhde. Perunasta on kuitenkin  moneksi, sitä pystyy muovaamaan ihan vapaasti oman tahdon mukaisesti. Tunnetuin ja kenties pidetyin muunnos ovat ranskalaiset.

Ja edelleen perunan terveellisyydestä jaksetaan vääntää kättä,onko peruna terveellistä? Toiset sanovat, että se on terveellistä ruokaa, eikä lihota. Toiset taas sanovat sen lisäävän terveyshaittoja, kuten riskiä sairastua verenpainetautiin. Tuohon niin pidettyyn kasviin on syntynyt viha-rakkaussuhde.

Oli niin tai näin, peruna on silti kiistatta yksi suomalaisten keittiöiden peruspilareista ja tänään tein hyviä sinihomejuustotäytteisiä perunoita, jotka tällä kertaa seurustelivat tonnikalasalaatin kanssa. 💞

Sinihomejuustotäytteiset uuniperunat

Ainekset (12 annosta)

1 h 30 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 1 h 10 min

Tee näin:

6 perunaa

Selleriä

Avokado

2 valkosipulinkynttä

Oliiviöljyä

Sitruunamehua

1pkt sinihomejuustoa

1prk kermaviiliä

Suolaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen, puolita perunat. Paista n. 45-60 min.

Paista öljytyllä pannulla selleri, valkosipulit ja lopuksi avokado,lisää kuumentamisen loppuvaiheessa tilkka sitruunamehua.

Murenna juusto ja sekoita kermaviilin ja selleriseoksen kanssa. Koverra perunan puolikkaat ja säästä kuoret. Muhenna perunat ja sekoita kermaviilikastikkeeseen. Mausta.

Täytä perunan kuoret seoksella ja paista 250asteessa,n.10min.

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Oma elämä Terveys

Perjantai pizza

Kun lapset asuivat vielä kotona, meillä oli tapana tehdä perjantaisin pizzaa. Jokainen sai valita mitä täytteitä halusi, tai sitten ostin kaupasta valmis pohjia ja jokainen väsäsi sellaisesta mielensä mukaisen. Se oli ihanaa aikaa 💞

Perjantai pizza

Ainekset (6 annosta)

40 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 30 min

Tee näin:

Puoli pussia kuivahiivaa

2dl vettä

0,5tl suolaa

0,5dl juoksevaa margariinia

5dl vehnäjauhoja

Täytteet valitse mielesi mukaan! Itse käytin tomaattipyreetä, tonnikalaa, pepperonia, ananasta, sinihomejuustoa ja juustosekoituspussin

Oreganoa

– Aloita pizzapohjan valmistaminen liottamalla kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen.

– Sekoita joukkoon muut ainekset ja vaivaa pizza taikina kimmoisaksi.

– Anna taikinan kohota puolisen tuntia liinan alla.

– Taputtele pellille, anna kohota täytteen valmistamisen ajan.

– Täytetty pizza paistetaan 250asteessa,n.10-12min.

Perhe Ruoka ja juoma Oma elämä Lapset