Miten perhe syntyy?

Miten perheet syntyvät eri puolilla maailmaa? Millaisia sinkkumiesten perhehaaveet? Hyvin erilaisia ja silti samanlaisia, tai siltä ne ainakin vaikuttavat tässä Janne Laihon ja Yamicreativen dokumenttielokuvassa About forming a familyTässä puolituntisessa dokumentissa nähdään ihmisiä kolmesta eri maasta: Suomesta, Intiasta ja Taiwanista. Kustakin maasta haastatellaan yhtä perhettä, joka kertoo perheensä synnystä, sekä yhtä yksinäistä miestä, joka kertoo perhehaaveistaan ja kokemuksistaan.

Dokumentissa esiintyvien ihmisten puhe elämästään on suoraa ja konstailematonta. Elämäntarinat ovat selvästi hyvin tavallisia, mutta silti tai ehkä juuri siksi myös varsin koskettavia. Törmäsin tähän dokumenttiin sattumalta Väestöliiton Sinkkulinja-Facebook-sivulla ja olen iloinen, että päätin käyttää puolituntia sen katsomiseen. Suosittelen sitä lämpimästi muillekin, vaikkei dokumentti varmasti mitään maailmoja järisyttäviä paljastuksia ihmiselämästä kenellekään annakaan.

About Forming a Family from PRI on Vimeo.

Dokumentti on tehty Väestöliiton Epävarma perheellistyminen -hankkeen ohessa. Hankkeessa tutkittiin ”naisten ja miesten liittoihin ja lastenhankintaan liittyviä toiveita ja suunnitelmia erityisesti alemmissa sosiaaliluokissa.” Hanke kuulostaa kokonaisuudessaan erittäin mielenkiintoiselta:

”Vaikka maailman eri alueet kohtaavat hyvin erilaisia väestöön liittyviä muutoksia, niitä yhdistää jaettu huoli nuorten tulevaisuudesta. Aina Euroopasta Aasiaan saakka heikommassa asemassa olevien nuorten, erityisesti nuorten miesten, epävarma tulevaisuus nähdään uhkana sosiaaliselle hyvinvoinnille ja taloudelliselle tuottavuudelle sekä väestönkehitykselle. Tästä huolimatta perheellistymistä eli liiton muodostamista ja vanhemmuuteen siirtymistä on perinteisesti tutkittu tarkastelemalla vain naisten hedelmällisyyttä, ja tämä koskee edelleen varsinkin Euroopan ulkopuolista väestöntutkimusta.”

Vielä en ole ehtinyt tustua hankkeeseen tätä enempää, mutta varmasti senkin aika tulee. Nyt kuitenkin halusin jakaa kanssanne yllä olevan dokumentin. Toivottavasti se ilahduttaa ja koskettaa teitä yhtä paljon kuin minua!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *