Heikkoutta vaalimassa

Minä en siedä nurinaa, kitinää tai uikutusta. Ne herättävät minussa syvää ahdistusta ja raivoa. Nouse ylös ja lopeta uikutus! Se ei auta sinua, vain tekeminen muuttaa asioita. Nouse ylös! Katsotaan mitä voimme yhdessä asialle tehdä, mutta lopeta nyt kaikkeuden tähden se ruikuttaminen! Ei ole väliä, tuleeko purkaus aikuisen vai lapsen suusta. Se herättää yhtä ahdistunutta raivoa joka kerta.

 

Havahduin eilen pohtimaan miksi siedän helposti lapsen raivoa, mutten epämääräistä kitinää ja uikutusta. Miksi jokin niin pieni asia saa oman pinnani kiristymään muutamassa hetkessä? Partion vaellusretkiltä muistan, miten yhden ihmisen kitinä rinkan painosta ja hiertävästä olkahihnasta muutti oman mielialani ja jaksamiseni jo muutamassa vartissa alimpiin alhoihin. Tuntui siltä, että joku myrkyttää minut, sammuttaen kaiken ilon. Se tuntui hyvin itsekkäältä teolta ja muistan useita kertoja siirtäneeni tällaiset ihmiset paitsioon elämässäni.

 

Joku joskus sanoi, että meidän on vaikein sietää omia heikkouksiamme muissa. Hätkähdin, kun ajatus osui niin lähelle. 

do-not-give-up-2015253_1920.jpg

 

Minä en salli itselleni turhaa ruikuttamista. Mitä se on ikinä ketään auttanut? Muistan, kun opettelin pyöräilemään lapsena, enkä tahtonut onnistua. Valitin, kiukkusin ja turhautumisen kyyneleet kihosivat silmiini. Isäni katsoi hetken minua ja totesi sitten selkääni lempeästi koskettaen, että lopeta turha uikutus, nouse pyörän selkään ja aja. Niinpä minä sitten ajoin, riemusta kiljuen ja posket punoittaen. Ajatus jäi kytemään päähäni pitkään tuon pyöräreissun jälkeenkin. Nouse pyörän selkään ja aja.

 

Usein onkin hyödyllistä nousta ylös, jatkaa matkaansa hammasta purren ja tehdä se minkä kussakin tilanteessa voi. On tärkeää olla heittäytymättä itsesäälin aallokkoon ja puskea eteenpäin. Nousta silloinkin kun tekisi mieluiten mieli jäädä makaamaan maahan. Olenkin sisäistänyt tämän tärkeäksi osaksi minuuttani. Minä en luovuta, enkä laske irti. Minä selviydyn, vaikka se koskisi miten. Se on osa sitä kuvaa itsestäni, jota mukanani kannan ja jota välillä pysähdyn tutkiskelemaan. 

Vaikka ajatus pitää usein paikkansa, se ei silti ole koko totuus.

 

love-2055960_1920.jpg

 

Joskus on  tärkeää ja hyödyllistä hieman uikuttaa. Velloa itsesäälissä, antaa itselleen lupa tuntea kurjiakin tunteita ja sallia itselleen heikkous. Sen jälkeen voi niistää nenänsä, nousta ylös ja valloittaa maailman.

Tässä on se ajatus, jota minun täytyy tutkiskella ja opetella lisää. Kuinka olla heikko ja erityisesti: kuinka sallia itselleen heikkona oleminen?

 

(Kuvat: Pixabay)

 

Hyvinvointi Mieli Ajattelin tänään Syvällistä

Hengitä, perkele, hengitä!

Olen ajattelija, haaveilija ja analyytikko. Aivoni ovat huippuunsa viritetty supertietokone, joka käsittelee suunnattomat määrät tietoa. Minä tarkastelen ja läpikäyn käymiäni keskusteluja, tapahtumia ja tulevaisuudensuunnitelmia. Raksin kohta kohdalta tehtävälistaani, suunnittelen tarpeellisia toimenpiteitä ja mietin, mitä lapsi tarvitsee huomenna ylle päiväkodin retkelle.

 

En murehdi enää juurikaan tulevaa tai mahdollisuuksia, mikä on sangen onnellista. Tietokoneeni ei valtavasta kapasiteetistaan huolimatta kykenisi ehkä enää analysoimaan sitä kaiken muun työnsä ohella, vaan sammuisi savuten siihen paikkaan.

beach-394503_1920.jpg

Milloin en tee erilaista loogista työtä, minä haaveilen. Leikin, luon ja nauran. Kirjoitan täydellistä kohtausta, jonka pyyhin pois uudelleen ja uudelleen. Elän kuvitteellisia hetkiä, luon vaihtoehtoisia todellisuuksia ja käyn pääni sisällä luomieni henkilöiden keskusteluja. Lempikohtauksiani saatan kelata läpi useita kertoja, hienosäätää niitä joka kerralla hieman ja kirjoittaa uutta tarinaa eteenpäin. Joskus annan hahmoilleni onnea, joskus suruja ja murheita. Rakennan kiinnostavia kohtaloita ja tapahtumia, joka yllättävät välillä itsenikin.

Varmaa tässä kaikessa on vain se, ettei päässäni ole hetkenkään hiljaisuutta.

 

Kun tällaisen sekamelskan läpi pitäisi leikata tietoisella läsnäololla tai rentoutuksella, se on usein likipitäen mahdotonta. Keskityn hetken kuulostelemaan kehoni tuntemuksia, sitten ohilepattava ajatus kiinnittää huomioni ja koko koneistoni käynnistyy. Seuraan ajatusta kuin hiirtä tavoittava kissa, heti valmiina jahtiin ja halukkaana seuraamaan minne se minut vie.

Tämä kaikki tekee minusta juuri minut. Se tekee minusta taitavan analyytikon, terävän organisaattorin sekä mielikuvitusrikkaan ideoijan. Samalla se on välillä tavattoman kuluttavaa. Kateellisena ja epäuskoisena kuuntelin joskus, kun eräs ystäväni kertoi miten istuessaan yksin sopivassa paikassa hän vain lopettaa kaiken ajattelun ja lepää hetken. Tämä tuntui lähes pöyristyttävältä ja yhtä aikaa kihelmöivän salaperäiseltä, kuin jonkin salaperäisen munkkiveljeskunnan salaisimmat riitit. Miten se oikein tehdään?
”No sä otat silleen mukavan asennon ja olet vaan”
Häh?
Tuijotimme toisiamme pitkän tovin kykenemättä asettumaan toistemme asemaan. Miten ajatukset voi sammuttaa, minä pohdin. Miten niitä EI voi sammuttaa, kysyi takaisin ystäväni ilme. Jäimme kohtaamisesta molemmat yhtä arvoitusta rikkaammiksi.

woman-506120_1920.jpg 

Vaikka olen varovasti alkanut oppia tietoisen läsnäolon salaisuuksia, se on silti minulle yksi vaikeimmista opettelemistani asioista. Kykenen siihen vaihtelevalla menestyksellä niin pitkään, kun joku vetää harjoitusta minulle ja voin keskittyä hänen ääneensä. Itsenäisesti se muuttuu tragikoomiseksi viuhtomiseksi:

Hengitä ja keskity hengitykseesi. 

Tunne, miten vedät viileää ilmaa sisääsi ja hetken päästä puhallat sen lämpimänä ilmavirtana ulos.

Se onkin muuten kätevä systeemi, miten elimistö lämmittää hengitysilman niin tehokkaasti. 

Vähän sama kuin kylmä ruoka, vatsalaukun tehtävähän on sekoittamisen ja hajottamisen lisäksi lämmittää se syöty ruoka.

Siitä tulikin mieleen lämmin glögi, onkohan sitä kotona purkillinen? Jos ei ole, täytyy varmaan ostaa. Kaupassa pitäisi muutenkin käydä, Leena tulee huomenna käymään. Mitenköhän se sen työkuvio järjestyi…?

Ai niin! Hengitä, perkele, hengitä!

 

(Kuvat: Pixabay)

Hyvinvointi Mieli Terveys Ajattelin tänään