Mämmiä ja mykyjä!
Maailmalla on tänä vuonna kohuttu niin Sauli Niinistön Lennu-koirasta kuin suomalaisesta innovaatiosta, kalsarikänneistä. Näiden jatkoksi maailmalla on tutustuttu myös suomalaiseen ruokakulttuuriin.
Yhdysvaltalainen Buzzfeed-verkkosivusto julkaisi listan suomalaisista herkuista, joita he kutsuivat jostain syystä ”roskaruoiksi”, joita koko maailma tarvitsee. Sieltä löytyi tietysti salmiakki, korvapuusti, leipäjuusto, laskiaispullat ja joulutortut. Lisäksi listalla oli sellaisia todellisia roskaruokia kuin nakkikastike ja makkaraperunat. Oikeasti, nakkikastike? Ruoka, jolla suomalaisia koululaisia rankaistaan, kun he ovat jättäneet ruotsinläksyt tekemättä ja haistatelleet opettajalle, on ehdottomasti sellainen ruokalaji, jota kaikkien pitää maistaa.
Tästä innostuneena teimme ruokalistan uskomattomalle neljän ruokalajin illalliselle suomalaiseen tyyliin. Nyt kun Suomessa on juhlavuoden takia varmasti paljon myös ulkomaisia vieraita, niin tätä saa käyttää aivan vapaasti esimerkiksi edustustilaisuuksissa tai vaikka minkämoisilla kokkareilla.
Alkuruoaksi mustaa makkaraa. Kyllä, se näyttää aivan veriseltä ulosteelta ja maistuu siltä myös.
Sitten jatkamme mykyrokalla, joka on perinteinen pohjoissavolainen ruokalaji. Siinä on perunoita, lihaa, sydäntä, sisäelimiä ja kaiken kruununa tietysti verestä ja jauhoista valmistettuja mykyjä. Nam!
Pääruoaksi on jokaisen suomalaisen ykkössuosikki, jota nautitaan Inarista Hankoon: uunimakkara. Siinä kiteytyy oikeastaan koko suomalainen ruokakulttuuri: hajuton, mauton ja EU:n ravintoarvoiltaan epäkelvoksi leimaama.
Jälkiruokana tietysti on suomalainen klassikko eli mämmi, joka hienosti toistaa ensimmäisen ruokalajimme ulosteteemaa.
Eipä ole ihme, että suomalaisten koululaisten lempiruokia ovat lasagne, pizza ja tortillat.
<3: Laura