Menkat

Sain ilokseni kutsun Valtimonteatterin Syklit-esityksen kutsuvierasnäytökseen. Teos kertoo menkoista: menkkakivuista, kuukautissuojista, kuukautissuojamainoksista. Menkkojen asemasta eri kulttuureissa. Menkkojen asemasta yksilön elämässä. Syklit alkoi kiusaantuneissa tunnelmissa, mutta jatkui suoranaisena ilotulituksena, ja päättyi minun ja asiantuntijavieras Mabbiksen osalta huutonauruun.
Syklit on jaettu eri kappaleisiin, joista menkkakipukohtaus (heh) osui ja upposi. Samaistuin vahvasti päähenkilöön, joka pohti auttaisiko kipuun se, että sahaisi itsensä kahtia. Jospa kipu jäisi irti sahattuun alaruumiiseen? Samankaltaiset ajatukset pyörivät päässäni kuukausittain. “Synnytys saattaa auttaa”, totesi eräs hintava yksityislääkäri, jonka vastaanotolta hain apua tuskiini. Teki mieli synnyttää ruhje hänen naamaansa nyrkkiraudalla.

Jäätävät kivut ovat tehneet minusta varsin avoimen omien menkkojeni suhteen. Kun ensimmäinen setti veitsiä viiltää vatsaa, pyydän ketä tahansa eteen osunutta kaveria, kollegaa tai kadunmiestä hakemaan laukustani lääkkeet ja tuomaan lasin vettä, jos en itse siihen pysty. Sitten alkaa jännitysnäytelmä: kestääkö kipukohtaus 10 minuuttia vai koko päivän. Kanssaihmiset kauhistuvat, ja tuntemattomat yleensä kysyvät ambulanssin tarpeesta. Kumppani ja lähipiiri tietävät pitää suunsa kiinni. He osaavat tuoda lääkkeet nenän eteen ja kertoa kuinka monta minuuttia lääkkeen ottamisesta on ehtinyt kulua. He tietävät, että nyt ei ole sopiva hetki ehdottaa rentouttavia hengitysharjoituksia.

Kuukausittaisesta munasarjojen kiirastulesta huolimatta, en anna kivun rajoittaa elämääni. Joskus se tarkoittaa lattialla makaamista omituisissa paikoissa, yllättäviä taksimatkoja tai kiipeilyreitin venymistä, kun kaverin pitää odotella seinällä, että kipu hellittää, jotta voin laskea hänet alas. Lähes jokaisessa matka-albumissani on ainakin yksi kuva, joka muistuttaa matkalle osuneista menkoista.

Miksi niistä menkoista pitää edelleen meuhkata? Koska menkat pahimmillaan rajoittavat puolen väestön elämää joka ikinen kuukausi.

1. Kuukautissuojien verotus on sanalla sanoen päin vittua.

2. Jos ensimmäinen sairauslomapäivä on palkaton, se nakertaa kuukautiskivuista kärsivien tuloja jopa joka kuukausi.

3. Käveletkö vessaan kuukautissuoja kädessä vai hihaan piilotettuna?

Niin kauan kun menkat ovat missään määrin tabu, niistä pitää meuhkata.

<3: Mertta

hyvinvointi terveys uutiset-ja-yhteiskunta ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *