Podcastin tekemisen A & O

Iso kolmonen Kehopositiivinen 365 -kalenterin kuvauksissa. Kuva: Paula Kesäläinen, Meikki: Sari Sandholm ja Iina Piiparinen Hiukset: Essi Finström.

Kaksi vuotta sitten pienessä hutikassa puhuimme ystäväni Marjukan kanssa siitä, miten tuntuu vaativan hirveästi rohkeutta pukeutua ihonmyötäiseen paljettimekkoon, koska siitä näkyy selvästi maha. Marjukka sovitteli vaatteita minun vaatekaapillani ja ensimmäistä kertaa sanoin ääneen asioita, joita olin miettinyt viitisentoista vuotta: minun pitäisi laihtua, olen aina kokenut olevani vääränlainen, miksi kukaan ei puhu tästä.

Me podcasteista innostuneina päätimme puhua. Pyysimme mukaan ystävämme Tuomaksen (johon minä olen tutustunut teininä larpatessa ja Marjukka ilmeisesti Jyväskylän Hesessä) ja istuimme alas miettimään podcastia. Päätimme heti ensi-istumalta testata kerran, miltä yhdessä tekeminen tuntuisi ja pyytää palautetta jaksosta. Siitä testistä tuli Iso kolmonen -podcastin ensimmäinen jakso, Läski ja liikunta.

Ison kolmosen alkuvaiheet Tuomaksen keittiönpöydän ääressä.

Minä ja Marjukka olimme kuunnelleet podcasteja ahkerasti ennen oman aloittamista, Tuomakselle asia oli vielä uudempi. Suomalaisissa (harvoissa) podcasteissa kaksi vuotta sitten kuului selvänä kotikutoisuus: lähes kukaan ei leikannut jaksoista mitään pois ja äänenlaatu oli parhaimmillaankin kohtalainen. Me päätimme alusta saakka, että haluamme ehdottomasti tehdä niin hyvälaatuista kamaa kuin voimme.

Podcastissa on ehdottomasti se hyvä puoli, että aloittamiseen ei tarvita juurikaan mitään: mikki, tietokone ja hyvä idea riittävät. Me teimme aluksi Marjukan puolison musamikillä, jonka edessä istuimme kuin kanat orrella. Kesällä 2017 osallistuimme Bassoradion Noste-kilpailuun ja voitimme sieltä uuden, nimenomaan podcastaamiseen tarkoitetun mikin. Uuden mikin kanssa me vapauduimme istumaan eri puolilla pöytää.

Alusta saakka olemme tehneet paljon podcastia varten itse. Meillä on edelleen kiertävät vuorot siitä, kuka leikkaa, kuka on vetovastuussa jakson pohjatyöstä ja äänityksen johtamisesta ja kuka hoitaa jakson somen. Tavallisesti äänitämme noin tunnin verran tavaraa jaksoa varten ja siitä leikkauspöydälle jää 20-10 minuuttia. Meidän keskinäinen dynamiikkamme toimii todella hyvin, tässä porukassa ei koskaan tarvitse miettiä, hoitaakohan tuo tonttinsa. Luottamus suuntaan ja toiseen on kunnossa.

Läski ja alastomuus.

Lähdimme Ison kolmosen kanssa liikkeelle hyvin henkilökohtaisista aiheista, mutta reilun 30 jakson aikana olemme siirtyneet myös vain meidän kokemuksistamme kohti yleisempiä totuuksia ja kysymyksiä. Lisäksi olemme saaneet mukaan mahtavia vieraita ja pääsimme mm. juontamaan tammikuiset Suomen ensimmäiset Bodyposi-messut. Henkilökohtaisesti Saara Särmän haastatteleminen oli ehkä yksi siisteimmistä jutuista, joita olen päässyt tämän projektin kautta tekemään.

Pidimme viime syksynä sellaisten pienten asioiden kuten lapsensaannin, opiskelun ja muuton takia taukoa podcastaamisesta. Mietimme myös, mitä haluamme tulevaisuudessa Ison kolmosen parissa tehdä ja mitä saavuttaa. Tässä vaiheessa päätimme laittaa hynttyyt yhteen Bauer Median Radioplayn kanssa ja liittyä heidän talliinsa. Uskomme, että Isolla kolmosella on parempi mahdollisuus tavoittaa erilaisia yleisöjä Radioplayn kautta kuin täysin riippumattomana indiepodcastina. Mitä enemmän kuulijamäärät kasvavat, sitä laajemmalle kehopositiivisuuden ilosanoma leviää!

Iso kolmonen Helsinki Pridessä.

Kahden vuoden aikana olemme edenneet Tuomaksen peiton alla äänittämisestä ammattilaisstudioon ja mm. Hesarin sivuille. Tärkeintä Isossa kolmosessa minulle on kuitenkin ollut oman yhteisön ja vertaistuen löytäminen. Olen sanonut ääneen asioita, joita en ole koskaan kertonut kellekään ja huomannut, etten todellakaan ole yksin kokemusteni kanssa. Meidän suurin toive on, että Iso kolmonen voi olla vertaistukea niille, jotka painiskelevat samojen asioiden kanssa kuin me.

Jos siellä ruudun takana jotakuta kiinnostaa suuresti oman podcastin tekeminen, niin kannustan kokeilemaan. Tärkeintä on hyvä idea ja tiukka sisältö: sanomisiaan kannattaa ehdottomasti leikata ja kaikkeen sisällöntuotantoon pätevä kill your darlings sopii myös podcastien maailmaan. Kannattaa pyytää palautetta ja ottaa se kiitollisena vastaan, mutta samalla kannattaa pitää tiukasti kiinni niistä asioista, joista ei halua tinkiä. Jonkun mielestä kiroilu kuulostaa aina rumalta, mutta jos tekee kirosanoihin keskittyvää podcastia, ei niitä voi poiskaan jättää. Ei kannata pyrkiä miellyttämään kaikkia, vaan tehdä sellaista sisältöä, jonka takana voi itse seistä.

Iso kolmonen edustaa Basson Itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Iso kolmonen on ollut mulle yksi tärkeimmistä jutuista, joita oon koskaan tehnyt. Kiitos Tuomas ja Marjukka, että tämä on mahdollista!

<3: Laura

Iso kolmonen -podcast löytyy Radioplayn nettisivuilta ja sovelluksesta.

Suuri kiitos myös Venla Vaattovaaralle, joka on tehnyt sekä Ison kolmosen alkuperäisen että uusitun logon ja Elena Liskille, joka järjesti meidät sekä Kehopositiivinen365-kalenterin kuvauksiin että Bodyposi-messuille juontamaan.

kulttuuri podcastit
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *