Simasuiden herkkuhetki

IMG_20180418_092359.jpg

Vappu on mun lempijuhla. Kerrankin suomalaiset lähtevät ulos kaupungille ja kokoontuvat puistoihin sen sijaan, että vetäisivät verhot ikkunoihin ja linnoittautusivat kotisohville tai keskelle jorpakkoa mökeilleen.

En yleensä välitä suuremmin juhlaperinteistä, mutta vapun kohdalla teen poikkeuksen. Simaa teen aina ja vappumunkkien paistamiseen osallistun yleensä taikinanteon muodossa. Foliopallot kiinnostavat vuodesta toiseen. Lisäksi ystäväporukassamme on muotoutunut kuin vahingossa omia vappuperinteitä. Minä pidän vappuvisan ja yleensä vappujuhlissa on kaikenlaisia enemmän tai vähemmän etukäteen mietittyjä esityksiä, nähty on mm. pasuunansoittoa, klovneriaa sekä Mitä maksaa -visailu.

IMG_20180418_092602.jpg

Kaiken kruununa on kuitenkin lakitus, joka alkoi eräänä vappuna, jolloin vesisateen takia emme jaksaneet lähteä katsomaan Mantan lakitusta. Hieman luovuutta kehiin ja varttia myöhemmin olimme luoneet oman lakitusperinteemme. Lakitettava seisoo korokkeella juhlavissa vaatteissa (joskus aurinkolasit päässään). Sitten laitetaan soimaan Finlandia ja kaikki juhlavieraat käyvät kasaamassa oman ylioppilaslakkinsa lakitettavan päähän apunaan A-tikkaat. Parhaimmillaan keossa on ollut jopa parikymmentä hattua. Kun keko kaatuu, lauletaan yhdessä Keski-Suomen kotiseutulaulu. Jos sitä ei osaa, kannattaa vaikka aukoa suuta sopivissa kohdissa, että tuntee olevansa osa keskisuomalaista herrakansaa.

Itse aloitin jo vappuvalmistelut perinteiseen tapaan simatalkoilla, joten alta löytyy hyväksi havaittu simaresepti. Tänä vuonna tein vihdoin ensimmäistä kertaa myös inkiväärisimavariaation á la Liimuri. Siitä en kuitenkaan vielä sano mitään, sillä maku jää nähtäväksi. Lupaan, että raportoimme Instastoryssa vappuaattona kokemuksia inkiväärisimasta!

IMG_20180417_203441.jpgLiimurin sima

6 l vettä

500 g fariinisokeria

250 g taloussokeria

kolmen sitruunan mehu sekä kuori suikaleiksi raastettuina

tuorehiivaa ison herneen kokoinen pala (tää on lempikohta kaikissa simaresepteissä! Eli siis mikä tahansa random nokare, ja lopusta hiivasta leivotaan sitten pullaa kuten kunnon kodinhengetärten pitää)

Eka keitetään puolet vedestä ja sulatetaan sinne sokeri. Sitten heitetään mukaan loput vedet kylmänä yhdessä sitruunamehun ja -kuorten kanssa. Odotellaan, että simasetti jäähtyy kädenlämpöiseksi (mutta älä sorki niillä tahmatassuilla sitä simaa!) ja sitten sekoitetaan se mitätön hiivanokare pieneen määrään vettä ja vesi taas simasankoon. Sitten annetaan olla Virallisessa Simaämpärissä noin vuorokausi huoneenlämmössä, jonka jälkeen sima pullotetaan ja pullot laitetaan kylmään. Itse en laita niitä kirottuja rusinoita koskaan, vaan luotan siihen, että noin viikon päästä sima on juontikunnossa. Vielä juojat eivät ole kohdanneet fataaleja kohtaloita.

Mä tykkään laittaa enemmän fariinisokeria kuin perussokeria, sillä silloin simasta tulee tummempaa. Inkiväärisimaversioon olisi ohjeen mukaan tullut n. 10 g kuorittua inkivääriä. Itse laitoin noin kuusinkertaisen määrän. Katsotaan sitten vappuaattona, että millaista tulilientä on luvassa. Siman sekaan sopii juhlatuulella lorauttaa hieman kansallisaarrettamme Jaloviinaa ja toiseen käteen tietysti munkki.

Enää 12 päivää vappuun!

<3: Laura

P.S. Jos mun reseptit epäilyttää, niin esim. Dansukkerilta löytyy ihan luotettava perussimaresepti.

koti ruoka-ja-juoma diy
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.