Tasa-arvonsynnytystalkoot

Perhepolitiikka ei koske vain lapsiperheitä, vaan se lävistää koko yhteiskunnan. Sen avulla voitaisiin edistää tasa-arvoa – jos haluttaisiin. Viime hallituskaudella ei haluttu. Perhevapaauudistuksen kaatuminen kertoo tasa-arvon tilan maassa, jossa edellisen hallituksen mukaan Suomessa “naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia”: vielä vuonna 2019 naisen tehtävä on hoitaa lapsia kotona, miehen tehtävä rakentaa yhteiskuntaa.

Se kertoo myös yhteiskunnan binäärisestä heteronormatiivisuudesta: ainoa oikea perhemalli on miehen ja naisen muodostama aviopari, jolle syntyy lapsia. Perhemalleja on yhtä monia kuin perheitä, mutta silti yhteiskunnallisella tasolla haluamme korottaa yhden mallin muita ylemmäs. Meillä molemmilla on perheet, vaikka emme ole yhtään ihmistä tähän maailmaan synnyttäneet emmekä ketään maistraatissa saati alttarilla naineet. Yhteiskunta ei tunnusta meidän perheitämme niin kuin se tunnustaa naimisissa olevan parin ja heidän lapsensa perheeksi.

Yhteiskunnassamme arvostetaan edelleen uhrautuvaa äitiyttä, jossa nainen antaa kaikkensa lastensa puolesta ja unohtaa itsensä. Jos nainen palaa töihin lapsen ollessa “liian pieni”, hän ei varmastikaan rakasta lastaan, vaan on itsekäs harpyija, jota kiinnostaa vain oma urakehitys. Toisaalta kotiinkaan ei saisi jäädä liian pitkäksi aikaa, koska pitäisi olla tuottava veronmaksaja eikä vain elellä muiden pussista ja kiskoa lattea mammakavereiden kanssa.

Äitiys- ja vanhempainvapaan pituus on yksilön oma valinta, ja niin sen kuuluukin olla. Mutta on helvetin vaikea valita toisin kuin muut. Meidän valintamme eivät ole meidän. Ne ovat ympäristön ja kulttuurin tuotteita, ja nykyinen ympäristö toitottaa: vain äiti on kykenevä vanhempi. Perhevapaauudistuksen yhteydessä väläytelty 6+6+6 malli ohjaisi molemmat vanhemmat oman lapsensa pariin.

Päivähoidon tarkoitus ei pitäisi olla vanhempien työnteon mahdollistaminen, vaan myös lasten hyvinvoinnin lisääminen, nimenomaan varhaiskasvatus, jota tekevät ammattilaiset. Siksi päivähoitoon pitäisi osoittaa enemmän resursseja ja subjektiivinen päivähoito-oikeus palauttaa kaikkialle. Jos vanhempi haluaa jäädä kotiin hoitamaan lapsiaan vanhempainvapaakauden päätyttyä, se hänelle sallittakoon, mutta ei yhteiskunnan varoilla.

<3: Laura & Mertta

P.S. Randolfin kipot kävivät avautumassa aiheesta myös Ylen Uutisille.

Kuva: Juha Jernvall, Helsingin kaupunginmuseo

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *