Jyväskylän Vanha Asemaravintola

Jyväskylän Vanha Asemaravintola ammotti tyhjyyttään, kun saavuimme paikalle kuuden kieppeillä. Emme olleet tehneet pöytävarausta, joten olin asiasta iloinen. Tyhjyydestä huolimatta vain kaksi kuuden hengen pöytää oli vapaana. Saimme sen pöydän, jota olin vilkuillutkin kauempaa. Tämähän on vähän tällainen hienompi ravintola, ajattelin, kun menut tuotiin eteemme. Asemaravintola ei nimenmukaisesti ole ollut kauaa toiminnassa, kaverini karkean arvion mukaan noin pari vuotta, mutta talo on rakennettu 1916.  Vanhan Asemaravintolan on herättänyt henkiin itävaltalaistaustainen kokenut ravintoloitsija Walter Frühwirth, minkä ansiosta oletan, että viinimenusta löytyi paljon itävaltalaisia vaihtoehtoja.

 

Jokaisen ruuan alle oli laitettu viinisuositus, mikä oli ilahduttavaa, sillä vaikka olenkin melkoinen ‘viinisieppo’, en tiedä niistä niin paljon kuin haluaisin muuta kuin minkämaalaiset punkut ovat hyviä ja että valkoviineistä tykkään Rieslingistä (erityisesti Kung Fu Girl on hyvää). Alla luki, että jokaisen aterian saa laktoosittomana ja että useimmat annokset ovat gluteenittomia ja gluteenitonta vaihtoehtoa voi aina kysyä. Tarjoilija sanoi heti alkuun, että hän voi käydä keittiössä kysymässä onko jokin ateria varmasti gluteeniton, mikä mielestäni kertoi hyvästä palvelusta.

 

Tulimme alun perin jouluaterialle, sillä joulumenua on kehuttu, mutta kaikki päätyivät ottamaan jotain a’ la carte-listalta. Sieltähän oli vaikea valita mitä sitä ottaisi. Kaikki kuulosti niin hyvältä. Olen kuitenkin aina ollut erityisesti nieriän ystävä, ja sitä ei saakaan joka paikasta, joten valitsin nieriäfileetä vuohenjuustokastikkeella, mustalla jokirapurisotolla ja punajuuri-chipseillä. Ateriaviiniksi otin suositellun argentiinalaisen valkoviinin Callia Pinot Grigio’a 12 cl.

 

Asemaravintola rupesi täyttymään pikkuhiljaa, paikka oli pian täynnä erihenkisiä seurueita. Minusta tuntui, että olin ainut huonosti käyttäytyvä asiakas, kun yskin kaksituntisen illan aikana varmasti 30 kertaa, nätisti olkani yli kuitenkin. On kuitenkin vaikea olla yskimättä, kun tuntuu siltä, että joku kutittelee kurkkua koko ajan. T:n kaksiviikkoinen flunssa taitaa olla viimein tarttumassa… Tyttöporukkamme näytti myös hieman yllättyneeltä, kun ruokien tullessa päätin kertoa paljutarinan. Siis tarinan, jossa jännityksissäni join liikaa punkkua paljussa, päädyin oksentamaan uuden kaverini isän talon puskiin ja aamulla minulta kysyttiin miksi menin yöllä pihalle yskimään kovaa. Kerropa siinä sitten, että en minä yskinyt kovaa. Pitänee opetella käyttäytymistapoja. Ja ennen kaikkea olemaan juomatta paljussa.

 

Ilta kului muutoin rattoisasti ja puheenaiheita riitti. Puhetta tuli itse asiassa niin paljon, että huomasin ihmisten välillä puhuvan toistensa päälle vahingossa. Ateriat saapuivat jossain vaiheessa ja ai että, kun ne näyttivät hyviltä. Kaikesta huomaa, että Vanha Asemaravintola on fine dining-paikka. Nieriä oli juuri sopivan kypsää, kaikki maut erottuivat hyvin ja maistuivat täyteläisiltä. Pidin erityisesti vuohenjuustokastikkeesta ja rapsakoista punajuuri-chipseistä. Ajattelin, että opettelen tekemään itse tuollaisia chipsejä ja kastiketta. Jokirapurisotto oli ihanan kermaista ja mustuus oli hauska yksityiskohta, mutta olisi saanut olla vielä hieman suolaisempaa. Viini sopi ateriaan erittäin hyvin ja sen huomasi jo ennen ruuan paikalle saapumista, että tämä on “nieriäviini”.

DSC00650.JPG

Viidestä tähdestä antaisin aterialle neljä, neljä½. Muutkin olivat tyytyväisiä annoksiinsa ja yksi meistä otti kokonaisen traditional menun, josta kadehdin valkosipulietanoiden tuoksua. Creme brulee (kuva alla) oli myös herkullisen näköistä ja kuulemma yhtä hyvää kuin miltä se näytti. Muut meistä eivät ottaneet jälkkäreitä, sillä edessämme oli enkelikarkkikuppi ja lopuksi saimme vielä Vanhan Asemaravintolan omat suklaapalat.

DSC00654.JPG

DSC00655.JPG

Illasta jäi kaiken kaikkiaan hyvä mieli ja olin tyytyväinen, että kaverini oli ehdottanut paikaksi juuri kyseistä ravintolaa. Menkää ja kokekaa. 🙂

  

Jyväskylän Vanha Asemaravintola

Hannikaisenkatu 18 (Matkakeskuksen vieressä)

40100 Jyväskylä

 

 

DSC00645.JPG

DSC00646.JPG

 

 

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen

DIY: Paperinarupallo

Tyttöporukassamme ehdotettiin, että pidettäisiin askarteluilta. Tehtäisiin joulukortteja, paperilumihiutaleita yms. En itse ollut kovin innostunut väkertämään kortteja, mutta sitten kaverini ehdotti, että mitäs jos tehtäisiin itse paperinarupalloja. Olen jonkin aikaa ihaillut tätä hittiä, siis valopalloja, joita näkee roikkuvan milloin mistäkin paikasta. Lempparini on sisustustikkaista. Kulunut idea, myönnetään, mutta tällaisena epäaskartelu-ihmisenä tästä on pakko tehdä postaus. Varmaan aika helppo homma, ajattelin, kun katselin ohjeita muista blogeista. 

Sovimme, että kaverini ostaa erikeepperin ja minä hommaan paperinarun ja ilmapallot. Parhaita palloja hommaan olisi vesi-ilmapallot, jos meinaa tehdä pieniä valopalloja, mutta arvaa löytääkö niitä kesäaikaan? Ei, en löytänyt vesi-ilmapalloja ainakaan Jyväskylän keskustasta ja joka paikassa minut ohjattiin uuteen kohteeseen. Suomalaisessa kirjakaupassa minua katsottiin vähän oudosti, kun kysäisin asiasta ja luovutin, kun en löytänyt kyseisiä palloja Flying Tigeristakaan. Palloiksi saimme siis lähikaupasta saatavia jumbopalloja. Paperinarun hommasin Forumin Surprise Me:sta, jossa oli osuvasti jäljellä vielä kaksi valkoista paperinaru-rullaa melko suolaiseen hintaan (9,90 euroa kappale). Toisaalta nämä rullat oli jonkinlaisia luomupaperinaruja, joten se annettakoon anteeksi. 

Blogeista löytyi eri variaatioita, joten teimme palloja vähän eri tavoilla: kelmun kanssa, ilman kelmua, upottamalla myös pallon erikeepperiin, isona pallona, hyvin pienenä pallona. Ensimmäisestä pallostani tuli päärynän muotoinen, mutta ajattelin, että se ei haittaa, sillä sisustuspäärynät ovat ihan kivoja. 

Parempia ohjeita löytänet muualta, mutta tässä ohjeet kuvien kera: 

1. Jos liimanasi on erikeepperiä, laita yksi osa sitä ja kolme osaa vettä. Seoksen on tarkoitus olla lopulta maitomaista. Käytä apunasi kulhoa, mieluiten sellaista, jota et käytä ruuanlaitossa (ups). 

IMG_20161213_174411.jpg

2. Vuoraa pöytä jätesäkillä tai sanomalehdillä, kuten me teimme. Kasta paperinarua seokseen ja ala kierrittämään sitä puhalletun pallon ympärille. Kierritä narua siten, että naru ei pullahda yhtäkkiä joistain paikasta. Helpommin sanottu kuin tehty, muuten, varsinkin isompien pallojen kanssa.  

IMG_20161213_174749.jpg

3. Näin se käy ammattilaiselta! Voit aluksi sitoa narun ilmapallon silmukan ympärille tai jättää sen roikkumaan, kuten minä useimmiten tein. 

IMG_20161213_174810.jpg

4. Jätä pallot kuivumaan sanomalehdelle. Anna narun kuivua ainakin vuorokausi. 

IMG_20161213_183346.jpg

 

Teimme muuten sellaisen huomion, että kelmua kannatta käyttää, jos haluaa, että pallo pitää muotonsa. Liima kuitenkin kuivuu muotoonsa melko nopeasti, joten se ole pakollista.

Laitan valmiin lopputuloksen kommenttikenttään. Tai ehkä teen siitä erillisen postauksen. Saas nähdä. 

 

Oletteko te askarrelleet jotain nyt joulua varten? 

Kauneus DIY