Ruis-mustikkapuuro

Jostakin sain päähäni tehdä vispipuuroa viime viikolla, pitkästä aikaa. Sitä ihan perinteistä, vatkattua puolukkamannaa, jota aina pienenä manguimme äitiä laittamaan. Miten hyvä ja halpa välipala, jota pitäisi tehdä useammin! Puolukoiden hapokkuus veti kuitenkin yksivuotiaan ilmeen mutruun, joten päätin tällä viikolla kokeilla mustikkaista versiota. Samalla tein ensimmäistä kertaa elämässäni rukiisen marjapuuron. 

Ruis-mustikkapuuro

Tummanpuhuvaa tuli, mutta maittavaa. Ja pitää muuten kylläisenä pitkään! Jälkiruokamaljoista kerman kanssa tarjoiltuna menee jälkiruoastakin.

Puuro uppoaa myös perheen pienimmälle, sellaisenaan tai maustamattoman jogurtin kanssa. Miehen kommentti oli, että mausta tulee mämmi mieleen, ja kieltämättä tiettyä maltaisuutta on tunnistettavissa johtuen varmaankin pitkästä, noin tunnin haudutteluajasta. Jos siis et pidä maltaisesta mausta, kannattaa pitäytyä mannassa. Käyttämässäni reseptissä puuroa ei vispattu, mutta minusta marjapuuron kuuluu olla kuohkeaa, joten vispasin silti. Hyvin onnistui ruispuuronkin vatkaus hieman jäähtyneenä.

Sellaisen vinkin vielä annan puurokauhan hämmentäjille, että puuroa kannattaa sekoittaa melko usein ja kunnon kauhalla pohjasta saakka. Ruisjauhot valuvat keittäessä kattilan pohjalle ja kun sekoitin puuroa vain puolihuolimattomasti pallovispilällä, pohjalta löytyikin jämäkän mämmin oloinen kerros. Mitään haittaa tästä ei kuitenkaan ollut lopputuloksen kannalta ja kerros myös irtosi kattilasta ihan nätisti tuoreeltaan.

Nyt kun on puurokokeilujen vauhtiin päästy, ajattelin kokeilla seuraavaksi omena-aprikoosipuuroa!

Ruis-mustikkapuuroa jälkkäriksi

Vatkattu ruis-mustikkapuuro
1,5 l vettä
300 g (n. 5 dl) mustikoita tai muita marjoja
0,7 dl sokeria
5 dl ruisjauhoja
(ripaus suolaa)

Mittaa kattilaan vesi ja kiehauta. Lisää marjat ja sokeri. Lisää sitten ruisjauhot huolellisesti sekoittaen, mausta halutessasi suolalla. Hauduta puuroa miedolla lämmöllä kypsäksi n. tunnin ajan, n. 10 min välein sekoittaen. Vatkaa hieman jäähtynyt puuro kuohkeaksi (n. 7 min yleiskoneella).

Kuvat: Annan.

 

Koti Ruoka ja juoma DIY

Aivotoimintaa, kiitos!

Huhtikuu olikin sitten blogin puolella näemmä todella hiljainen. Mikä lie syytä ja seurausta, mutta tässä hiljaiselossa on tuntunut siltä, että pää on ollut jotenkin vajaakäytöllä. ”Tarkistin ikkunasta, mikä vuodenaika on”, muisteli eräs tuttava aikaa, jolloin lapsi oli pieni. Nyt tiedän, mitä hän tarkoitti. 

Stop! 

Sumuista on, mutta eihän tämä näin voi mennä. Lääkäri määrää nyt muutaman piristysruiskeen näin toukokuuksi.

1. Lue (ja kirjoita) enemmän ja laadukkaampaa sisältöä
On oikeastaan häpeällistä, kuinka vähän olen lukenut kirjallisuutta parin viime vuoden aikana. Blogeja sen sijaan tulee kahlattua usein puoli tuntia päivässä, joskus ylikin. Romaaniin tarttuminen tuntui hankalalta, kunnes sain ystävältäni lainaan Kindlen. Ratkesi kaksi ongelmaa: jos on pakko näprätä näyttöä, saman tien voin lukea kirjallisuutta. Ja mammailun tilapäisesti pehmentämä pääkoppa saa sopivasti sparrausta, kun lukeminen tapahtuu englanniksi. 

Muistiinpanot_puistonpenkilla

2. Tartu kiinnostaviin tilaisuuksiin tai luo niitä itse
Jos jokin asia tuntuu kutsuvalta, en anna järjestelyjen olla esteenä. Olen myös aloitteellinen ja edistän asioita. Järjestän itseni säännöllisesti uusiin maisemiin.

Pari esimerkkiä: 
Tarjosin juttua erääseen lehteen ja sille näytettiin vihreää valoa! Itse lehtikin on niin symppis, etten kestä… 

Päätin myös ottaa äitiysloman viimeisistä kuukausista kaiken irti verkostoitumisen kannalta. Olen osallistunut muutamiin Mothers in Business -verkoston tapaamisiin, joista on kertynyt mukavasti vinkkejä ja kontakteja. Ensi viikolla kahvittelen markkinoinnin ja viestinnän alalla työskentelevien mutsien kanssa. 

Kruna_past_present

3. Syö enemmän vihanneksia ja liiku
Tämä vanha totuus pääsee aina säännöllisin väliajoin unohtumaan, vaikka sen virkistävät vaikutukset ovat ihmeelliset! Nälkä lähtee kyllä vihreilläkin. Siitä todisteena vaikkapa tämä kuolemannälkäisenä vartissa kyhätty linneri, tai miksi näitä lounaan ja illallisen välimuotoja nyt kutsutaankaan…  

Linner_salad

Kuvat: Annan.

Hyvinvointi Mieli Ajattelin tänään Syvällistä