Onneksi en ole äiti

Hyvää äitienpäivää äideille, isoäideille ja kaikille äitihahmoille.

Eilen vietettiin Lapsettomien lauantaita, josta en ollut ennen kuullutkaan. Päivän on tarkoitus muistuttaa tahattomasta lapsettomuudesta, joka meinaa siis sitä kun lapsia ei syystä tai toisesta kyetä saamaan vaikka niin tahtoisi. Nyt haluan kuitenkin puhua ns. tahdollisesta lapsettomuudesta.

Itselläni ei ole lapsia, enkä niitä myöskään halua tehdä. Olen huomannut, että tämä pitäisi aina kyetä perustelemaan, että miksi. Ja se on ihan todella ärsyttävää.

Elämme maailmassa, jonka rakenne on ympärimaailmaa aika samanlainen; synnytään, kasvetaan, pariudutaan, lisäännytään, kuollaan. Ja uusi sukupolvi jatkaa samaa linjaa. Tämä on normi, jota kaikilta odotetaan. Kun joku sitten päättää poiketa tältä ketjulta – se on outoa ja halutaan selitys miksi ei tee kuten meiltä odotetaan?

Elämäämme ei ole käsikirjoitettu, eikä meidän ole pakko mennä tavanomaista polkua vaan luoda aivan oma. Se ei kuulu kellekään, miten siellä omalla polulla sitten lompsii ja minne. Kenenkään ei kuulu perustella valintojaan. Silti minua kiinnostaisi se, jos lapsia saavilta/haluavilta kysyttäisiin, että miksi sinä haluat/teit lapsia? Lapsihan on herranjumala loppuelämän projekti, ei se siihen 18-vuoteen pääty. Vapaaehtoisesti lapsettomia sanotaan usein ”itsekkäiksi” – millä perusteella? Eikö lasten haluaminen ole itsekästä, sillä silloin luodaan tähän maailmaan uusi olento, jota halutaan muokata oman maun mukaan sopivaksi, kunnes se olento saa oman tahdon ja alkaa kyseenalaistaa kaiken mitä olet sille koskaan koittanut opettaa. Lopulta menetät tältä olennolta otteen ja siitä tulee vapaa ja osa systeemiä. Viimeistään tässä vaiheessa huomataan päättyykö olennon matka hyvin vai epätoivon kyyneliin. Ja tämä kaikki vain siksi, koska sinä halusit luoda oman olennon.

Leikin lapsena perinteisiä kotileikkejä, mutten muista koskaan ajatelleeni että minustakin tulisi äiti jonain päivänä. Olin kiinnostunut enemmän eläimistä, varsinkin koirista ja niiden hyvinvoinnista. Barbeillakin leikin Marienhoffia enkä mitään Onnellinen Perhe -näytelmää. Kaikki leikkini liittyivät jotenkin eläimiin tai ne olivat pääosassa.

Masennus tuli elämääni 13-vuotiaana ja siitä tuli minulle elämänkumppani, jonka kanssa nyt vaan pitää osaa elää. Olen miettinyt monta kertaa, miksi ihmeessä minun pitäisi tehdä lapsi, kun en osaa pitää itsestänikään aina huolta? Mielenterveysongelmat ovat perinnöllisiä, miksi haluaisin antaa ne lapselleni? Parasta mitä voin lapselleni tehdä – on olla tekemättä häntä. Ja kun tämän tiedostaa, ettei minusta ole äidiksi, on kaikkein epäitsekkäintä.

Enkä tietenkään tarkoita, että kaikki mielenterveyden ongelmista kärsivät ovat huonoja vanhempia, tai että he eivät saisi lisääntyä. Omalla kohdallani tilanne on tämä, sillä tiedän etten voi ottaa toista ihmishenkeä vastuulleni. Miksi minun pitäisi väkisin yrittää, koska ”lapsia vain kuuluu tehdä”? Tiedän monta ihmistä, jotka kamppailevat mielensä kanssa, mutta ovat silti hyviä vanhempia.

Kun tahattomasti lapsettomat itkevät kohtaloaan, minä olen heille salaa kateellinen. En ole koskaan tutkituttanut toosaani, voinko minäkään edes lisääntyä, mutta kaikilla meillä on oletus, että kyllä voimme. Siksi me unohdamme, että ei ole ok kysellä lapsien tekemisestä KENELTÄKÄÄN. Olen sortunut tähän itsekin monta kertaa, mutta se tulee kuin huomaamatta. Lisääntymiskyky on automaattinen oletus, koska se on osa elämän kiertokulkua. Siksi on myös äärettömän epäreilua, että ihminen joka haluaisi olla ennen kaikkea äiti tai isä, ei kykene siihen itse. Vaihtaisin tällaisen ihmisen kanssa paikkoja heti.

On myös äärimmäisen ärsyttävää, että lapsista udellaan yleensä vain naisoletetuilta, oli sitten parisuhteessa tai ei. Aivan kuin miesoletetuille asia olisi aivan sama tai ei niin tärkeä, koska he eivät itse kanna vauvaa yhdeksän kuukautta. Olen itseasiassa yllättynyt, miten moni tuntemani mies tahtoo isäksi, heitä on varmaan enemmän kuin äidiksi haaveilevia.

Olen siinä iässä jossa tuntuu kuin vauvauutisia tupsahtelisi ovista ja ikkunoista harva se päivä. Totta kai olen onnellinen näiden ihmisten puolesta, kerta he ovat näin päättäneet toimia. Vapaaehtoinen lapsettomuus ei tarkoita sitä, että käskisi olla muidenkin lisääntymättä. Se on jokaisen oma asia ja vain oma.

Ja se kuuluisin kysymys: mitä jos sun mieli muuttuu? No kuule ei muutu.

Jos muuttuisi, niin sitten tekisin kaikkeni saadakseni lapsen ja olisin onnellinen.

Kuten olen onnellinen nyt lapsettomana.

Perhe Lapset Vanhemmuus Ajattelin tänään

Olin 100 päivää juomatta enkä voimaantunut

Kello läheni kahtatoista, pian vaihtuisi uusi vuosi 2021. Kaadoin joululta jääneet Baileysin jämät viskilasiin jäiden sekaan. Nautiskelin sitä hitaasti siemaillen, maistoin sen jokaisella solulla. Sitten kello löi kaksitoista ja alkoi minun tipaton tammikuu.

En ole alkoholisti. Toisaalta, alkoholisti nähdään edelleen stereotyyppisesti kuset ja paskat housussa haisevalta kasalta metroaseman nurkassa. Erityisesti nuoret kokevat ettei heitä oteta tosissaan jos he kertovat viinan maistuvan vähän liiankin kanssa, sillä ”juhliminen kuuluu nuoruuteen.” Meidän pitää enemmän perustella juomattomuuttamme kuin juomistamme. Miksi?

Olin huomannut jo pidemmän aikaa, että juominen oli alkanut ahdistamaan minua. Krapulamorkkis iski minuun jo illalla, joten menin nukkumaan. Aamulla se morkkis ei ollut hävinnyt mihinkään, vaan kesti kaksi seuraavaa päivää. Ajattelin että juon vain pari saunaolutta, mutta niistäkin tuntui tulevan hirveä morkkis ja krapula. Pelkästä juomisen ajattelemisesta tuli minulle krapula.

Jouluna ajattelin nollata ja nauttia täysiä paljusta, Baileysistä ja viinistä. Olin jo päättänyt pitää tipattoman tammikuun, joten tämä olisi viimeinen ehtoolliseni. Oli aaton aatto ja huomasin humaltuvani niin nopeasti, että menin nukkumaan. Heräsin Joulupukin Kuumalinjaan krapulassa ja olisin halunnut nukkua ensi vuoteen asti. Morkkis ja ahdistus vaivasi koko joulun ajan enkä halunnut enää juoda. Tissuttelin viiniä, mutta se ei maistunut enää hyvältä. Halusin vain kotiin nukkumaan.

En edes muista milloin olisin ollut täysin tipattomalla. Olen pitänyt ”kännittömiä”, eli on voinut juoda ehkä pari bisseä viikossa, mutta that’s it. Nyt halusin tehdä itsestäni ihmiskokeen, eli en joisi tippaakaan, en edes sitä yhtä saunaolutta. Luin netistä artikkeleita ihmisistä jotka olivat löytäneet viinan kittaamisen lopettamisen jälkeen rakkaudenmaan, lääkkeen AIDSiin, laihtuneet 50kg ja voimaantuneet. Mitä oli tämä mystinen voimaantuminen – sitä lähdin metsästämään.

Tammikuu meni nopeasti, ei tehnyt edes tiukkaa. Join muutamia alkoholittomia, mutta suuressa osassa niistäkin on 0,5% alkoholia. Siis vittu ihmisen ei anneta olla juomatta, vaan ”alkoholittomassa” oluessakin on ruiskaistu tippa alkoholia sekaan. On toki niitäkin, jotka ovat täysin 0,0%, tällaista ilmiötä en vain ollut huomannut ennen.

Helmikuun vaihtuessa huomasin, ettei minun tehnyt edes mieli kaljaa. Oliko tämä sitä voimaantumista? Ei, se oli vain kaamosmasennusta. Kerta tammikuu oli mennyt kuin vettä vain, päätin jatkaa vielä helmikuun. Ja helmikuussahan oli vähemmän päiviä, hehhe.

Maaliskuun alussa alkoi kitalakea jo vähän kutittelemaan, mutta olin vähän yllättynyt suorituksestani olla kaksi kuukautta juomatta, joten halusin nähdä miten pitkälle tämän voisi viedä. Latasin puhelimeeni sovelluksen, joka näytti päivät, terveyshyödyt ja säästetyt rahat kun on laittanut korkin kiinni. Tässä vaiheessa myös kavereiltani alkoi tulla kommenttia, miksi et juo? Vastaukseksi ei kelvannut ”koska ei huvita.”Meillä pitäisi olla siis syy juomattomuuteen, mutta juomiseen ei tarvitse syytä eikä kukaan kyseenalaista sitä. Jos juhlissa nainen kieltäytyy alkumaljoista, kaikki olettavat heti että taitaa Pirkko olla pieniin päin. Jos mies kieltäytyy alkumaljoista, kukaan ei huomaa tai sitten oletetaan että hän on kuskina. Koska en ole raskaana, minua alkoi ärsyttää että olisi pitänyt olla joku ”hyvä syy” juomattomuuteeni, oma tahtomattomuus ei riitä.

Saapui huhtikuu ja kumppanini syntymäpäivät lähestyivät. Laskin että sinä päivänä minulla tulisi täyteen tasan sata päivää juomattomuutta. Pidän tasaluvuista ja suukin alkoi vähän napsaamaan, niin päätin päättää raivoraittiuteni tuohon päivään. Viimeiset kaksi päivää olivat koko prosessin vaikeimpia, sillä säät alkoivat olla jo hyvät, niin olisi ollut ihanaa istua parvekkeella joku kylmä juoma kädessä auringonpaisteessa. Ostin juhliin pullon lempiviiniäni sekä holitonta olutta, sillä ajattelin aloittaa varovasti.

Heräsin puoli kahdelta yöllä sängystäni jossain laskuhumalan ja krapulan välimailla. Muut olivat vielä jalkeilla. Olin siis itse mennyt sänkyyn joskus kahdeksan aikoihin ja oksentanut välillä sankkoon. Kolme päivää synttäreiden jälkeen olin varma ettei se olo lähtisi koskaan pois.

Niin päättyi sadan päivän tipaton. Entä se voimaantuminen? Putosiko paino? Keksitkö elämäntarkoituksen?

En, ei ja en.

Paino tai ulkonäköni ei muuttunut, vaikka oletin että jonkinlaista ”turvotusta” lähtisi kun on juomatta. Mutta taisin välillä korvata alkoholin suklaalla, joten tilanne oli plusmiinusnolla. En myöskään huomannut että joku unenlaatuni olisi parantunut, sillä meillä on vain paska sänky joka ei vedenjuonnilla siitä paremmaksi muutu. Sovellus puhelimessani kertoi että olin tällä juomattomuudella saanut lisää elinikää yhden päivän ja muutaman tunnin, mutta sekin taisi nollautua sen viinipullon myötä.

Eli jäikö tästä projektista mitään käteen?

Ainakin se, etten minä ollutkaan niin alkoholisti kuin aluksi luulin. Selvänä olo ei ollut vaikeaa, en saanut mitään vieroitusoireta tai tullut uskoon. Se harmittaa, koska kovasti halusin uskoa että jotain konkreettista tapahtuisi. Ehkä siis pitäisi olla se metroaseman nurkassa oleva kusipaskahousukasa, jolle 100 päivää selvänä tekisi varmasti isomman muutoksen.

Äläkä kyseenalaista jos joku ei juo. Kiinnitä enemmän huomiota niihin jotka juovat. Paljon.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Oma elämä Mieli