”Mitä hyvää arvosi kertovat sinusta?” Vahvuusvalmennuksen avulla innostusta oman työn kehittämiseen
Appreciation is a wonderful thing: It makes what is excellent in others belong to us as well – Voltaire
Blogkirjoitus perustuu pääosin Sanna Wenströmin kirjoittamiin artikkelehin, lähteet löytyvät blogikirjoituksen alta. Alkuperäiset lähteet löytyvät Sannan artikkeleista.
Vahvuusvalmennus on siitä ihana asia, että se on vastavuoroisesti voimaannuttavaa. Parhaimmillaan kohtaaminen on arvostavaa, kunnioittavaa ja vapauttavaa. Yhteinen huumori ja pilke silmäkulmassa, alkuun puhutaan vähän niitä näitä, rentoudutaan – näin yhteys avautuu ja luottamusta rakennetaan yhteisen avoimen dialogin kautta.
Sovimme vahvuusvalmennuksesta Tiinan kanssa. Juttelimme siitä, miten tärkeää on, että työelämässä saa työskennellä omista vahvuuksista käsin. Mitä kaikkea hyvää se tuo tullessaan mm. työhyvinvoinnin kannalta.
Sanna Wenströmin mukaan vahvuuksilla on valtava voima työelämässä! Tutkimukset osoittavat, että kun ihminen voi hyödyntää vahvuuksiaan, hän kukoistaa työssä jopa 18 kertaa muita todennäköisemmin (Hone et al., 2015). On todettu, että vahvuuksien hyödyntäminen on yhteydessä muun muassa itsetuntoon, hyvinvointiin eri elämänalueilla, terveyteen, hyvään elämään (eudaimonia) ja merkityksellisyyden kokemiseen (esim. Wood et al., 2011). Sairaalaorganisaatiossa vahvuusperusteisen johtamisen ja organisoinnin soveltaminen puolestaan vähensi henkilöstön vaihtuvuutta 50 % ja paransi potilastyytyväisyyttä 160 % (Hodges & Clifton, 2004).
Ehdotin Tiinalle VOIMAKEHÄ® – ohjausta. Tiina innostui ajatuksesta. Mitä pidemmälle ohjaustilanne eteni, havahduin siihen, miten tutustuin Tiinaan uudella tavalla. Aloin nähdä hänet ihan uusin silmin.
Tiinasta piirtyi kuva taitavana terveysalan ammattilaisena ja pysähdyimme yhdessä pohdiskelemaan hänen vahvuuksiaan työyhteisössä. Esiin nousi vahvuuksia kuten kokonaisuuksien hahmottamiskyky, järjestelmällisyys, huolellisuus, pitkäjänteisyys, päättäväisyys ja organisointikyky. Heti ymmärsin, miten tärkeän asia äärellä oltiin molemmat. Nämä olivat vahvuuksia, jotka tulivat esille töissä ja näihin vahvuuksiin tutustuin nyt ensimmäistä kertaa. WOW!
Tiinasta nousi esiin myös monia vahvuuksia, joita olisin myös ilman VOIMAKEHÄ®-työskentelyä osannut luetella kuten empatiakyky, rauhallisuus, innostus uusiin asioihin ja taidoista mm. ihmissuhdetaidot, ryhmänohjaustaidot, hyvät unenlahjat ja sosiaaliset taidot. Voimakehätyöskentely laajensi minulle kuvaa Tiinasta myös työyhteisönsä jäsenenä.
Miksi on ajoittain tarpeellista ja työkykyä tukevaa, laajentaa omaa käsitystä omasta itsestään? Tähän voi vastata monella tapaa. Itse olen huomannut työssäni valmennuksia tehdessäni, että kun ihminen on pitkään samassa työtehtävässä, sekä oma, että muiden työyhteisössä olevien käsitys tästä ihmisestä saattaa alkaa kapeutumaan vähitellen. Silloin jää myös ihmisen vahvuudet hyödyntämättä ja huomaamatta työyhteisössä. Hän ei myöskään pääse työskentelemään omista vahvuuksista käsin. Ihminen ei enää yllä parhaimpaansa, koska myös se oma käsitys omista kyvyistä ja taidoista kapenee. Tähän tarvitsemme vahvuusvalmennusta niin, että jokainen ihminen yltäisi omaan potentiaalinsa ja työskentelisi omalla voimavyöhykkeellä. Voimavyöhykkeellään ihminen innostuu, onnistuu ja voi hyvin – kukoistaa työssään ja elämässään.
Sanna Wenströmin mukaan sana ”voimakehä” tai ”voimavyöyhyke” on käännöksemme käsitteestä ”power zone”, jota on käyttänyt VIA instituutin puheenjohtaja Neal Mayerson (2015). Mayersonin mukaan on tavallista, että ihmiset työskentelevät pelkästään osaamisensa varassa ilman, että työ vastaa heidän luonteenvahvuuksiaan tai intohimoaan. Tällöin ihminen voi kyllä menestyä, mutta hän ei työssään koe innostuneisuutta tai merkityksellisyyttä. Kun taas ihmisellä on mahdollisuus hyödyntää erilaisia vahvuuksiaan samanaikaisesti, hän toimii voimavyöhykkeellään, joka on kukoistuksen ja hyvinvoinnin optimaalinen vyöhyke (Mayerson, 2015; Niemiec, 2018). Voimavyöhykkeellä luonteenvahvuudet, kyvyt, taidot ja osaaminen, kiinnostukset, resurssit ja arvot kohtaavat (power zone, Mayerson, 2015).
Työskenteletkö sinä voimavyöhykkeelläsi?
Tiina myös koki, että VOIMAKEHÄ®-työskentely oli antoisaa ja oli todella hyvä tapa syventää omaa itsetuntemustaan. Myös oma tapa toimi ja rooli työpaikalla hahmottui.
Arvotyöskentely antoi tällä kertaa eniten pohdittavaa Tiinalle tässä vahvuusvalmennuksessa. Arvot luovat merkityksellisyyttä ja ohjaavat valintoja, ovat ikään kuin toimintamme moottoreita.
Vahvuusvalmentajana kysyin Tiinalta hyödyllisiä kysymyksiä:
- Mitä hyvää arvosi kertoo sinusta ihmisenä ja työyhteisön jäsenenä?
- Mitä hyvää arvosi kertoo elämäntilanteestasi tällä hetkellä?
- Mitä hyvää rohkeus kertoo kyvystäsi tehdä päätöksiä?
- Mitä hyvää seuraavat arvot: hyvinvointi, terveys ja ravinto, kertoo nykyisestä elämäntilanteestasi?
- Jos saisit kysyä itseltäsi kysymyksen arvoihisi liittyen mikä kysymys se olisi?
- Tiina vastasi tähän: Elätkö tällä hetkellä arvojesi mukaista elämää?
Sanna Wenströmin mukaan arvot ohjaavat ajan, rahan ja resurssien käyttöä ja tulevat ilmi etenkin valintatilanteissa. Arvojen selkeyttäminen toisin sanoen myös helpottaa päätöksentekoamme ja valintojamme. Erityisesti aikuisella arvojen merkitys urapolulla voi olla ratkaiseva. Työn ja henkilökohtaisten arvojen yhdenmukaisuus on osa työn merkityksellisyyden kokemusta (Martela & Pessi, 2018). Merkityksellinen työ tarjoaa jonkin ”suuremman” päämäärän, sen tavoitteisiin on mahdollista sitoutua henkilökohtaisesti, ja sen kautta ihminen voi kehittyä ja toteuttaa itseään.
Pohdittiin myös, miten vahvuutta voi olla myös liikaa ja mitä seurauksia sillä on.
Tiina pohti lopuksi, että hän oli yllättynyt, miten paljon Voimakehästä sai irti: monipuolinen, herättävä ja todella laaja – antoi voimaa ja intoa elämään ja työelämään. Vahvuusvalmennus saa jatkoa loppukeväästä.
Kiinnostuitko VOIMAKEHÄ®-työskentelystä?
Tutustu VOIMAKEHÄ®-valmennukseen tästä
Lähteet/Källor
Sanna Wenströmin artikkelit:
VOIMAKEHÄ®- löydä omat vahvuutesi
Työskenteletkö sinä voimavyöhykkeelläsi?
Kuka olen?
Nimeni on Kristina ”Krisse” Ström. Olen kouluttanut sosiaali- ja terveysalan sekä opetusalan henkilökuntaa valmentavaan työotteeseen ja ratkaisukeskeiseen neuropsykiatriseen valmennukseen vuodesta 2015 lähtien mm. KirsiConsulting Oy / Live säätiön toimesta. Julkaisimme vuonna 2018 ”Ope valmentaa” -kirjan yhdessä Kati Pakkalan kanssa.
Valmentava työote, arvostava vuorovaikutus, vahvuusvalmennus VOIMAKEHÄ® avulla ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus ovat erityisen lähellä sydäntäni.
”Miten maailma pelastuu? Miten maailmanrauha saavutetaan? Uskomme, että arvostavalla vuorovaikutuksella ja valmentavalla työotteella” Pakkala & Ström. 2018. Ope valmentaa. Onnistu ja valmenna muitakin onnistumaan.
Koulutus
KTM, kauppaopettaja, opinto-ohjaaja, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja ja Life Coach
Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti (Solution-Focused Practitioner IASTI)
Master Solution-Focused Practitioner of Coaching IASTI
VOIMAKEHÄ®-lisenssivalmentaja
VOIMAKEHÄ®-mentori
Työnohjaaja (STOry)
Väitöskirjatutkija
#arvostavavuorovaikutus #education #ratkaisukeskeisyys #valmentavatyöote #valmennaonnistumaan #arvostavakohtaaminen #vuorovaikutuksellisuus #dialogue #voimakehä #voimakehävalmennus #positiivinenpsykologia #ratkaisukeskeisyys #lösningsfokuseratarbetssätt #coachandearbetssätt #lösningsfokuseratförhållningssätt #nepsy #neuropsykiatriskcoaching #lösningsfokuseradneuropsykiatriskcoach #styrkecirkeln #uppskattandebemötande
Kuvassa Tiina VOIMAKEHÄ® -valmennuksessa