Huoneiston ostotarjouksen tekeminen

Tarjouksen tekeminen oli hermostuttavaa puuhaa, sain välittäjältä kaksisivuisen tarjouslomakkeen. Ennen lomakkeen täyttämistä välittäjä soitti minulle ja kävimme suullisesti läpi kaikki kohdat ja sen mitä minun pitää niihin täyttää. Tuntui vähän hurjalta ja mietin miksen voi vain kirjoittaa summa sähköpostissa, jonka olisin tarjoamassa, mutta näin jälkikäteen olen aika iloinen, että tarjouslomake on kunnollinen ja että siinä on huomioitu kaikki mahdolliset asiat, koska vaikka minun kauppani sujui kuin unelma, niin aina se ei mene niin.

1. Kohde, tämä kohta ei kaipaa selityksiä, kaikki tiedot löytyvät Isännöitsijätodistuksesta.

2. Kauppahinta ja velaton kauppahinta ovat kaksi eri asiaa. Sinä tarjoat asunnosta velattoman kauppahinnan, eli sen minkä hintainen asunto mielestäsi on, esim 160 000 €, jos asuntoon kohdistuu yhtiövelkaa 30 000 €, kauppahinta on 130 000 € ja kaupassa sinä otat vastataksesi yhtiövelkaosuudesta (tai maksat sen heti pois jos se on mahdollista, valinta on sinun).

3. Maksutapa ja aikataulu kohdassa voit määritellä ostatko asunnon käteisellä, jolloin myyjä saa heti koko kauppahinnan, vai asetatko ehdoksi esimerkiksi oman asunnon myynnin. Itse ostin asunnon käteiskaupalla ja osakkeiden omistusoikeus siirtyi kaupanteossa minulle. 

4. Huoneiston hallintaoikeus siirtyy sovittuna ajankohtana ostajalle. Minä tarjosin myyjille kuukauden aikaa muuttaa, mutta he pääsivät uuteen asuntoonsa nopeammin.

5. Muut kaupan ehdot: Määrittelin että vastaan yhtiövastikkeesta asunnon vapautumisesta alkaen, käytännössä asunto vapautui kuun puolivälissä ja edellinen omistaja oli jo maksanut yhtiövastikkeen koko kuusta. Toinen tärkeä kohta on vakiokorvaus, eli summa jonka joko minä tai myyjä joutuu maksamaan, jos kauppa perutaan hyväksytyn ostotarjouksen jälkeen. Normaalisti vakiokorvauksena sovitaan tuo maksimisumma, eli 4 % kauppahinnasta. Ei olisi tullut mieleenkään perua kauppaa ja menettää hartaasti säästämiäni rahoja, mutta toisaalta oli myös varma olo kaupantekohetkeen asti, ettei myyjäkään peru kauppoja, ellei saa todella ylihintaista tarjousta asunnosta.

Ostotarjous sivu 1.PNG

Sitten toiselle sivulle:

6. Varainsiirtoverosta vastaa aina ostaja, ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, ilmoitus verottajalle ensiasunnon ostosta riittää (kiinteistövälittäjä hoitaa ilmoituksen puolestasi). Toisen asunnon ostajana varainsiirtovero tilitettään kaupanteossa suoraan verottajalle ja saat siitä kuitin.

7. Liitteet nämä kaikki liitteet sinulle pitää esitellä asuntoa esitellessä ja näihin sinun tulee tutustua huolellisesti ennen tarjouksen tekemistä. Älä siis vain ruksi kohtia, vaan tutki kaikki paperit harkiten läpi, katso ainakin missä kunnossa talo ja taloyhtiö ovat, onko vuorattavia tiloja joista voi saada vuokratuloja, mihin hoitovastikkena kerätyt rahat menevät, onko kunnossapitotöitä tehty säännöllisesti ja mitä isoja remontteja taloyhtiössä on jo tehty ja suunniteltu tulevaksi.

Myyjällä on laillinen velvollisuus antaa tiedot kiinteistövälittäjälle ja kiinteistövälittäjän on tarkastettava tietojen oikeellisuus. 

8. Tarjouksen voimassaolo on yleisesti 24 h, aika voi tuntua lyhyeltä, mutta itse ainakin vietin unettoman yön ja hajamielisen työpäivän jännittämällä meneekö tarjoukseni läpi vai ei. 

Ostotarjous sivu 2.PNG

Toivottavasti tästä on apua, jos olet tekemässä ensimäistä ostotarjousta asunnosta. 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *