Nepalilainen ravintola kotona.
Viikonloppu mennä hurahti kreisibileitä valmistellen, bilettäen ja bileistä toipuen. Oli kyllä mukavat kemut, joista kerron tarkemmin, kunhan saan kameralliselta ystävältä kuvat. Lauantaina olimme suunnitelleet lähtevämme kreisibileiden jälkeen nepalilaiseen ravintolaan syömään. Koko porukka oli armottomasta biletyksestä niin uuvuksissa, että auton nokka kääntyi juhlapaikalta väkisinkin kohti kotisohvia.
Vähän kyllä harmitti, kun olin jo mielessäni valinnut ruoka-annoksenkin, jonka aioin tilata. Mutta vaikka olisin jaksanut vääntäytyä ravintolaan sitä tilaamaan, olisin tuskin enää jaksanut annosta syödä, niin puhki olin kaikesta leipomisesta, järjestämisestä ja bilettämisestä. Eilen Jykä erehtyi kysymään minulta, että mitä haluaisin ruoaksi… No, nepalilaista tietenkin. Mikään muu vaihtoehto ei nyt vaan oikein käynyt. Meille oli tosin tulossa vieraita rääppiäisiin, joten ravintolaan emme ehtisi millään. Ehdotin Jykälle, että mitäpä jos hän kokkailisi meille nepalilaista. Jykä nimittäin tekee ihan älyttömän hyviä thaikkuruokia, niin miksipä tuo ei osaisi nepalilaistakin väsätä.
”No, etippä haluamasi resepti, niin minä yritän väsätä rouvalle sitä nepalilaista,” Jykä tuumasi, ehkä hiukkasen jo kypsänä minun mankumiseeni.
Eipä muuta kuin google auki ja reseptiä metsästämään. Aika nopsaan löysinkin sellaisen reseptin, joka vaikutti hyvältä: kanaa, cashev-pähkinöitä, mausteita ja kookoskermaa. Jykä kävi kaupassa ja ryhtyi hommiin.
Ensin tehtiin mausteista morttelissa tahna, jota paistettiin hetki pannulla sipulien kanssa.
Sitten lisäiltiin kanaa, ananasmehua, sitruunamehua, kokoostamaitoa, paprikaa ja jogurttia. Tuoksu oli ihan mieletön.
Mmmm.. ja maku,
IHANA!
Netistä poimutta reseptiä hiukan muokaten:
400g kananrintapaloja
100g cashew-pähkinää
1 sipuli
1 punainen paprika
2 dl kookoskermaa
0,75 dl ananasmehua
1 dl luonnonjugurttia
1-1 rkl ruokosokeria
1 rkl soijakastiketta
4 rkl pähkinä- tai rypsiöljyä
Masala-mausteseos
2 valkosipulinkynttä
1,5 rkl sitruunamehua
1 chili (siemenet pois)
1 rkl jauhettua korianteria
1 tl garam masalaa
1 tl kurkumaa
1 tl kanelia
(hipaus kardemummaa, mikäli pitää sen mausta)
2 neilikkaa
suolaa ja pippuria
Ensin paahdetaan pähkinät kuivalla pannulla ja siirretään sivuun. Sitten murskataan masala morttelissa tahnaksi. Kuullotetaan sipuleita pannulla ja lisätään masala, sekoitellaan ja paistetaan hetki. Lisätään kanat paistumaan. Sitten lopuksi kaikki muutkin ainekset sekaan ja annetaan muhia n. 20 min.