Phuket, mitennii turistirysä?

RetroPrinsessa

Aika moni on kertonut minulle, että Phuket on ihan täynnä turisteja. Phuket on Aasian Kanaria jne.

Miten niin?

Tässä kuva eiliseltä beach-päivältämme Katan rannalta. 

Missä on ne miljoonat turistit?

Kun laajennan kuvaa, niin löytyy muutama muukin uimari. Ei tätä nyt kuitenkaan voi miksikään tungokseksi sanoa.

Ai, että mitä sivulta ja selkäni takaa löytyy?

No okei, on tänne joku muukin matkalaukku- ja reppureissaaja eksynyt...

Tiedättekö mitä, noin kolmen viikon hiljaiselon (kerron lisää myöhemmin) jälkeen, olen aivan fiiliksissä tästä. Ihan mahtavaa, kun ympärillä on elämää ja sykettä. Ihanaa, kun kahviloita löytyy joka kulmasta, niistä saa oikeita kahveja. Ravintoloiden listoilta löytyy erilaisia ruokia ja niissä on myös tuolit, jotka seisovat jämäkästi paikoillaan. Niissä on yleensäkin tuolit. Täällä taksit ovat myös ihan oikeita autoja, eikä mopoja huterilla sivukärryillä. 

Kerroin Jykälle just eilen, että kyllä minä ymmärrän ihan täysin sen, miksi joku haluaa parin viikon lomansa viettää tällaisissa (todellisten reppureissaajien halveksimissa) turistirysissä. Täällä eläminen on todellakin helppoa. On paljon palveluita ja monenlaisia aktiviteetteja tarjolla. Ruokavaihtoehtoja löytyy nirsoimmillekin. Tosin myös hinnat ovat selkeästi turistihintoja. Tuntuu suorastaan riistolta pulittaa meidän kolmen aamiaisesta entisen 13 euron sijaan 23 euroa. 

Noissa syrjäisemmissä pikku paikoissa, joissa olemme edelliset viikot olleet, on turistinkin elämä vielä melko autenttista. Siellä lomaa vietetään paikallisten keskellä. Kylästä löytyy ehkä pari ravintolaa, apteekki, kioski ja kauppa. Eikä yksikään noista luettelemistani paikoista todennäköisesti vastaa sitä mielikuvaa, mikä niistä päähäsi pälkähti. Mutta noissa pikku paikoissa sinä olet yksilö. Paikalliset siellä ovat iloisia ja aidosti kiinnostuneita matkastasi, tai vaikkapa Suomesta. He tulevat mielellään juttelemaan kanssasi. Siellä voi Saanan päästää yksin juoksentelemaan pitkin ravintolaa luottaen siihen, että myös tarjoilijat katsovat hänen peräänsä. Rannalla oleva hieroja muistaa sinut, kylässä oleva parturi muistaa sinut jne. Täällä turistirysässä ei tarjoilijalta, myyjältä tai taksikuskilta hymyä meinaa irrota repimälläkään. Täällä olet yksi huijattava lihakimpale tuhansien kaltaistesi joukossa. Ketään ei kiinnosta se mistä tulet, tai mihin olet menossa. 

Mutta just nyt me tarvitsemme tätä. On ihanaa kulkea kaduilla olematta kukaan. Ihanaa käydä rättikaupassa hipelöimässä ja olla ostamatta mitään vain siksi, että se myyjä, jolla on pieni vauva, on niin hurjan mukava, ja se muisti minun nimeni.

Nyt lähden lihatiskille istumaan, juomaan capuccinon ja syömään croissantin.

Kommentit

EllaGusGus

Tärkeintä onkin saada selkoa omaan matkustustyyliinsä. Toiset nauttivat eri asioista kuin toiset eikä ole olemassa oikeaa tapaa matkustaa. Vastausta tähän ei saa muuten kuin matkustamalla enemmän ja enemmän. Mä en oo käynyt Phuketissa, mutta tiedän monia, jotka tykkää saaresta. 15 minuuttia skootterilla, ja saa nauttia rannasta yksin. Näin oli ainakin Vietnamissa Phu Quocilla, ja moni antanut ymmärtää, että myös Phuketissa. 

Oltiin just viikko Koh Lantalla, ja se oli mun makuun liian kiireinen ja "turistirysä", vaikka moni sanoo, että Samuihin ja Phuketiin verrattuna hiljainen. Eli luultavasti en uskaltaudu noihin ikinä :D Se on kyllä ihana tunne, että on hyvää kahvia ja hyvää ruokaa. Kambodzan saarilla oli tosi hiljaista, mutta silti monipuolisesti ruokaa tarjolla, koska moni paikoista oli länsimaalaisten pyörittämiä.

Raissi
RetroPrinsessa

Me oltiin myös Koh Lantalla 9 päivää, ja viimeiset päivät rupesi kyllä hiljaiselo kyllästyttämään. Mutta me olimmekin siellä melko kaukana satamasta. Siellä oli todella hiljaista ja rauhallista, tooodeeelllaaa. 

Kristaliina
Puutalobaby

Taas mä täällä hihkun, että ihan samanlaisia kokemuksia ollut meillä! :D

Viimeksi me oltiin Thaimaassa hyvin-hyvin alkeellisessa paikassa (se oli se avoin katos, jossa apinat hyökkäilivät) ja tytöt leikkivät ravintolahenkilökunnan antamilla erilaisilla muovikulhoilla ympäri ravintolan, yhdessä siis henkilökunnan ja heidän lastensa kanssa. Sieltä kun lähdettiin aikaistettuna pois ja mentiin turistiresorttiin, Silva oli ravintolassa ihan, että "äiti, äiti, pyydä sitä tarjoilijaa antamaan täälläkin muovikulhoja leikkeihin!". Oli tosi vaikea selittää 3-vuotiaalle, että kuule, tää ei ole enää sellainen paikka, tää täti ei taitais antaa...

Mutta joo itselläkin on tavallisesti reppureissun päätteeksi ollut kiva olla vaikka edes vuorokausi jossain turistisemmassa paikassa. Päässyt vähän markkinoita koluamaan :) Khao Lakissa on sitä harjoitettu, Phuket on mulle vähän liikaa :D Mutta Phuketissakin on eri alueita, tuo Kata taitaa olla rauhallisimmasta päästä! Patong taitaa olla se turistisin, ainakin joskus oli... Siitä on kyllä pitkä aika, kun siellä edes käytiin, mutta tuskin on turismi ainakaan vähentynyt :)

Raissi
RetroPrinsessa

Tämä Kata tosiaan on vähemmän turisti, mutta ihan mukavasti on turisteja täälläkin ja ravintoloita. Shoppailumahdollisuudet on yllättävän heikot. Katsotaan miltä markkinoilla näyttää, jos sinne huomenna päästäis :)

Uusi Alku

Mä samaistun kans siltä osin et vaikkapa nyt vuodenvaihteessa Singapore oli just sitä mitä loppuun kaivattiin - ihmisiä, "normaalia" elämää ja sitä et kaikki toimii. Phuket oli mulle kans liikaa, vaikka olin siellä pidemmästi jo 2007, jolloin tuktukit maksoi vielä viidenneksen nykyisestä jne. Mä olin sinkkuna Patongilla yöelämässä ihan rikki, kun turistit pörräs ja ihmiskauppa rehotti. Hyi yök. Ajattelin etten koskaan enää palaa ku niin paha olo jäi. Mut niinpäs palasin ja kaikki oli 8 vuodessa edistynyt hurjasti. Tuktukit on tosiaan nyt siellä jo ihan oikeita autoja, kahviloita tullut tosi paljon lisää ja hinnatkin nousseet niin että soi.

Saranda
Tyhjä ajatus

Vaikka uusien ja koskemattomien paikkojen näkeminen on kiehtovaa, välillä just ne tyristirysät jossa on ollut monta kertaa aikaisemmin rentouttavat eniten. Ei tarvitse käyttää energiaa kyydin, ruokapaikan tai majoituspaikan etsimiseen... Olen houmannut, että Kosovossa, jossa olen ollut joku 20 kertaa aikaisemmin on yksi niistä harvoista paikoista jossa voin rentoutua ihan täysin. :-)

Kuvat on muuten upeita! <3

Raissi
RetroPrinsessa

Oi kuule, minä ja minikokoinen Lumix kiitämme <3 Mutta tosissaan just tuo helppous. Se on vaan niin ihanaa ja leppoisaa :)

justsopivasti

Omalla kokemuksella komppaan kyllä. Eka reissu Thaikkuihin oli n. 10 vuotta sitten ja silloin yhden päivän reissu Patong beachille tuotti pienen ahdistuksen ja ajatuksen, että ei koskaan tuonne. 

Ja nyt istun juuri täällä erittäin hyvinvoivana ja tyytyväisenä kahvilassa juomassa lattea ja syömässä patonkia aamupalaksi. Maistuu just sopivasti!

Eikä siinä, vielä voi tulla seikkailunkin aika. Silloin kohteeksi löytynee jotain muuta. :) 

Raissi
RetroPrinsessa

Just näin :)

Kommentoi