Räsymattojen tuunailua.

RetroPrinsessa

Nyt kun olen saanut kotini kevääodotussisustuksen valmiiksi, ovat aivoni siirtyneet jo suunnittelemaan kevät/kesäsisustusta. Tämä johtuu ehkä siitä, että kevätsisustus tarkoittaa VÄREJÄ ja niitähän minä rakastan. Tai sitten minä täytän jotakin sisäistä esim. työn jättämää tyhjiötä siirtelemällä huonekaluja ja vaihtamalla mattoja, verhoja ja tyynyjä. No ehkä en kuitenkaan, koska olen aina ollut tällainen. Kai se minun luovuuteni purkautuu ulos kodin tuunailuna. Niin ja sen työn jättämän aukon täyttää kyllä tuo meidän pirpulainen.

Ivalossa ollessani tongimme äitini kanssa heidän varastoaan. Sieltä löytyi mummoni kutomia vanhoja räsymattoja, OOOH!! Voi tuota värien kirjoa. Pikkuisen kyllä meinasi ahdistaa kun mietin, kuinka monta retromekkoa noihin on silputtu...

Mummoni oli kutonut matot aikoinaan mökille sänkyjen suojaksi, joten ne olivat pituudeltaan lähes 3 metrisiä ja leveydeltään reilun merin. Minä taas haluaisin kovasti ison räsymaton olohuoneeseemme kesäksi, niinpä päätimme äitini kanssa ommella pari mattoa yhteen.

 

Käytimme isoa parsinneulaa ja tuollaista kestävää karhunlankaa (vai mitä se onkaan), ja harsimme vain saumat yhteen. 

Jos muuten innostut tehtailemaan tällaisia mattoja ja ompelet niitä polviesi päällä, niin kuin minä tein, pidä huoli ettet ompele housujasi kiinni mattoon.

Minä ompelin. Mitäpäs muutakaan...

Koska matot eivät olleet täysin saman mittaisia, purimme pidemmän maton saman mittaiseksi lyhyemmän maton kanssa. Kannattaa purkaa vasta sen jälkeen kun matot on ommeltu keskeltä yhteen, jotta tiedät minkä mittaiseksi pidemmän maton lyhennät. Niin ja muista, että nuo loimet pitää solmia vielä yhteen, jotta matto ei purkaannu. 

Niin, me leikkasimme pidemmän maton lyhyemmäksi ennen ompelua, ja ompelun jälkeen totesimme, että joudumme lyhentämään molempia mattoja, jotta saamme ne solmut tehtyä. Vaikka lyhennysvaiheessa muka jätimme reilusti tilaa purkamiselle, niin ompeluvaiheessa lyhyempi matto osoittautuikin piemmäksi, miltä aluksi näytti.

Tässä vaiheessa (oikeastaan jo siinä housut neuloen kiinni mattoon vaiheessa), äitini katsoi parhaaksi ottaa homman hoitaakseen, jotta en saa töhötettyä enempää tuhoa aikaiseksi.

Meidän lähtöpäivänä vanhempani pakkasivat räsymaton ja poronsarvet pakettiin ja isä vei ne matkahuoltoon.

Tänään haettiin paketit. Tässä isäni pakkaama räsymatto.

Ja äitini pakkaamat poronsarvet. Kyllä meinasi matkahuollon hemmolla olla naurussa pitelemistä kun se kantoi minulle varastosta tätä "pakettia". Hyvin oli pakattu sarvet, ei naarmuakaan ollut tullut matkan aikana. Paketin avaamisen käytin aikaa noin vartin.

Tässäpä matto ommeltuna. 

Lattiaan se pääsee vasta sitten kun olen ommellut sille kaveriksi paljon sohvatyynyjä mm. näistä kankaista. Tämä varmaan tapahtuu joskus keväällä 2015 tai jotain.

 

Mutta mites minun matkalaukkuni purkuoperaatio etenee...

Eipä paljoa mitenkään. Oon minä potkinut ja siirrellyt sitä tuossa lattialla. Niin ja onhan Saanakin yrittänyt sitä purkaa, mutta tuossa se vaan töröttää. Rasittava.

Kommentit

Raissi
RetroPrinsessa

Ei se niin paha nakki ole se lyhentäminen. Tuumasta toimeen vaan.

MariWLZ
The Good Vibes

Tuo räsymattojen yhteen  ompeleminen on kamalaa:D tai sitten mulla oli vaan tosi  jämäkästä kankaasta tehdyt matot... Nimimerkillä ompelin yhden jättityynyn ja juuri tuollaisen ison maton ennen joulua

Raissi
RetroPrinsessa

Voi vitsi, ku minusta se oli taas ihan helppoa. No, jos ei lasketa sitä housujen ompelua. Nuo meidän matot oli kyllä sellaisia "lötkyjä", niin ehkä siks just oli niin leppoisaa puuhaa.

Raissi
RetroPrinsessa

Tottakai. Pidän silmät auki. Onko joku max. hinta, mitä saa maksaa?

Raissi
RetroPrinsessa

Ok. Minäpäs pidän silmät auki. Toivotaan, että verhot löytyy. Laitahan viestiä jos löydät itse ensin, niin ei tule sitten tuplaostosta tehtyä :D

eppunen

Mä rakastan räsymattoja. Haimme niitä anoppini lapsuudenkodin aitasta viimekesänä ja voi harmi, kun en millään olisi saanut kaikkia mahtumaan meidän lattioille, olisi muuten lähtenyt todella iso kasa mattoja matkaan! Meillä vaan (iso nyyh!) ei uskalla vieläkään pistää mattoja lattialle koiran takia, varmasti alkaisi heti uudestaan pissata yöllä sisälle kun rohkenisi laittaa :(
jos ei meinaa löytyä sohvatyynyjen ompeluun intoa, niin katso hetki matkalaukkua ja valitse niiden väliltä :D

Raissi
RetroPrinsessa

Ahhahhaa :D Purkamaton matkalaukku, mikä mahtava motivaattori.

Taina-täti (Ei varmistettu)

Oi noita räsymattoja olen minäkin saattanu olla kuuraamassa Ivalon joen rannassa. Useampana kesänä niin tehtiin. Kottareilla rantaan ja samalla uitiin. :)

Raissi
RetroPrinsessa

Se oli kyllä penskana ihan parasta kesäpuuhaa.

Katie
Aika kypsä äidiksi

Ihanat matot! Ja mä olen just samanlainen matkalaukunpurkaja...

Raissi
RetroPrinsessa

Jes! Onneksi en ole yksin :-D

Vierailija (Ei varmistettu)

Äiskän,elikkä meikäläisen,on pitäny korjata tässä tarinassa yks juttu: "Karhulanka vai mitä se onkaan" Matto neulottin yhteen ns.loimilangalla,elikkä kalastajalangalla.Entisaikaan mummelit ja neitokaiset virkkas kalastajalangalla päiväpeittoja,verhoja,pöytäliinoja,tyynynpäällisiä,lautasliinojen pidikkeitä ym.sisustusjuttuja.Mattojen loimilangat oli värjättyinä taikka lunnonvalkosina kalastajalangasta.Parhaiten räsymatot paikkaa kalastajalangalla,koska ei ole niin nuukaa,miten tekee paikkauspistoja.Kannattaa tosiaanki varoa neulomasta housuja taikka muuta alustaa kiini,lanka on lujaa eikä sitä saa käsin katkastua.

Raissi
RetroPrinsessa

Kiitos mutsi. Minähän just tarkoitin sitä. Karhunlanka, kalastajalanka... melkein sama asia :D

Raissi
RetroPrinsessa

Sitä paitsi karhu on paljon voimakkaampi ku kalastaja.

Tosimummo (Ei varmistettu) http://tosimummo.blogspot.fi

Ai miten ihanasti pakattu nuo poronsarvet! :D :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.