Statement cake

RetroPrinsessa

Meillä oli kreisibileissä tarjolla sateenkaarikakkua. Ilman nyt sen kummempia selityksiä todettakoon, että se mitä sateenkaari edustaa ei juurikaan poikkea meidänkään ajattelustamme. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia. Buohkat earaláganat, buohkat seammaárvosaccat (käännös poimittu tarrasta, en olisi osannut kääntää tuota itse).

Tässä meidän sateenkaarikakkumme ohje muillekin testattavaksi. Näitä erilaisia sateenkaarikakkuja löytyy netistä pilvin pimein, mutta minä tein kakun näin:

Kääretorttupohjia 3 kpl

Kääretorttupohjan ohje:

4 munaa

2dl sokeria

1,5 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vanilijasokeria

sopivasti pastaväriä tai jotakin elintarvikeväriä

Vatkaa sokeri ja munat valkoiseksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti, älä vatkaa. Lisää nokare pastaväriä ja sekoita. Tarkista värin kirkkaus. Huom. Kakun väri hiukan syvenee ja kirkastuu paistettaessa. Paista 200 astteessa 8-10 min.

Tee pohjia siis kolme eriväristä.

Itse tein punaisen, liilan ja keltaisen.

Anna pohjien jäähtyä ennen kakun kasaamista. Itse kasaan kakun aina juhlia edeltävänä päivänä maustumaan. Kermavaahdot pursotan kakkuun vasta juhlapäivänä.

Laitoin liilan kakkupohjan alimmaiseksi, kostutin sen maidolla, johon olin sekoittanut vähän vanilijasokeria. Kostutan kakun aina pullasutia apuna käyttäen, näin siitä ei tule liian märkää. Seuraavaksi pursotin pohjan päälle kinuskikastiketta ja laitoin sen päälle banaanimössöä. Suosittelen kuitenkin laittamaan kakkuun ensin banaanimössön ja sen päälle vasta kinuskin, koska minulla ainakin kinuski imeytyi kakkupohjaan ja vaikutti vähän tuohon liilaan pohjan väriin.

Sitten banaanimössö...

Sekoitin vanilija-limerahkaan (valion purkkki) kermaa makuni mukaan, värjäsin mömmön vihreäksi ja levitin banaanimössön päälle. 

Vihreän mössön päälle punainen pohja, kostutus maidolla ja päälle laitoin oranssiksi värjättyä kerma-rahkaa, säilykemandariineja sekä kinuskikastiketta.

Tähän kakkuun meni siis kaksi purkkia rahkaa, puoli litraa kermaa, kolme banaania ja 2 prk mandariineja. Niin ja kinuskikastiketta jonkin verran. Tuosta minun kinuskipullosta jäi yli vielä vaikka kuinka paljon myöhempää herkuttelua varten.

Viimeiseksi tuli keltainen pohja. Kakku näytti siis tältä.

Heti kun olin kakun kasannut, minua rupesi harmittamaan, kun oranssi ja punainen ovat niin saman värisiä. Niitä ei oikein kunnolla erottanut toisistaan. Olisi ollut parempi värjätä keltainen kakkupohja oranssiksi ja tuo oranssi kermarahkamälvä keltaiseksi. Oranssin värin tein keltaisesta ja punaisesta pastaväristä sekoittamalla. Liilaa väriä minulla Sinillä oli, joten sitä ei tarvinut sekoittaa. Mutta liilanhan saa punaista ja sinistä sotkemalla keskenään. Kyllähän te nämä väriympyräjutut muistatte.

Seuraavaksi siirsimme kakun juhlapaikalle. Siellä teimme Sinin kanssa kakun päällisen. Sini vatkasi tomusokerista ja margariinista voikreemin, joka levitettiin kakun päälle. Tämä on välttämätön juttu, mikäli kakun aikoo koristella sokerimassalla. Ilman kreemiä massa vettyy. Kreemin päälle kaulittiin ensin ruskea massa ja sen päälle "liimattiin" vedellä valkoisia pilviä, jotka painelin pilvimuotilla valkoisesta sokerimassasta.

Tämän jälkeen kakku mehustui jääkaapissa seuraavaan päivään. Reunat vuorasimme yön ajaksi kelmulla, mutta tuota sokerimassa päällistä ei saa peittää, muuten se vettyy.

Koska en itse oikein pidä sokerimassan mausta, halusin pursottaa kakun reunat kermalla, jotta kakussa olisi myös sitä kermavaahtoa (jätän tuon sokerimassan aina syömättä nimittäin). Tein pursotukset juhlapäivänä. 

Valmiina kakku näytti tältä.

(Ilman kermapursotuksia)

Kermapursotusten jälkeen

 

 

 

Kommentit

Mirka Maaria
Oisko tulta?

Oi, hieno kakku! Tätä teen seuraavaksi synttärikseni!

Raissi
RetroPrinsessa

Kiitos. Tuo on ihan hauska yllätys porukoille, kun kakun sisältä paljastuu sateenkaari ;)

Kath

Oon joskus tehny noita värillisiä pohjia, mut vähän kammoan laittaa varsinkin lasten juhliin kakun joka on tungettu täyteen elintarvikevärejä :/ mut se lopputulos on vaan niin kiva! :) 

hienon kakun teit! <3

Raissi
RetroPrinsessa

Minä samaa hetken mietin noiden värien kanssa, mutta sitten ajattelin, että ei se yksi päivä vuodessa lapsilta terveyttä vie. Muutenkin mättävät kaikkea herkkua tuona päivänä. Saanan ajattelin antaa maistaa vähän, mutta hänpä ei malttanut kakkua maistella. Vasta sitten juhlien loppupuolella näkyi mättäneen aimo palat sitä muffinssia...

 

Kath

Se on kyllä totta :) hihii ne kuvat oli kyllä hauskat :D meillä poika maisto kakkua, mut pyöritteli sitä vaan suussa ja nielas. Sit vähän väkisin väännetty hymy päälle :D

Kath

"Kiitti mutsi, tosi hyvää!"

Katie
Aika kypsä äidiksi

Mulle tuli heti mieleen, että saisikohan minkälaisen lopputuloksen, jos yrittäisi värjätä luonnollisin väriainein... Siis vaikka violetin mustikalla, punaisen punajuuri-suklaalla (= englantilainen velvet cake), keltaisen, ööh, sahramilla? Vai tulisikohan silloin mausta ihan sekasikiö? Tietääkö kukaan, tai siis onko kokeillut?

Raissi
RetroPrinsessa

Kyllähän nuo maut varmasti maistuu... En tiiä sitte miltä ne maistuu keskenään.

Kath

Oon kans miettiny tota! Pitäis ihan kokeilla joskus :)

Raissi
RetroPrinsessa

Testaamaan ja kerro sitten miten kävi. Mistähän sais vihreän värin?

Raissi
RetroPrinsessa

Siis testaahan...

Kath

Minä kerron :) enpäs tiiä :o antaako mikään niin vahvaa väriä, et se ois selkeän vihree... 

Mirka Maaria
Oisko tulta?

Vihreän saa pinaatista. Olen värjännyt joskus marsipaanin sillä. Ei maistunut ollenkaan. 

 

Raissi
RetroPrinsessa

Niin tosiaan. Pitääköhän sitä laittaa paljon? Aattelin vaan, ettei taikina mene kovin vetiseksi.

Mirka Maaria
Oisko tulta?

Hmm, ei sitä kyllä paljon tullut, mutta sekin vähän voi olla sokerikakkupohjalle liikaa. Survoin siis pakastepinaattia ja lisäsin sitä mantelijauhoihin marsipaania tehdessä. Kiinnostais kyllä kuulla, että onnistuuko kakkupohjankin värjääminen sillä, jos joku sitä rupee kokeileen. :)

Kath

Sehän se, kun vähäkin vetisyys saa kakkupohjan massan lässähtämään.. :o ja kuinka se pinaatti siinä sit maistuis :D

Katie
Aika kypsä äidiksi

Tästä tulee jännä kakku! Odotan innolla raporttia. :D

paulahelena
ALUAP

"

Initially, I did a batch of cupcakes to experiment with different natural dye options and then I selected the six rainbow finalists {indicated with an asterisk} based on a combination of color and flavor.  For reference, I have included my notes on the other ingredients that I tried because depending on your project they could work well in other scenarios where flavor isn’t as important of a factor.  When I made the cake I reduced the amount of milk so that the addition of the juices wouldn’t affect the consistency of the cake batter as much.

Red: *Beet juice; pomegranate, strawberry and raspberry juices were more muted in color

Orange: *Carrot juice; pumpkin puree also works but imparts more of a flavor

Yellow: *Egg yolk; saffron gave an unpleasant flavor; orange and yellow bell pepper juice produced a more vibrant yellow but had a strong peppery flavor; orange juice had a strong orange flavor; golden beets, despite their brilliant color, produced a juice/dye that was earthy brown in color

Green: *Spinach juice

Blue: *Blueberry juice {A note on blueberry juice:  I have since tried using blueberry juice to make blue frosting and the result is more purple.  The bluish-purple frosting is still beautiful, I just haven’t been able to make a true blue yet!  I am not a scientist, but after doing some resesarch I think the cake is blue due to a chemical reaction with the juice and the baking soda.  I am still working on the frosting part and will keep you updated.}

Purple: *Blackberry juice; grape juice concentrate gave a great color but a strong grape flavor.  If you choose grape juice, be sure to use one that doesn’t have artificial coloring."

(lähde: http://itsybitsyfoodies.com/rainbow-cake-with-natural-dyes-for-the-dailybuzz-moms-9x9/)

piti ihan googletella kun alko kiinnostaa :)

Katie
Aika kypsä äidiksi

Vau, kiitos! Näitä pitää kokeilla ihan oikeasti!

Raissi
RetroPrinsessa

Joo. Kokemuksia julki sitten, kuka ekana ehtiikään testaamaan ;-)

Kath

Mä kostutin kakut viikonloppuna tolla vadelmamehulla. Sellasen hailakan värin kyllä anto vaaleaan pohjaan :) et jos vaikka pinkkiä pohjaa haluis, niin taikinaan ei montaa tippaa väriä tartteis, jos mehulla jatkaa värjäystä :) mut ite taikinaa on vaikee värjätä tolla mehulla, kun sit siitä katoaa kuohkeus :/

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.