Route des Vins & some French wine tips
Viikko sitten sunnuntaina teimme pienen road tripin Alsacen viinialueelle, jonka paikalliset tuntevat nimellä Route des Vins. Tämän pienen pohjois-ranskalaisen maalaistien varrelle sijoittuu lukuisia pieniä ja toinen toistaan valokuvauksellisempia kyliä, jotka ovat tuottaneet paikallisia viinejä jo vuosisatojen ajan. Näistä värikkäistä ja historiallista tunnelmaa huokuvista keskiaikaisista kylistä voi edelleenkin löytää paikallisia viinintuottajia, joiden viinejä voi maistella ja ostaa joko kaupunkien toreilta ja terasseilta, tai jopa viinintekijöiden omista kellareista. Kylien päätiet ovat aikalailla turistien hallinnassa, mutta kapeimmille kujille poiketessa saattoi löytää melko piilotettujakin viinikellareita, joissa maistella paikallisia valkoviinejä omistajien opastuksella.
Ranskalaiset ovat syystäkin ylpeitä viineistään ja tietävät tarkkaan, minkä ruuan kanssa mikäkin rypäle sopii. Itse opin viinikierrokseltamme sen, että aperitiiviviiniksi sopii makea Muscat tai erittäin vaikeasti lausuttavan nimen omaava Gewurztraminer, kun taas seafoodin ja siipikarjan kanssa suositaan kepeää Rieslingiä tai Pinot Blancia. Lihan kanssa ranskalaiset juovat Pinot Gris’tä tai perinteistä Pinot Noiria, salaattien ohella puolestaan Pinot Blancia tai Sylvaneria. Mietojen juustojen kanssa suositellaan Pinot Blancia, vahvemmille taas makeaa Gewurztramineria tai punaista Pinot Noiria, mutta vuohenjuusto kulautetaan alas lasillisella Rieslingiä. Jälkiruuan kanssa nautitaan Gewurztraminerin lisäksi omaa lemppariani, Crémant d’Alsace -kuoharia tai loppukauden täyteläisiä Vendanges Tardives -rypäleitä.
Mukavaa sunnuntaita kaikille!
Last Sunday we did a little road trip to the Alsace wine region, known locally as the Route des Vins. By this small countryside road in the northern France there are dozens of tiny and extremely photogenic villages that have been producing local wines for centuries. In these cute and colourful medieval villages there are still many wine producers, whose wines you can try and buy either on the city squares and terraces, or even from the secretive cellars of the local wine-makers. The main streets of these little villages can be pretty touristic, but on the smaller alleys you might be able to find some of the more hidden wine cellars, where you can have a small wine tasting under the guidance of the owners. Some French language skills, or a interpreter, are required though!
The French are pretty proud of their great wines, and they know exactly which grapes to mix with each type of food. What I learned on our little wine trip is that the sweet Muscat or the impossible-to-pronounce Gewurztraminer are great for an appetizer, where as Riesling or Pinot Blanc go well with both seafood and poultry. With red meat the French like to drink some Pinot Gris or the traditional Pinot Noir, while the salads are usually paired with Pinot Blanc or Sylvaner. Milder cheeses are mixed with Pinot Blanc and goat cheese with Riesling, while some stronger cheeses are eaten with the sweet Gewurztraminer or the red Pinot Noir. Dessert is often enjoyed with a glass of Gewurztraminer, or my personal favourite, the sparkling and light Crémant d’Alsace.
Have a nice Sunday, everybody!
Pics taken by me in Alsace.