Agnus Dei

778362_lamb_1.jpg

Johannes oli huomannut miten ihmiset kuiskailivat hänestä. Mutta he olivat väärässä – ei hän ollut Messias, Voideltu. Itsepintaiset katseet kääntyivät häneen, koska VT:n profetiat tunnettiin. Johannes odotti merkkiä. Joku hänen kastettavistaan oli tuleva Messias. Hän tiesi sisäisesti sen, koska hän odotti Pyhän Hengen manifestoitumista. Jeesus, Joosefin pojan Nasaretista tullessa Johannes sai kaipaamansa vahvistuksen. Tämä se oli – mies jonka vuoksi hän kastoi ja saarnasi. Josta profeetat olivat puhuneet, johon kaikki nuolet osoittivat. Myöhemmin hän sanoi opetuslapsilleen:

”Hänen on tultava suuremmaksi, minun pienemmäksi.” Ihmisen tulee pinentyä että Kristus voisi tulla suuremmaksi. Turmeltuneen luontomme on vähennyttävä ja annettava sijaa Jeesukselle. Johannes tunnusti olevansa ”ääni”, mutta Jeesus oli ”Sana”.

Jeesus oli vielä ihan tehtävänsä alussa. Hän oli kiusaantunut huomiosta. Ihmetteli Johanneksen oppilaita, jotka halusivat liittyä hänen seuraansa. Vastusteli äitiään, joka odotti häneltä ihmettä Kaanaan hääjuhlilla: ”Anna minun olla, nainen. Minun aikani ei ole vielä tullut.”

Ajatteliko Jeesus, että Johannes kokeneempana hoiteli tehtäväänsä hyvin? Hänellä ei ollut kiirettä ottaa paikkaansa Kastajan sijaan. Tuntuiko hänestä ihmisenä siltä, että muutama vuosi vielä olisi tarvittu valmistautumiseen?

Missä sinä asut?

Mutta muut tuntuivat olevan varmempia. Nyt oli se hetki kun Israelin Messiaan oli ilmestyttävä. Siksi Johanneksen opetuslapsi lähti seuraamaan Jeesusta. Hän toi mukanaan veljensä Pietarin. Kun Jeesus kohtasi Filippuksen hän toi mukanaan ystävänsä Natanaelin. Kaverievankeliointi on vanha ja silti toimiva juttu! Vastauksena kysymykseen Jeesus pyysi heitä mukaan. Hänen seurassaan he saisivat myös tietää, mistä hän on kotoisin. Natanaelin suhtautumisesta voi lukea, ettei hän pitänyt Jeesuksen kotipaikkaa kummosenakaan. Jos sinulla on epäilyksiä, mikä Jeesus on miehiään, onkin parasta että tulet ja katsot itse! Niin et tule höynätetyksi. Pian myös skeptinen Natanael sai todeta, miten Jeesus muutti veden viiniksi. Näin toimii se jota kutsutaan Totiseksi viinipuuksi.

– Niin nöyrä mies! Tiesi olevansa odotettu Messias, mutta ei korottanut ääntään väkijoukossa. Ääni oli Johannes, ja Johanneksen tehtävänä oli käyttää ääntään, huutaa julki odotus. Messias itse odotti kaikessa rauhassa aikaansa. Mielenkiintoinen esikuva suurmiehestä.

Johannes oli avain henkilö: Hän oli ensimmäinen joka tunnisti Jeesuksen Jumalan Karitsaksi. Henkilöksi, joka oli voideltu Israelin ja maailman syntien kantajaksi. Mutta nämä sanat olivat vielä profetiaa ja niiden täyttyminen oli vasta tulossa.

Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, miserere nobis.
Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, miserere nobis.
Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, dona nobis pacem.

Oi Jumalan Karitsa, joka pois otat maailman synnin, armahda meitä.
Oi Jumalan Karitsa, joka pois otat maailman synnin, armahda meitä.
Oi Jumalan Karitsa, joka pois otat maailman synnin, anna meille rauhasi ja siunauksesi.

Agnus Dei

 

14. Johannes Kastaja todistaa Jeesuksesta; Opetuslapset Andreas, Filippus ja Natanael; Ensimmäinen ihme Kaanan häissä

Joh. 1: 19-2:12

Kuva: www.sxc.hu

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *