Galilean Messias

jesusbaptism.jpg

Paljon kansaa oli kastettu. Kun myös Jeesus oli kastettu, niin taivas aukeni hänen rukoillessaan ja Pyhä Henki laskeutui hänen ylleen näkyvässä muodossa, kyyhkysen kaltaisena. Ja taivaasta kuului ääni: ”Sinä olet minun rakas Poikani, sinuun minä olen mieltynyt.”

Kerroin aiemmin, miten Johannes julisti parannuksen kastetta.

Mitä Jeesukselle mahtoi merkitä kaste?

Taivaan avautuminen, äänen kuuleminen – tämä alkuhetki oli merkityksellinen kokemus. Vertauskuvallinen voitelu kuului Daavidin suvun Messiaalle. Messias on hepreaa ja merkitsee ”voideltua”. Meille tunnetumpi kreikan kielinen Kristus merkitsee samaa.

Katso: minun palvelijani, jolle minä annan voiman, minun valittuni, johon olen mieltynyt. Henkeni olen laskenut hänen ylleen, hän tuo oikeuden kansojen keskuuteen.   – Jes. 42:1

Kuninkaat perinteisesti voideltiin tehtäväänsä. Oikeuden jakaminen kansoille on kuninkaallinen tehtävä. Messiaasta sanottiin että hän saattaa kaikkialla oikeuden voimaan. Hänen opetustaan ikävöivät kaukaiset rannat.

Ihmisenä Jeesus oli vaatimattomista lähtökohdista. Juutalaisena hän oli omana aikanaan maalaiskasvatti joka vaikutti Galilean kyläyhteisössä. Hän oli enemmän köyhä kuin varakas. Hän oli puusepäpoika, eikä kuulunut oppineisiin. Matteus 3. mukaan Johannes tunnisti hänet ja tahtoi evätä kasteen häneltä. Jeesus vastasi tähän: ”Älä nyt vastustele. Näin meidän on tehtävä, jotta täyttäisimme Jumalan vanhurskaan tahdon.”

Tinkimättä mistään hän tahtoi toteuttaa oikeuden. Parannuksen kasteeseen kuuluva syntisyyden myöntäminen ei koskenut Jeesusta; hänellä ei ollut omallatunnolla rikkeitä. Kaste saattoi merkitä hänelle lupausta tehdä jatkossa toisin kuin Israel oli aiemmin tehnyt. Hän halusi antaa esimerkin seuraajilleen.

Kaikkea tätä seurasi hänen Taivaallisen Isänsä antama julkinen tunnustus. Tästä lähtien Pyhä Henki vaikutti Messiaassa. Kolmenkymmenen valmistelu vuoden jälkeen rakkauden palvelustyö oli aluillaan.

Vanhurskaan suunnitelmani mukaan minä, Herra, olen kutsunut sinut. Minä tartun sinun käteesi ja suojelen sinua. Sinut minä asetan toteuttamaan sen liiton, jonka olen tehnyt tämän kansan kanssa kaikkien kansojen valoksi,avaamaan sokeat silmät, päästämään kahlitut vankeudesta, tyrmästä ne, jotka sen pimennossa istuvat. -Jes. 42: 6-7

Heti huippukokemuksen jälkeen Jeesus vietiin paastoamaan. Paasto ja nälässä pitäminen tekee ihmisen nöyräksi. Nöyryyttää vaati myös Jeesuksen tehtävä maanpäällä. Edessä oli kärsimystä ja surua, kiusauksia ja koettelemuksia – ennen kuin hän oli nouseva kuninkuuteensa.

Kuva: http://www.faithluth.org/flcbaptism.html

Kronologinen Raamattu: 12. Luuk. 3:21-22; Luuk. 4:1-13

puheenaiheet syvallista
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *