Jeesus tekee pitseriasta rukoushuoneen

1382330_abandoned_church.jpg

Jeesus teki nuoranpätkistä ruoskan ja ajoi heidät kaikki temppelistä lampaineen ja härkineen.”

Nyt ei puhuta kaikkea suvaitsevasta hippijeesuksesta. Mikä kimmastutti yleensä niin säyseän nasaretilaisen rakennusmiehen?

Oli pääsiäisen aika ja Jeesuksesta tuntui että hänen tuli viettää sitä Jerusalemissa, Pyhässä kaupungissa. Hän halusi ennakoida pääsiäispalveluksen todellista merkitystä, miksi niin monet karitsat antoivat pääsiäisyönä henkensä. Myös Jumalan karitsan vuoro oli eräänä päivänä tulla teurastettavaksi.

Kun Jeesus toimi näin hän oli noin 30 vuotias. Nuori aikuinen mies, joka harmistui siitä, miten hiljentymispaikasta oli tehty markkinapaikka. Häntä loukkasi se, miten temppelistä oli tehty jotain muuta kuin mikä sen alkuperäinen tarkoitus oli. Temppelin esipiha on täynnä meluista humua. Jeesus tuli palauttaamaan markkinapaikan sen alkuperäiseen tarkoitukseen – lammasmyymälästä rukoushuoneeksi.

Jeesus oli aloittanut tunnustekojen tekemisen. Jeesus puhuu myös uudestisyntymisestä, johon tarvitaan vesi ja Henki. Tämä on ehtona, että ihminen voi päästä Jumalan valtakuntaan. Hänen oli tehtävä täysin selväksi se, että Jumalan valtakunta erosi kaikista muista valtakunnista. Sen sisäänpääsyyn sisältyi katumus ja parannus. Kun muut valtakunnat eräänä päivänä häviäisivät jäisi vain Jumalan rakkauden valtakunta.

Olin äskettäin Nuorten aikuisten ensimmäisessä neuvottelupäivässä Nokian Edenissä. Siellä kerrottiin, miten nuoret aikuiset olivat juuri se ryhmä, jota Jeesuksen oppilaat edustivat. Tänä päivänä tuo ikäryhmä loistaa poissaolollaan kirkoista.

Miksi Jeesus valitsi nuoret aikuiset? Miksei hän valinnut vanhoja ja viisaita tai niitä, joilla on yhteiskunnallista asemaa? Ehkäpä siksi, että nuoret aikuiset pystyvät uudistamaan. Usein ajatellaan, että nuoret, siis teini-ikäiset, ovat radikaaleja ja uudistusmielisiä. Itse olen pitkän nuorisopappitaipaleen jälkeen eri mieltä. Teinit ovat kyllä kapinallisia mutta kapinallisuudessaankin varsin vanhoillisia ja laumahenkisiä. Siksi he eivät kykene uudistamaan, korkeintaan rikkomaan vanhaa. Toisin on nuorten aikuisten kohdalla. He ovat ihanteellinen yhdistelmä kypsyyttä ja uudistusmieltä.

On sanottu, että viisaat pitävät kirkkoa pystyssä mutta hullut vievät sitä eteenpäin. Nuorissa aikuisissa on riittävästi nuoruuden hulluutta mutta sen rinnalle on tullut jo kosolti taitoa ja kypsyyttä. Siksi Jeesus valitsi heidät uuden sanomansa lähettiläiksi. Siksi minäkin haluan työskennellä juuri tämän ikäluokan kanssa.  Nuoret aikuiset eivät ole kirkolle ongelma vaan mahdollisuus. He ovat kirkon seuraava askel.

Lainaus: http://www.nuoretaikuiset.fi

Tänä päivänä monista kirkoista on tullut museoita. Paikkojen, joiden tulisi olla eläviä ja pyhiä Jumalan palvelupaikkoja ovat jotain ihan muuta. Ruotsissa on käyty keskusteluja siitä, miten kirkoista pitäisi päästä eroon:

– On vain yksi tapa ratkaista kirkon taloudellinen tilanne. Kirkkoja on suljettava, ne on laitettava koipussiin. Kaikkien parasta olisi, jos ne räjäytettäisiin, Börje Hammar kirjoittaa.

Jos kirkkojen sulkeminen taikka räjäyttäminen tuntuu liian rajulta keinolta, Ruotsin entisen arkkipiispan veljellä on muitakin ehdotuksia.

– Kirkkoja voitaisiin myydä yksityishenkilöille, jotka voisivat muuttaa ne asunnoiksi tai vaikkapa kahviloiksi tai pitserioiksi.

Lainaus: http://www.mtv3.fi  02.10.2011

Päivän tekstissä käy hyvin ilmi, ettei Jumala asu käsin tehdyissä temppeleissä. Jeesuksen yöllisessä keskustelussa Nikodemuksen kanssa on sama henki kuin Jesajan kirjassa 66.:

Näin sanoo Herra: — Taivas on minun valtaistuimeni, maa on koroke minun jalkojeni alla. Millaisen talon te minulle rakentaisitte, millaisen asuinsijan? Kaiken tämän on minun käteni tehnyt, niin nämä ovat syntyneet, sanoo Herra. Köyhää minä katson, köyhää, hengeltään särkynyttä, sanani alla arkaa.

Tässä Riku Rinteen laulussa lauletaan ”Hän tekee nuorista ruoskan, hän puhdistaa ryövärien luolan”. Rikun sydämellä on nuorten herääminen Suomessa ja hän on osuvasti käyttänyt päivän tekstiä Raamatun käännös 1933/38 mukaan:

15. Jeesus puhdistaa temppelin; Keskustelu Nikodemuksen kanssa; Johannes Kastaja todistaa Messiaasta

Joh. 2:13-3:36

Kuva: www.sxc.hu

hyvinvointi hyva-olo syvallista
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *