Jokaisella ihmisellä on hintansa

maslow.jpg

Minusta on jotenkin käsittämätöntä, että heti tämän Jordanin huippukokemuksen jälkeen Jeesus joutui Paholaisen kiusattavaksi. Se saa miettimään, mikä meitä odottaa, kun me vastaamme Jumalan valintaan. Kiusataanko meitä myös?

Miksi Jeesusta koeteltiin? Miten Paholaiselle oli valta tehdä niin?

Matteuksen mukaan Henki vei Jeesuksen autiomaahan juuri Paholaisen kiusattavaksi. Tässä ei anneta kuvaa, että Jeesus oli jokin yli-ihminen, jota maailman kiusaukset eivät koskisi.  Yksi kiusauksista koski juuri Maailman herruutta.

Jeesus ei kuitenkaan ollut kiusauksissa yksin – eikä meidänkään tarvitse olla. Hänellä oli voimana Pyhä Henki ja neljänkymmenen päivän autiomaassa olon aikana myös enkelit pitivät hänestä huolta. Hänellä oli myös kolmas ”ase” josta lisää seuravaksi.

Kolme koetusta; miksi juuri ne?

Tunnetun Maslowin tarvehierarkian mukaan ihmisellä on viisi perustarvetta. Alimman tason tarpeet koskevat hengissä pysymiseen. Tiedämme mitkä asiat houkuttaa ihmistä. Nämä kolme testiä oli mestarillisesti valittu – ne koskivat alueita jotka ovat osanamme päivittäin. Jokainen kohtaa ne tavalla tai toisella elämässään.

1. Kivet leiviksi – fyysiset normaalit tarpeemme

Kukapa ei ottaisi nälkäisenä ruokaa? 40 päivän paaston jälkeen nälkä on kova ja hengissäpysyminen mielessä. Maslowin hierarkiassa näihin perustarpeisiin sisältyy alimman tason fysiologisiin perustarpeisiin. Me tarvitsemme happea, vettä ja monia muita elämälle välttämättömiä aineita. Tähän luokkaan kuuluvat mm. aktiivisuus, lepääminen, nukkuminen, aineenvaihdunta ja seksuaalisuus.

Jokaisen tason tarpeet voidaan jakaa myös kognitiivisiin, esteettisiin ja viettitarpeisiin jotka käytännössä sekoittuvat ja yhdistyvät keskenään. Jeesuksen kiusaus ei koskenut siis sitä, että hänen oli nälkä. Kiusaaja ehdotti häntä tyydyttämään perustarpeensa Jumalan tahdon vastaisesti. Alkukantaiset vaistomme vaativat meitä toimimaan. Toisinaan elämä on eloonjäämiskamppailua. Mutta Jeesus vastasi tähän:

”On kirjoitettu: ’Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta.'”

Jeesus vastusti tarvetta täyttää normaalit perustarpeet Paholaisen keinoin käyttämällä Jumalan Sanaa. Tämä on opiksi meillekin. Jos alamme järkeilemään ja yritämme olla nokkelampia kuin vihollisemme aliarvioimme vastustajamme. Usein kiusaus on houkutteleva ja näyttää ihan OK:lta toiminnalta. Mutta jos lankeaa häpeä seuraa jälkikäteen. Ainut toimiva keino pärjätä taistelussa Vihollista vastaan on sitoutua Sanaan – ja tyydyttää luonnolliset perustarpeet Jumalan tahtomalla tavalla.

2. Vallanhalu & ahneus

Seuraavaksi Kiusaaja tarttuu Jeesuksen ylempiin perustarpeisiin:

”Jos kerran olet Jumalan Poika, niin heittäydy alas. Onhan kirjoitettu: ’Hän antaa enkeleilleen käskyn. He kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen.'”

Katsopas tätä – Paholainen äityy hengelliseksi ja siteeraa myös Raamattua! Mikään hengellinen ei siis ole hänelle vierasta. Jos Paholainen tuntee Psalmi 91, voi hän lehteillä Raamattua mielensä mukaan ja johdattaa hyväuskoisen harhaan. Usein hän juuri näin tekeekin – puhumalla korvasyyhyyn, imartelemalla ihmisen luontaista näyttämisen halua.

Jos Jeesus olisi langennut tähän kiusaukseen, olisivat ehkä katselijat pitäneet häntä suurena miehenä. Ehkäpä fakiirina tai maagikkona. Mutta ei Jumalan Poikana. Hän olisi antanut periksi näyttämisenhalulleen.

Valtataistelun välineeksi ovat joutuneet monet kauniit asiat. Bisnesmiehet sanovat että jokaisella ihmisellä on hintansa. Onneksi Jeesuksen kohdalla slogani ei pitänyt paikkaansa!

Maslow havaitsi aikoinaan neljännen tason tarpeet kaksitasoisiksi. Alemmalla tasolla muiden antama arvostus näkyy yksilön asemana yhteiskunnassa. On kivaa olla suosittu, pidetty, saavuttaa mainetta, tunnustusta, arvostusta tai valta-asema. Korkeammalla tasolla mukaan tulee itsekunnioituksen tarve, pätevyys, saavutukset sekä itsenäisyys ja vapaus. Muiden arvostuksen menettämistä pahempaa onkin itsekunnioituksen menetys.

Maslowin mukaan nyky-yhteiskunnassa fysiologiset ja turvallisuuden tarpeet saavutetaan usein, mutta ihmiset kärsivät rakkauden ja yhteenkuulumisen puutteesta. Viimeinen koetus suuntautui tälle alueelle.

3. Inhimilliseen turhamaisuuteen ja ylpeyteen vetoaminen

Viimeinen kiusaus koski Paholaisen ja Jeesuksen suhdetta. Kummalla heistä on lopullinen valta? Paholainen on tämän Maailman ruhtinas. Jos Jeesus olisi kumartanut Paholaista, hän olisi voinut saada tämän maailman, mutta hän olisi ikuisesti menttänyt Taivaan valtakunnan.

Viimeisen tason tarpeet sisältävät jatkuvaa halua toteuttaa unelmiaan, tulla mahdollisimman täydelliseksi omaksi itseksi. Synti on sitä että epäonnistutaan tässä tehtävässä. Synti merkitsee muinaiskreikaksi harhaanosumista.

Alkuperäinen perusynti löytyy kaikkien kiusaksien taustalta: Kapinaan Jumalan tahtoa vastaan. Ihmisen tai Paholaisen pyrkimys korottaa itsensä Jumalan yläpuolelle. Elämässämme me joko kunnioitamme Jumalan herruutta tai me poljemme sen lokaan.

Kun alempia tarpeita ei tyydytetä, ihminen ei voi antautua omien mahdollisuuksiensa toteuttamiseen. Ei ole siten yllättävää, että vain pieni osa (Maslowin mukaan n. 2 %) maailman väestöstä pystyy toteuttamaan itseään.

Jeesus oli ainoa laatuaan – hän ei ampunut missään kohden harhaan. Siksi hän voi meitä nuijittuja auttaa. Siksi hän onnistui toteuttamaan tehtävänsä.

Väsynyt, yksin, eristyksissä

Paholainen kohdataan näissä olosuhteissa. Jo nälkäisenä oleminen on monelle tiukka paikka. Hyvä ruoka, parempi mieli on tuttu sanonta. Mitä olisi tapahtunut, jos Jeesus olisi antanut periksi kiusaukselle? Kiusaaja olisi päässyt päämääräänsä eli pysäyttänyt Jeesuksen toiminnan jo ennen kuin hän olisi aloittanut tehtäväänsä.

Mikä auttaa?

“Jos todella olet Jumalan Poika, niin…” aloitti Paholainen. Myös Eevaa kiusattiin paratiisissa samoin sanoin: “Onko Jumala todella sanonut?” Siihen kun lähdet omassa viisaudessasi vastaamaan huomaat nopeasti joutuneesi ojasta allikkoon.

On turha neuvottella tai käydä kauppaa. Et ole nokkelampi kuin Jeesus. Paholainen tuntee sinun kaikki valheesi, mutta Jumalan sanan totuudelle hän on aseeton. Torju kiusaus Jumalan sanaan nojautuen kuten hän. Tartu kiinni Jeesuksen unelmaan – selviät voittajana!

Kronologinen Raamattu: Mark. 1:9-13; Matt. 3:13-4:11

Kuva: http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/kuluttajakasvatus/mainonta-ja-kaupallinen-media/tietoa-mainonnasta/tarpeet-ja-motiivit/

Lähde: http://www.sampo2002.oulu.fi/surkeat/persoonallisuus.html

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *