Pakolainen ja paluumuuttaja

Moniko on tullut ajatelleeksi, että myös Jumalan Pojan täytyi elää pakolaisena vieraalla maalla?

”Pakolainen on henkilö, joka joutuu pelkäämään joutuvansa kotimaassaan vainotuksi rodun, uskonnon, kansalaisuuden, sosiaalisen aseman tai poliittisen mielipiteen johdosta”, määrittelee YK (Wikipedia).

sotalapset_junassa_436004b.jpg

Miksi Jeesuksen täytyi kokea varhaislapsuudessaan pakolaisuutta?

”Koska hän on itse käynyt läpi kärsimykset ja kiusaukset, hän kykenee auttamaan niitä, joita koetellaan.”  – Hebr. 2:18

Hän ei ollut turistina Egyptissä ihailemassa pyramideja. Ollakseen veli kärsiville täytyi hänen itse kärsiä. Missiona oli  ihmiskunnann vapahtaminen – josta hiukan tilastotietoa:

Tänä päivänä maailman pakolaisista 80 prosenttia asuu kehitysmaissa. UNHCR:n mukaan konfliktien ja vainon vuoksi pakenemaan joutuneita ihmisiä oli maailmassa vuoden 2010 lopulla lähes 44 miljoonaa. Heistä 15 miljoonaa oli kotimaansa ulkopuolelle paenneita, 27,5 miljoonaa maansisäisiä pakolaisia ja 850 000 turvapaikanhakijoita.

Miten rikkain olisi voinut ymmärtää ihmisen osaa, jos hän olisi elänyt vain suojatun lapsuuden. Olisiko hän nähnyt kärsimystämme?

Pakolaisesta paluumuuttajaksi

Meidän suomalaisten on nykyisin ehkä hitusen vaikeata asettua pakolaisen kontekstiin. Täälläkin on oltu evakkoja, siirtolaisia ja sotalapsia, mutta ei YK:n määritelmän mukaisia pakolaisia. Vanhempamme ovat kokeneet kovia aikoja. Minun vanhempani pakenivat suurin piirtein Jeesus-lapsen ikäisenä sotaa Ruotsiin. Monet 2000-luvun maailman pakolaisista ovat vielä lapsia:

Pakolaisista 44 prosenttia ja turvapaikanhakijoista 31 prosenttia olivat alle 18-vuotiaita lapsia.

Toiselta vanhemmistani poltettiin kotitalo ja pihalle jäi vain leikkimökki muistuttamaan menneistä. Toinen sai väliaikaisen hoitajatädin ulkomailla. Mutta molemmit palasivat takaisin Suomeen ja olivat aikanaan mukana rakentamassa uutta yhteiskuntaa.

Vuonna 2010 kotimaansa ulkopuolelle lähteneistä pakolaisista 197 600 palasi kotimaahansa vapaaehtoisesti. Maansisäisistä pakolaisista koteihinsa pystyi palaamaan yli 2,9 miljoonaa, mikä on korkein luku 15 vuoteen.

Ajattelen, että nasaretilainen kärsi meidän kohtalomme -kaikessa. Seimi ja paimenten tavallinen työ oli jotain muuta kuin mitä idäntietäjät odottivat kohtaavansa etsiessään tulevaa Messiasta. Ensimmäisenä he etsivät häntä kuninkaan linnoista. Mutta siellä oli vastassa vallanhimoinen ja juonikas mies. Idän viisailla oli myös nöyryyttä kohdata pieni lapsonen halvassa seimessä. Herodekset tulevat ja menevät, valtiaat vaihtuvat, mutta veli pysyy rinnallamme.

Lähde: http://www.pakolaisapu.fi/tietoa/pakolainen-lehti.html

http://www.youtube.com/watch?v=S8Q6Hm8lzKA

Kuva: http://yle.fi/alueet/etela-savo/2011/09/muistot_elavat_sotalasten_mielissa_2895585.html

Kronologisen Raamatun teksti: Matteus 2 Itämaan tietäjät, Jeesuksen perhe Egyptissä

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *