Sinut kutsutaan nimellä

tulli_kuva1_tyo.jpg

Matteus toimi tullimiehenä, kun Jeesus kohtasi hänet. Jeesus oli ohikulkumatkalla ja näki Matteuksen työssään.

Sivumennen sanoen on kyse samasta henkilöstä, vaikka toisessa tekstissä mainitaan Leevi Alfaioksenpoika ja toisessa Matthaios (hepr. Herran lahja). Juutalaisella oli käytössä yleisesti kaksi nimeä, joista toinen oli uskonnollinen nimi ja toinen yleiseen käyttöön. Ilmeisesti tämä Jeesuksen kutsuma henkilö on Matteuksen evankeliumien kirjoittaja itse. Voi olla näinkin, että Matteus on Jeesuksen antama nimi Leeville, niin kuin hän nimesi Simonin Keefaaksi.

Kun Jeesus kutsuu ihmisen seuraajakseen – hän antaa tälle kokonaan uuden identiteetin kristittynä. Kaikki entinen saa jäädä, toisinaan jopa nimi. Jokaiselle hänen seuraajalleen on varattu oma uusi nimi. Tästä kertoo myös Ilmestyskirja. Oman uuden nimen saamme tietää vasta Taivaassa:

”Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Sille, joka voittaa, minä annan kätkettyä mannaa ja valkoisen kiven, ja siihen kiveen on kirjoitettu uusi nimi, jota ei tunne kukaan muu kuin sen nimen saaja.”  Ilm. 2:17

Minusta on upeaa, että Jeesus kutsuu jokaisen henkilökohtaisesti nimeltä. Emme ole Jumalalle vain yksi luku Taivaan kirjoissa. Me olemme Jumalalle jopa niin merkittäviä, että hän tuntee meidät etunimeltä ja hän tahtoo antaa meille uuden nimen.

Olet ehkä myös joskus miettinyt nimesi merkitystä. Monet etunimistämme ovat heprealaista alkuperää. Oma nimeni on sellainen myös ja minusta sillä on kaunis merkitys: Riina tulee heprean iloa merkitsevästä sanasta. Muiden etunimieni merkitykset ovat ”armo” ja ”lammas”. Koko nimeni uskonnollinen merkitys voisi siis olla ”Armosta iloinen lammas”. Mutta on jännittävää tietää, ettei Jumalalle mikään ole sattumaa ja että hänelle on varattuna sinulle ja minulle oma uusi vielä salattu nimi. Mikähän se on?

Palaamme Matteukseen, joka oli tuntenut Jeesuksen jo jonkin aikaa. Hän oli ennättänyt kuulla jo vuorisaarnankin. Vaikka hänen vastauksensa kutsuun oli välitön, hän ei lähtenyt mukaan kuin ”ostamaan sikaa säkissä”. Lisäksi hänellä oli paljon menetettävää. Matteus toimi hyväpalkkaisessa valtion virassa. Hän toimi publikaanina Rooman valtakunnassa ja Jeesukseen seuraamaan lähteminen merkitsi myös luopumista tuosta turvatusta toimeentulosta.

Matteuksen lähtö merkitsi sitä, että taloudellisestikaan mukava elämä ja vakanssi ei voi olla esteenä päätökselle. Elämässä on muitakin arvoja joiden vuoksi kannattaa vaikka riskeerata kaikki, että voittaisi yhden merkityksellisen asian. Kun mietit, mitä lopulta elämältäsi tahdot, muista Matteusta. Oletko sinä valmis luopumaan jostakin tärkeästä saadaksesi jotakin paljon pysyvämpää? Matteuksesta tuli evankeliumin kirjoittaja ja sen päätöksen myötä myös kreikankielinen maailma (ja me) sai oman puhuttelevan evankeliuminsa. Millaisen jäljen – ja nimen – sinä tahdot jättää tälle maailmalle perinnöksi?

 

Kuva: http://www.valtiolle.fi/valtiolle/fi/02_tutustu_tyonantajiin/tulli/index.jsp

Matt. 9:9, Mark. 2:13-14, Luuk. 5:27-28

25. Matteuksen kutsuminen

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *