Uutta viiniä ei lasketa vanhoihin leileihin

1382049_red_wine.jpg

Uutta viiniä ei lasketa vanhoihin leileihin. Arvoituksellista puhetta, jollei tunne viinin valmistusta ja ymmärrä miksi Jeesus tässä yhteydessä puhuu siitä.

Viinin käymisprosessiin kuuluu käymishöyryä. Tuohon aikaan käytettiin vuohennahkaisia leilejä. Jos leili oli vanha, se pakahtui uuden viinin voimasta. Vain uusi leili oli tarpeeksi joustava.

Jeesus vertaa tässä opetuslasten toimintaa ja ilonpitoa myös hääjuhliin, joissa ei ollut tapana paastota. Fariseusten ja Johanneksen opetuslapset paastosivat, mutta eivät Jeesuksen oppilaat. Sulhasen seurassa juhlittiin jopa useita päiviä. Ja sulhanen oli vielä paikalla.

Molemmat vertaukset puhuvat samasta asiasta – vanhan ja uuden liiton erosta. Juutalaiset toteuttivat Vanhaa liittoa, mutta Jeesus oli tullut tekemään Uutta liiton ihmisten kanssa. Hän on se sulhanen, jonka kanssa hääjuhlaa vietetään. Hänellä on se uusi viini, joka lasketaan uusiin leileihin. Vanhat säännöt eivät enää päde Jeesuksen seurassa. Lakiuskonnon säännöt olivat tulleet tiensä päähän.

Elävä usko on tuoretta, jota ei voida pakotettaan isien perinnäissääntöihin. Mitähän tarkoittaa, kun Jeesus sanoi

Ei kukaan, joka on juonut vanhaa viiniä, halua uutta. Hänen mielestään vanha on hyvää.

Paranee kuin viini vanhetessaan

Vanhan viinin maussa maistaa sen kypsyyden. Jeesus korostaa sitä, ettei vanhaa ja uutta tule sekoittaa. Uutta tarjotaan uudelle, mutta vanha kelpaa vain vanhalle. Koska paasto merkitsi katumusta ja surua, ei sitä voinut yhdistää ilojuhlaan jota Jeesus ja oppilaat parhaillaan Matteuksen luona viettivät. Sen sijaan Johanneksen oppilaat surivat, sillä Johannes Kastaja oli jo tuolloin vankeudessa. Lain mukaan hääjuhlien viettoon kuului seitsemän päivän juhla aika, mutta vielä tulisi paaston vuoro myös Jeesuksen oppilaille.

Jeesuksen läsnäoloon liittyy ilo. Se on samanlaista iloa jota sulhanen ja morsian kokevat. Tämä kaunis vertaus on tuttu Vanhasta Testamentista. Siellä Jumala oli sulhanen ja Israelin kansa morsian. (Hoos. 2:19)

Paastoon ryhdytään vasta kun ihminen tuntee tarvetta Jumalan läheisyyteen ja esimerkiksi suree tuon yhteyden puutetta. Se tuntuu silloin samalta, kuin morsiamesta joka kaipaa kaukaista sulhastaan.

Vanhan kannalla olevat eivät tunne tuoreen iloa. Uusi liitto on luonteeltaan jotain muuta kuin vanha on ollut. Uskallatko sinä maistaa uutta viiniä? Jeesus on Totinen viinipuu. Häneen turvallista on juurtuu laulaa Katjainen kansa ja jatkaa: Vain hänessä kantaa oksa hedelmä, irti puusta ei saa aikaan mitään. Jätä vanha ja astu uuteen! Heitä pois vanha leilisi, jossa ei ole elämää. Ota askel uuteen, ota vastaan Jeesus. Pääset sisälle yltäkylläiseen elämään. Silloin ei enää janota.

 

Kuva: www.sxc.hu

Matt. 9:14-17, Mark. 2:18-22, Luuk. 5:33-39

27. Jeesus puolustaa opetuslapsiaan

puheenaiheet syvallista
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *