Mitä toiveita minulla oli ensiasuntoani varten?

Aloin vakavissani pohtimaan asunnon ostamista keväällä 2020. Tällöin  tuli ajankohtaiseksi pohtia, millaisia elementtejä haluan asuntooni ja mitkä ovat sellaisia, joista olen tarvittaessa valmis joustamaan tai peräti luopumaan kokonaan.

Sijainti:
Muutin 2017 Helsingin Lauttasaareen. Asuin silloisessa 19 neliön yksiössä oman asunnon hankintaan asti. Lauttasaaressa asuessani opin arvostamaan metron läheisyyttä ja hyviä kulkuyhteyksiä keskustaan. Nykyiseen työhöni joudun kulkemaan autolla, mutta koin silti haluavani oman asunnon hyvien kulkuyhteyksien päästä Helsingistä.

Olen hetken ajan lisäksi asunut Kirkkonummella ja kulkenut sieltä junalla Helsinkiin. Kulkeminen oli helppoa, mutta matka-aika hieman liian pitkä. En halunnut käyttää julkisissa liikaa aikaa elämässäni. Lisäksi Kirkkonummen asunnostani oli matkaa juna-asemalla kaksi kilometria, jolloin siirtymiseenkin meni tovi.

Katselin ensisijaisesti asuntoja vain alueilta, joista tiesin etukäteen pääsevän helposti kulkemaan Helsingin keskustaan. Tutkin asuntoja Espoon ja Helsingin alueilta ja lopulta päädyin Espoon Niittykumpuun, josta matka keskustaan kestää metrolla kulkien 25 minuuttia. Lauttasaaren aikana kotioveltani keskustaan meni noin vartti, joten matkani piteni hieman. Tällä hetkellä matkaa metroasemalle on noin puoli kilometria ja yöbussit kulkevat myös hyvin mukavasti lähelle.

Tällä hetkellä käytän työssäni autoa, jonka takia julkisten yhteyksien vuoksi oli tärkeää päästä liikkumaan hyvin autolla. Pienen autopaikkastressin jälkeen onnistuin saamaan itselleni vuokralle tolpallisen autopaikan. Niittykumpu sijaitsee kehä II:sen vieressä ja tästä pääseekin näppärästi niin töihini, kuin muuallekin.

Kerros
Asuntoa etsiessäni olin hyvin nopeasti päätynyt haaveilemaan ylimmästä kerroksesta, olinhan entisessä kämpässä kerta kaikkiaan kyllästynyt ylemmästä kerroksesta kuuluviin ääniin. Tämä ei ehdottomasti ollut ensisijainen toiveeni ja tästä olinkin oikean asunnon löytyessä valmis joustamaan. Alunperin katselinkin tämän saman asunnon alemman kerroksen yksiötä. Sattumalta kuitenkin huomasin nykyisen asuntoni myynti-ilmoituksen ja päädyin kysymään pankista, olisiko minulla mahdollisuuksia juuri tähän asuntoon. Ilokseni vastaus oli myönteinen ja sain heiltä siunauksen ylemmän kerroksen asunnon tarjouksen tekoon.

Ylimmän kerroksen valitessani en kuitenkaan ollut ajatellut aivan kaikkea ja muuttaessani sain harmikseni huomata, että vaikka yläkerrasta ei enää kuulu asumisen ääniä niin saan kuunnella koneellisen ilmanvaihdon aiheutamaa kohinaa. Ääni ei ole kova, mutta herkkäkorvaiselle ihmiselle tästä aiheutuu harmaita hiuksia nukkumaan mennessä. Tämän olen kuitenkin ratkaissut nukkumalla korvatulppien kanssa, jolloin saan nauttia hiljaisuudesta.

Pohja
Pääkaupunkiseudulta asuntoa etsivät tietävät, että täällä hintataso on merkittävästi korkeampi, kuin muualla suomessa. Tämän vuoksi tiesinkin, että ensiasuntoni tulee luultavasti olemaan melko pieni. Tämän vuoksi halusinkin löytää asunnon, jossa ei olisi kuuluisia hukkaneliöitä vaan tila tulisi käytettyä hyvin. Avokeittiö tuo asuntooni tilan tuntua ja vanhasta asunnosta poiketen keittiö ei vienyt ylimääräistä tilaa asunnostani.

Kylpyhuoneeni on tilava ja sainkin sinne sijoitettua pyykinpesukoneen. Tämä oli myös itselleni tärkeä elementti, sillä olin lopen kyllästynyt varailemaan pyykkivuoroa ja aikatauluttamaan elämäni sen mukaan.

Pienessä asunnossani on runsaasti säilytystilaa ja tälläkin hetkellä ylimmät hyllyni ovat tyhjillään. Kerrankin keittiööni mahtuvat kaikki leivontavälineeni ja voin aloittaa leipomisharrastukseni uudelleen.

Vaatteeni mahtuvat näppärästi eteisen kaappeihin ja eniten käytetyt sijoitin lipastoon makuuhuoneena toimivaan viherhuoneeseen. Lisäksi kylpyhuoneen kaappeihin mahtuu näppärästi säilytykseen petivaatteet ja pyyheliinat.

Suurena plussana tässä tilassa on se, että viimein sain etätyöpisteeni mahtumaan edes jotenkin asuntooni. Edellisessä asunnossani tein töitä läppärillä sängystä käsin, mutta nyt saan ylimääräisen näytön ja koneen keittiön pöydälle. Tietenkin työpisteen sijaitessa ruokapöydälläni, ei varsinaista ruokailutilaa ole. Tämä ei näin yksinasuvaa häiritse, sillä mahdun kyllä itsekseni tähän pöydän ääreen. Runsaan kaappitilan ansiosta työkoneet piiloutuvat vapaapäiviksi eteisen kaappeihin piiloon katseilta.

 

Uudiskohde
Tämä oli listaltani ehdottomasti sellaisen, josta olin valmis joustamaan. Haaveissani halusin kuitenkin olla asuntoni ensimmäinen asukas. En halunnut huolta tulevista isoista remonteista tulevien vuosien aikana. Lisäksi uudiskohteen etuna olivat asunnon mukana tulleet uudet kodinkoneet ja pinnat, jotka eivät heti vaatisi remonttia.

Uudiskohteen miinuksena on ehdottomasti se, että tälle alueelle rakennetaan runsaasti myös muita uudiskohteita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että saan seuraavat pari vuotta nauttia rakennustyömaasta vieressäni. Onneksi asunnossa on äänieristys kunnossa ja ulkoapäin kantautuvat äänet eivät kuulu asuntooni käytännössä lainkaan. Työmaan huomaa ikkunasta katsoessa, sillä vastassa on nostureita ja silloin tällöin bongaa työmiehiä työssään. Lisäksi ulos lähtiessä  saa kulkea rakennustyömaiden ohitse.Parveke
Tästä jouduin asuntoa hankkiessani luopumaan, sillä minun budjetilleni sopivaa parvekkeellista asuntoa ei löytynyt. Kuitenkin yritin miettiä, että tarvitsenko parveketta oikeasti, vai olisiko se vain minun mielestäni kiva. Hyvinhän pärjäsin edellisessäkin asunnossani ilman parveketta. Valitsin lopulta asunnon, missä tosiaan on lisänä viherhuone. Viherhuone on lämmitetty tila, joka ei kuitenkaan ole parveke. Omassa viherhuoneessani lämpötila näin talvella on jatkuvasti +20 astetta. Olen kova palelemaan, joten tätä lämpötilaa hieman pelkäsin ennen muuttoa. Olin nimittäin heti pohjakuvan nähdessäni päättänyt yrittää sijoittaa makuuhuoneeni kyseiseen huoneeseen ja mietin, miten talvella huone pysyy lämpimänä.

Sauna
Loppuun vielä yksi elementti, joka ei nykyiseen asuntooni mitenkään mahtunut. Minusta olisi ihanaa päästä saunomaan säännöllisesti ja milloin itse haluan. Tämä ei kuitenkaan tämän kokoluokan asunnossa ollut edes mahdollista/järkevää. Lisäksi saunomisen kustannukset olisivat luultavasti olleet melkoiset. Toisaalta haaveilen, että joskus aikanaan kun vaihdan tästä asunnosta pois olisi seuraavassani tilaa omalle saunalle. Nykyisessä taloyhtiössäni ei ole saunaa lainkaan, vaan se on vasta rakenteilla ja valmistuu parin vuoden kuluttua. Tämän rapun asukkaat saisivat käyttää vieresen taloyhtiön saunatiloja, mutta näin korona-aikana ei se ole ollut mahdollista.

Kerrostalo
Olen kotoisin maaseudulta, mutta en ole oikeastaan ikinä innostunut pihatöistä. Tämän takia minulle oli itsestään selvyys, että etsin kerrostaloasunnon. Pihatöiden välttelyn lisäksi en usko, että kokisin oloni mukavaksi alimmassa kerroksessa, jolloin ikkunat olisivat katutasolla.

❤: Riina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *