Mitä me syödään? Osa I
Usein minulta kysytään, millaista ruokaa täällä on. En oikein tiedä mitä perinteinen swazimaalainen ruoka on, koska se on niin sekoittunut muiden kulttuurien kanssa. Täällä on pitkä historia metsästäjä-keräilijöitä, joten ruokavalioon on kuulunut luonnonantimet kuten antiloopit, heinäsirkat ja marjat.
Perusruoka monessa kodissa on pap, mielie meal eli maissista tehty puuro, jota syödään lisukkeena tai puurona sellaisenaan. Sain myös maistaa fermentoitua versiota, mikä oli ihan mielenkiintoista, mutta en saanut syötyä koko lautasta tyhjäksi. Pappia syödään yleensä kanan tai lihan kanssa. Lisäksi eri kasvien lehdistä – useimmiten pinaatti, kurpitsa tai joku villikasvi – tehdään muhennosta maapähkinäjauheen kanssa. Tuo muhennos on yksi lemppareistani ja pap menee sen kanssa, samoin kanan ja chilikastikkeen. Muuten en ole mikään maissipuuron ystävä.
Täällä ”ghetossa” myydään annoksia nimeltä chicken dust, eli kanaa, pappia ja chiliä. Nimi johtuu kuulemma siitä että sitä myydään pölyisten teiden vieressä iltakuuden jälkeen. Myynnissä on myös kananjalkoja, mikä on ilmeisesti tosi iso paikallinen herkku! En ole kyennyt maistamaan. Kaikki osat eläimistä syödään, kanojen maksat on herkkua, vuohien suolet, possusta pojat grillasivat viimeksi korvat.
Täällä syödään paljon lihaa. Braai on yhtä kuin eteläafrikkalainen grillaus. Paljon lihaa, lihaa, lihaa! Braaipaikkoja on kaikkien lihakauppojen vieressä. Ihmiset ostavat lihan ja jäävät grillaamaan sen samantein. En ole mikään lihan ystävä ja meillä on sitä Suomessakin syöty tosi vähän. Ollaan molemmat oltu monta vuotta kasvissyöjiäkin ja olemme taas suunnitelleet ryhtyvämme täysin vegeiksi. Täällä naudanliha maistuu kyllä paremmalta silloin harvoin kun tulee syötyä. Ehkä ne on onnellisempia lehmiä.
Kalaa täältä saa huonosti, mikä on ihan ymmärrettävää, sisämaassa vuorilla kun ollaan. Täällä kala on melkein aina turskaa (hake). Tosin kyllä pakastimesta saa norjanlohtakin. Ja Ocean Basket -ketjuravintola myy sushia ja muuta kalaruokaa. Muita ketjuja täällä on KFC, Spur, Nando’s, Debonairs.. pizzaa, ranuja, hamppareita, lihaa. Kadulla ja tienvarsilla myydään paikallista pikaruokaa, avotulella grillattua maissia. Se on ihan kiva välipala, mutta gmo-maissiahan se on niin kuin kaikki maissi täällä.
Oma lempikahvilani on The Pink Lotus, josta saa smootheja, mehuja ja kaikkea terveysruokaa sandwichien ja ranskisten ohella. Juuri tänään join tuoreen lehtikaali-pinaatti-omena-inkivääri-kurkku-vihermehun. Hintaa juomilla on 3-5 euroa, joten nykyään ei tule ihan hirveän useinä käytyä vaan ostan kaupasta ananaksen ja surautan sen blenderissä.
Avokadoja täällä Swazimaassa on yllinkyllin sesongin aikana. Kaikilla vaikuttaa olevan oma puu tai pari. Meilläkin taitaa olla joku kymmenen tässä pihassa ja lähistöllä. Avokadot odottaa vielä kypsymistä, mutta kohta on juhlat ja voi syödä avokadoa joka päivä! Mieheni kertoi heidän syöneen lapsena koulussa avokadoa ja leipää, joten se on ollut varsinainen vihreä pelastaja! Keksin yhden maailman parhaimman aamupalan, kas tässä:
Muuten aamuisin syödään kaurapuuroa tai mysliä ja jogurttia ja hedelmiä. Suomessakin meillä on ollut jako, että minä teen pastaruoat ja mies riisiruoat. Niitä vuorotellaan täälläkin. Nyt ollaan saatu jonkin verran jo omaa satoa – banaaneja, pinaattia, retiisiä, porkkanaa, munakoisoa, kesäkurpitsaa, chiliä ja paljon eri yrttejä. Jonain päivänä toivottavasti saadaan suurin osa ruoasta omasta maasta. Meillä kasvaa nyt yksi kahvipensaskin, mutta kahvit joutunee ostamaan jatkossakin kaupasta.