Likainen tusina

Ripaus raakaa

Tässä mielenkiintoinen listaus siitä, mitkä tuotteet kannattaisi ostaa luomuna ja minkä kohdalla voi suosia "tavallistakin". Toki Suomessa tilanne voi olla esimerkiksi kotimaisen omenan ja perunan kohdalla eri, ja ehdottomasti ainakin mustikan. Mutta paljon listalta löytyy myös sellasia kasviksia, jotka tuodaan tänne muualta. Ja vaikka mansikka olisi kuinka kotimainen, on meidänkin punaposkiset herkkumarjat melkoisen kyllästettyjä torjunta-aineilla. Käsittääkseni suomalaiset saavatkin suhteessa eniten torjunta-aineen jäämiä kehoonsa juuri mansikoista, mikä kertoo määristä, sillä varsinainen satokausihan on kovin lyhyt.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2002/05/30/torjunta-aineilta-ei-voi-valttya

Tässä vanhassa Kuningaskuluttajan artikkelissa on mielenkiintoista tietoa torjunta-aineista. Esimerkiksi EU:ssa saa käyttää noin 700 torjunta-ainetta, Suomessa 140 (sekin kuulostaa hurjalta luvulta). Suomalaisista elintarvikkeista eniten torjunta-ainejäämiä on löydetty rukiista. Sen jälkeen eniten jäämiä on löydetty mansikasta, kaurasta, vehnästä ja porkkanasta. Suurin osa, noin 90 prosenttia torjunta-ainejäämistä, löydetään ulkomaisista elintarvikkeista. Kärkisijaa pitävät omena, päärynä, ruis, viinirypäle ja appelsiini.

 

Kommentit

Suvi K.
Sisunainen

Jos haluaa kunnon fobian ulkomaisia kasviksia kohtaan, kannattaa lukea Ville Teräväisen Näkymättömät kädet (ei sillä etteikö olisi muutekin hyvä teos). ;)

Mielenkiintoista tietoa anyway. :)

TiiaJ
Ripaus raakaa

Tieto lisää tuskaa :P

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.