Perinteinen herkku

DSC_0487.JPG

Söin vielä pari vuotta sitten jäätelöä joka päivä. Viikossa oli ehkä yksi päivä, jolloin en tätä herkkuani syönyt. Jossain vaiheessa aloin huomata maitotuotteiden ja ihoni huonon kunnon välillä yhteyden. Lopetin maitotuotteiden käytön lähes kokonaan ja iho parani. Kun yritin uudelleen sisällytää niitä ruokavalioon, oli vastaus heti peilistä nähtävissä; älä kuvittelekaan. 

Jogurtit ja jäätelöt siis jäivät ja myslin joukkoon ja smoothiehinkin päätyivät muut maidot kuin lehmänmaito. Uskon, että hapanmaitotuotteet, kuten piimä, viili ja luonnonjogurtti ovat kohtuullisessa määrin hyväksi, mutta sokeroidut jogurtit, jäätelö ja ylipäätään maidon juominen eivät. Esimerkiksi aasialaisessa ruokavaliossa maitotuotteita eivät aikuiset juurikaan käytä, älytön maidolla lutraaminen on länsimaalaisten heiniä. Vähempi siis riittäisi meillekin. 

Mutta koska mikään ei ole kiveen hakattua, herkuttelen minäkin nykyisin välillä taas maitotuotteilla. Makeat jogurtit tuntuvat pitkän tauon jälkeen liiankin makeilta, joten esimerkiksi luomuviili tai maustamaton luomujogurtti kera mansikkahillon maistuvat paaaljon paremmilta. Ja jäätelö, se nyt maistuu aina hyvältä, joskin sekin resonoi eri tavoin kuin aikaisemmin, aivan samoja kiksejä on turha enää odottaa.

Pidän Ben&Jerrysin jäätelöistä niiden koostumuksen vuoksi. Ne ovat ehtaa, paksua tavaraa. Kotimaisista jäätelöistä yksi suosikki on yksinkertainen vanilja, jota tuunaan maun mukaan. Lusikallinen maapähkinävoita sopii oivallisesti joukkoon niin, että sotkee sen pehmismäiseksi jäätelön joukkoon. Mutta erittäin samalta kuin maapähkinävoi maistuu eräs äkkiseltään kummallinen yhdistelmä, nimittäin jäätelöä ja TALKKUNAJAUHO. Kyllä, luit oikein! 

Otan siis kunnon palasen jäätelöä ja laitan joukkoon noin vajaan ruokalusikallisen talkkunajauhoa, annan jäätelön sulaa hieman, sotken sen ja voila, toimii.

 

Koti Ruoka ja juoma

Simppeli kalakeitto

Kalakeitto on yksi mun lempiruoista ja toimii niin arkena kuin vähän spesiaalimpana hetkenä, riippuen miten sen valmistaa. Keitoissa ylipäätään on jotakin lohdullista ja turvallista, muistan jo lapsuudesta iloinneeni jos ruokana oli keittoa. 

Teen kalakeiton aina tietyllä tapaa, enkä ole kokenut tarpeelliseksi testailla uusia variaatioita. Tämä on rakas ja yksinkertainen resepti, jota teen säännöllisesti uudelleen ja uudelleen.

DSC_0470.JPG

 

Simppeli kalakeitto

Perunoita syöjämäärän mukaan

Lohipaloja

Porkkanaa

Sipuli (ja purjoa jos haluaa)

Kermaa reilusti (toimii mainiosti myös kirkasliemisenä, joten kerman voi skipata)

Suolaa, laakerinlehtiä, kokonaisia mustapippureita, rouhittua valkopippuria

Reilusti tuoretta tilliä

Juhlavampi versio:

Valkoviiniä (vaikuttaa erittäin paljon liemen makuun, suosittelen, jos sattuu pullo olemaan käsillä)

Fenkolia

Lisää perunat, porkkanat ja mausteet (paitsi valkopippuri) veteen kiehumaan, vettä ainostaan sen verran, että ne juuri peittyvät. Anna juuresten kiehua hetki ja lisää sipuli ja purjo (ja fenkoli jos käytät).

Lopuksi lisää kerma (yleensä käytän noin kolmen hengen keittomäärään 2 dl kermaa), (valkkari) ja valkopippuria ja tarkista suolan määrä. 

Välillä leivon kylkeen spelttisämpylöitä, joista voin laittaa reseptin myöhemmin. Ovat muuten nameja! Vaikka en ole leivän ystävä sinällään, itse tehty sämpylä on aina hyvää, joten jos sämpylöitä tulee tehtyä, seuraa yleensä ähky, sillä silloin herkkuna on kaksi hyvää, keitto ja sämpylät. Joten suosiolla jätän sämpylät yleensä toiseen kertaan, syötävää on yksinkertaisesti muuten liikaa =)

DSC_0480.JPG

 

Koti Ruoka ja juoma