Lohturuokaa isolla L:llä

DSC_1839.JPG

Tiedättekö ne ruoat, joista tulee niin kotoisa ja lämmin olo, lohturuoaksikin kutsutaan ja voisin myös nimittää niitä kotoiluruoiksi? Jokaisella on varmasti omansa ja yleensä ne ovat aika perinteisiä. Harvempi kai nimeää lohturuoakseen vaikkapa sushin, sen sijaan lempeyttä ruoan muodossa voi tuoda vaikkapa perinteinen perunamuusi isolla voisilmällä tai kuten allekirjoittaneet tapauksessa keitot.

Keitoissa on jokin sellainen fiilis jo siinä kohtaa, kun niitä valmistaa, puhumattakaan siitä, kun keitto alkaa porista liedellä ja levittää tuoksuaan ympäri kotia. Keitoista paras on lohikeitto ja mulle se ykköslohturuoka (tuosta löytyy resepti siihen http://www.lily.fi/blogit/ripaus-raakaa/simppeli-kalakeitto (ääh, miten tällä saa linkin otsikon muotoon eikä tollaiseen linkkimuotoon, tyyliin kalakeitto)). Yksinkertaisista aineista syntyy jotakin hurjan hyvää, aina yhtä lumoavaa!

DSC_1878.JPG

Ja tiedättekö mikä tekee lohturuoasta vielä parempaa? Kun sitä valmistaessa keittiön matolla hääräilee luunsa parissa niin onnellisesti maailman rakkain karvaveitikka. On se ihana <3 Mikä voisi olla kotoisampaa kuin keiton tuoksu ja onnellinen koira?

DSC_1849.JPG

Mikä teidän kotoiluruokanne on?

Koti Ruoka ja juoma

Oodi hapankaalille

Hapankaali. Käsi ylös, kuinka moni innostuu? Kannattaisi, sillä tässä on superfoodien superfood kuulkaas! Jakaa varmaan mielipiteitä, en tiedä voiko käydä niin, että jos sitä inhoaa, alkaisikin pitämään siitä, mutta jos et ole koskaan kokeillut, suosittelen. Mutta varoituksen sana, siihen iskee ihan hurja himo! Oma teoriani on, että se on niiiiiiiiiiiiiiiin terveellistä, että keho äkkää tämän heti, kun sitä ekaa kertaa syö ja alkaa vaatimaan lisää. Koska tosiaan, siihen kehkeytyy helposti oikea kunnon riippuvuus ja tekisi mieli ahmia hapankaalia mielin määrin. Ja kuka kieltää, kyllä sitä saakin ahmia!

DSC_1828.JPG

Mitä tuo eksoottisesti slaavilaiselta kuulostava hapankaali oikein sitten onkaan? Yksinkertaisuudessaan  maitohappokäymisellä valmistettua kaalisalaattia. Ja juuri nuo maitohapot ovat se juttu. Turha litkiä sokerilla ja lisäaineilla kyllästettyjä ”terveysvaikutteisia jogurtteja” (pyhh!), kun saatavilla on rehellistä, kunnon hapankaalia! Jawohl!! Hapankaali helpottaa ruoan sulamista ja ylläpitää suoliston hyvää bakteerikantaa. Se toimii niin kylmänä kuin lämmitettynäkin, tosin jos sitä kovasti pannulla kypsentää, todennäkösesti osa terveysvaikutuksistakin häipyy kuumennuksen myötä. Mutta hyvää se silti on, joten kannattaa testata myös erilaisissa vihannespadoissa, wokeissa yms. 

Tykkään erityisesti Taatilan maatilan valmistamasta hapankaalista ja vaihtoehtoina on myös punahapankaalia, porkkaalia ja omenahapankaalia. Mutta myös Rasilaisen hapankaali on herkullista ja samaa, heidän valmistamaa tavaraa on myös Pirkka-hapankaali. Tällä kertaa mentiin ihan Pirkka-linjalla, kun kaipasin nopeaa pientä välipalaa ennen varsinaista ruokaa. Oon kehittänyt taas fiksaation hapankorppuun. Tiedättekö kun tulee sellaisia kausia, että haluaisi aamusta iltaan syödä jotakin samaa tiettyä juttua ja se maistuu valtavan hyvältä, kunnes yksi päivä sitä syödessä huomaa, että ei tää nyt niin hyvää olekaan. No nyt mulla on se homma hapankorppujen kera. Hapankorppuja, iso kasa herneenversoja ja hapankaalia. Me likey!

DSC_1834.JPG

 

Koti Ruoka ja juoma