Texmexiä uuteen tyyliin

Meidän taloudessa tehdään melkein viikoittain burritoja. Pöytään ladotaan silloin jo vuosia sitten vakiintunut kattaus, joka koostuu joko luomujauhelihasta tai kalkkunanjauhelihasta tehdystä täytteestä, sekä kurkusta, punasipulista, salaatista, avokadosta, jalopenoista, tomaatista ja paprikasta. Lisäksi salsaa ja creme fraisea.

Kaupan vehnäletut eivät ole kovin hyviä, kuten jo jossain postauksessa aikaisemminkin totesin. Ne maistuvat siltä, että ne säilyisivät vaikka seuraavalle jääkaudelle ja todennäköisesti näin onkin. Tarkoitus olisi tehdä itse lettuja, mutta meillä syödään tosiaan niin usein burritoja, että tapa siitä ei tule, muuten alkaa mennä jo turhan vaativaksi. Mutta helpommalla pääsee (miten tuntuukin, että se on mulle ruoanlaitossa useasti toistuva sana, hah), kun käyttää cosmopolitan-salaattia hieman kuin tacokuorina ja ovat parempia kuin vehnälettuset.

IMG_8110.JPG

Salaattiburritot

Cosmopolitan-salaattia

Punasipulia

Paprikaa

Kurkkua

Jalopenoja

Avokadoa tai guacamolea

Tomaattia tai fusku-salsaa

Luomujauhelihaa/kalkkunanjauhelihaa

Papuja (esim. lihan joukkoon lisättynä)

Voit maustaa lihan joko valmiilla seoksella, itse tykkään Smoked chili&garlic-mausteesta, se maistuu vähemmän teolliselta kuin perinteinen taco-mausteseos tai maustaa itse esimerkiksi suolan, pippurin, sambal oelekin ja valkosipulin voimin. 

Fusku-salsa (eli semisti purkista, semisti itse tehty)

Tomaattia pieneksi lohkottuna

Korianteria

Suolaa, pippuria, sokeria ja chiliä

Liraus balsamicoa

Mieleistäsi salsaa

Tykkään jatkaa kaupan valmissalsaa tällä reseptillä, mutta periaatteessa kaupan salsaa ei edes tarvita, riittää, kun tomaattia on reilu määrä ja sitä puristellaan hieman tekovaiheessa esimerkiksi haarukan avulla niin, että tomaatit pehmenevät. Sokeri tuo tomaatin maun mukavasti esiin.

Guacamole

2 avokadoa

2 valkosipulinkynttä

1 rkl creme fraisea

Maun mukaan suolaa (saa olla melko reilusti) ja mustapippuria

Chiliä (joko tuoretta, kuivattua tai esim. tabascoa)

Tiraus sitruunanmehua, jos sellaista löytyy, ei ole pakollinen ainesosa

Aja blenderissä tai muulla tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi

Koti Ruoka ja juoma

Viherbuusti wokin muodossa

Selailin vanhoja ruokakuvia koneelta ja törmäsin tähän herkulliseen vihannespataan, jossa on käytetty upeita kotimaisia raaka-aineita. En malta odottaa, että kevät tästä etenee ja tarjolla on taas suomalaisia herkkuja. Toki tämänkin padan aineet ovat saatavilla vuoden ympäri ja siksi julkaisenkin tämän nyt jo.

DSC_1091.JPG

Vihanneswokki

Vihreitä kasviksia oman maun mukaan, tässä käytin kesäkurpitsaa, kevätsipulia, parsakaalia, kukkakaalia ja herneitä.

Fetajuustoa

Suolaa ja pippuria

Höyrytä/keitä pikaisesti parsa- ja kukkakaalit, kunnes ne antavat hieman periksi, mutta eivät ole veteliä. Lisää pannulle öljyä ja kevätsipuli, kesäkurpitsa ja herneet, kypsennä hieman ja lisää parsa- ja kukkakaalit. Murenna päälle feta ja mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Tarjoile esimerkiksi vaalean kalan kuten ahvenen kera.

Olen useampana aamuna ja välipalaksi tehnyt nyt noita ihmepannareita. Kookosöljyn sijaan olen testannut niiden paistamista kaakaovoissa, toimii niinkin. Joka kerta olen syönyt niitä mustikoiden kera, mutta tänään välipalalla päälle päätyi myös jäätelökastikkeena käytettyä pähkinänougat-kastiketta, ei muuten paha!

1481950_10152308144232988_1768051569_n.jpg

Aamupalana mustikoiden kanssa.

DSC_1782.JPG

Väli/herkkupalana nougatkastikkeen kera.

Ja on muuten täyttävää, kahdesta munasta ja yhdestä banskusta tulee sellanen setti, että pitää nälän pois kauan! Tuosta määrästä saa kolme tai neljä pienempää lettua, mutta olen ollut laiska ja tehnyt yhden ison, joka kuitenkin kääntämisvaiheessa on aina hajonnut pienemmiksi paloiksi, mutta eipä se haittaa.

Koti Ruoka ja juoma