Pastasalaatti ilman vehnää

Ripaus raakaa

Jos jonkin asian vuoksi voisin nousta barrikadeille, se voisi olla älytön valkojauhotuotteiden määrä nykyihmisen ruokavaliossa, sillä se ne eivät tuo anna elimistölle mitään positiivista. Tosin makunystyröitä moni valkoista, puhdistettua vehnää sisältävä ruoka hemmottelee ja sellaiset ruoat pitäisikin lukea herkkuihin siinä missä karkitkin. Esimerkiksi croisantit, täytetyt patongit, spagetti- ja muut pastaruoat, nuudelit yms. ovat herkkuja, jotka eivät kuulu jokapäiväiseen ruokavalioon.

Ehkä jos valkojauhotuotteet eivät aiheuttaisi minussa mitään reaktiota, en olisi niiden suhteen niin nihkeä, mutta vatsa kyllä kertoo milloin on tullut syötyä liikaa vehnää. Ylävatsa kivistää ja turpoaa ja olo on vetämätön. Ja vaikka se ruispuuro niin herkkua onkin, huomaan, että sitäkin jos tulee paljon syötyä, olo on raskas. Ylipäätään viljat siis eivät ole ruokaa, joka pitäisi sisällyttää jokaiseen ateriaan, mutta tästä toki ollaan montaa mieltä, ihan asiantuntijoidenkin keskuudessa.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoitava lääkärini totesi, että kaikki, jotka kilppariongelmista kärsivät(ja niitä on paljon), hyötyvät yleensä myös gluteenittomasta ruokavaliosta. Gluteeni kun on omiaan ylläpitämään kehon tulehdustilaa yllä. 

Muutama kuukausi sitten alkoi kovasti tekemään mieli katkarapuista pastasalaattia ja eksyin gluteenittomien tuotteiden hyllylle kaupassa. Mukaan tarttui Schnitzer-merkkistä maissijauhoista valmistettua luomupastaa. Olin todella epäileväinen, mutta turhaan! Eroa ei huomannut ainakaan salaatissa lainkaan. Niinpä olen tehnyt kyseistä salaattia useamminkin. Tosin eihän tuo maissijauhokaan taida olla ravintoarvoltaan sen hääppöisempi kuin puhdistettu vehnäkään, ja onhan maissikin vilja, mutta se on gluteeniton ja juuri tuo gluteeni on monelle se suoliston vihollinen.

Gluteeniton pastasalaatti

*Gluteenitonta pastaa

*Katkarapuja

*Kurkkua

*Tomaattia

*Suolakurkkua

*Lollo rosso -salaatti

*Tuoreita yrttejä (tällä kertaa käytin korianteria, minttua ja hieman basilikaa)

*Hieman luomukermaviiliä tai hapankermaa (ei tarvita paljon)

*Sitruunanmehu ja mustapippuria
 

Keitä pasta ja pilko sillä aikaa muut aineet. Sekaan voi heittää mitä jääkaapista löytyy, käytin lisäksi hieman selleriä ja viimeksi myös paprikaa. Yrttejä voi laittaa oman maun mukaan, kunhan käyttää jotain yrttejä, ne lisäävät hurjasti makua ja tuovat oman osansa ravintopommiin (esimerkiksi korianterissa on iso määrä K-vitamiinia)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.