Viikon vitamiini
Ruokavalio ja sen vaikutus kehoon on kiehtova yhtälö. Jokainen tietää, että jos verrataan ihmistä, jonka ruokavalio koostuu pääosin prosessoidusta ruoasta (paljon valkojauhotuotteita, puhdistettua sokeria, transrasvoja) ja olemattomasta määrästä aitoa tuoretta ruokaa ja toisaalta taas ihmistä, jonka ruokavalio pitää sisällään erityisen paljon vihanneksia ja kasviksia sekä sopivassa suhteessa viljoja ja valkoista lihaa, on näiden kahden terveydessä varmasti huimia eroja.
Tää on kaikkien tiedossa, mutta kaipaisin vielä jonkinlaista kättä pidempää, enemmän tietoa konkreettisesti siitä, mitä eroa sillä on, syönkö pullan vai banaanin. Mitä prosesseja siellä kropassa silloin tapahtuu ja miten se näkyy pidemmän päälle.
Jos joskus huomaatte, että iki-ihana Paula Heinonen on tulossa lähimaisemiin luennoimaan, suosittelen lämmöllä viettämään pari tuntia naisen yleisössä. Luvassa on upea setti, jossa saa nauraa, ihmetellä ja ennen kaikkea oivaltaa. Hän, jos kuka, osaa selkokielellä kertoa mitä ruokavalio kehossa tekee ja mihin kaikkeen se oikeasti vaikuttaa. Fakta on, että ruoalla pystyy sairastuttamaan itsensä, mutta myös parantamaan – ja juuri tässä se aidon ruoan viehätys kiteytyy.
Upeaa on myös se, että kun kropalle alkaa antaa niitä eväitä, joita se oikeasti tarvitsee, se alkaa pyytää niitä lisää. Jossain vaiheessa tullaan siihen pisteeseen, ettei tarvitse taistella itsensä kanssa siitä, ottaako sen pullan, koska sellaiset mielihalut katoavat. Sen sijaan mielihyvää saa mussuttamalla salaattia. Ihan totta, mun koko kroppa kehrää onnesta salaattia pureskellessa. Ja jos on syönyt pari päivää roskaa, tekee mieli kaikkea sitä upeaa, jota luonto tarjoaa marjojen, vihannesten, juuresten ja hedelmien muodossa.
Ajattelin avata tätä niin itselle kuin teillekin Viikon vitamiini -juttusarjan muodossa, villiä eikö! Vitamiineja tunnetaan 13 kappaletta ja keho tarvitsee jokaista niistä toimiakseen kuten on tarkoitettu.
Eli mennään heti asiaan ja aloitetaan A:sta.
Mikä:
A-vitamiini
Miksi tarvitaan:
Vaikuttaa elimistön puolustuskykyyn, ihon ja limakalvojen kuntoon.
Mitä sen puutos aiheuttaa:
Ihon, limakalvojen ja silmien kuivumista, lisää tulehdusherkkyyttä, ruokahaluttomuutta. Puutteen todettu vaikuttavan myös joidenkin syöpien syntyyn.
Paljonko päivässä:
700-900 mikrogrammaa.
Mistä sitä saa:
Mm. porkkana, punainen paprika, kurpitsa, maksa, keltuainen, bataatti, keltaiset hedelmät.