Älä osta säälistä

dsc_9042.jpg

Nyt on taas koittanut se aika, kun joka kadunkulmassa ja aukiolla tulee vastaan hymysuinen lehtikauppias, joka heiluttelee kädessään Isoa Numeroa. Ilahdun joka kerta tämän näyn kohdalla, sillä lehden myyminen tarkoittaa monelle ainoaa mahdollisuutta ihmisarvoiseen työhön. Ja Iso Numero sellainen kauppatavara, josta voikin olla ylpeä. 

Olen kuitenkin viime aikoina saanut hämmästyä monia kommentteja, kun juttelen lehdestä ihmisten kanssa. Erityisesti häiritsee se, kun joku sanoo ostavansa lehden vain tukimielessä ja sitten unohtavansa sen lehtipinon alle. On tietenkin positiivinen asia, että ylipäätään ostaa lehden ja täten takaa sen muutaman euron tulonlähteen ihmiselle, joka sitä tarvitsee. Mutta samalla suren sitä, että hyvä sisältö jäi jälleen kerran lukematta. Iso Numero on nimittäin erinomainen lehti, jossa on paljon kattavia, pitkiä juttuja sellaisista aiheista, joita ei löydä oikein mistään muualta. Vaikka monet niistä onkin koottu muista julkaisuita, ovat nämä alkuperäistahot niin erilaisia sisällöltään ja kohderyhmältään, etten vielä koskaan vuoden Isoja Numeroita luettuani ole törmännyt samaan juttuun missään muualla.

Englannissa, jossa vastaavilla katulehdillä (Big Issue) on pitkä historia, on myös perinteisesti ollut paljon hyväntekeväisyysostajia, joilla ei ole aikomustakaan lukea lehteä. Tämä on kuitenkin jännästi muuttunut viime vuosina, kun monia paikallislehtiä on lakkautettu. Kaupungeissa, joissa Big Issue ilmestyy viikoittain, kysyntä onkin pompannut yllättäviin lukemiin, kun muut tiedonlähteet poistuvat kuvioista. (Tämänkin luin Isosta Numerosta).

Uusimmasta lehdestä luin myös jutun Sampsasta, ”Suomen Banksysta”, joka maalaa lähes järkyttävän oivaltavia sapluunagraffiitteja Helsingissä ja Pariisissa. Seuraavaksi nämä katujen taideaarteet pitäisi vain onnistua löytämään.

dsc_9049.jpg

dsc_9050.jpg

dsc_9054.jpg

Muoti Suosittelen Ostokset

Rosoisempi muotiraamattu

dsc_9077.jpg

Joskus sitä käy niin, että löytää täysin odottamattomasta paikasta jotain järisyttävän hienoa.

Tämä tapahtui perjantaina bileiden jälkeen, kun päätin teekupponen kädessä ja The Vaccinesin pauhatessa Spotify:ssa poimia käteeni kohta vuoden lehtipinon alla lojuneen SSAW lehden. Jotenkin yleinen väsymys muotilehtiin oli saanut täysin unohtamaan sen olemassaolon. SSAW kuitenkin antoi terveen muistutuksen siitä, että parhaimmillaan muotiin keskittynyt lehti voi tarjota oivat puitteet uskomattoman hienoille valokuville ja erikoiselle ulkoasulle. Tässä lehdessä ei nimittäin mennä tekstin ehdoilla, vaan kuvien. Eikä se haittaa. SSAW kuuluu siihen lehtien kastiin, jota ei kuulukaan kantaa mukana ja lukea ratikan seinää vasten nojaillen. Se on kuin sohvapöytäkirja, paksu ja painava ja vaatii kiireettömän lukuhetken. Ja joka ei ikipäivänä tule päätymään lehtiroskikseen.

SSAW muistuttaa minua sellaisista Lontoon vuosina löytäneistäni epäsovinnaisista muotilehdistä kuin Black Book, Pravda Magazine, Rubbish ja i-D. Tyhjän tilan käyttö taitossa ja kuvien ja tekstien vankka asema visuaalisena itseisarvona muistuttaa myös monista 80-90-lukujen kokeellisista lehdistä. Tämä on erinomainen ratkaisu, sillä vaikka hyviä juttujakin löytyy ihan reippaasti, huikeat kuvat ovat SSAW:n kantava voima.  Tällaisia olivat varsinkin Chris Vidal Tenomaan Suvi Koposesta ottamat mustavalkokuvat, jotka vilisivät hauskoja viittauksia valokuvataiteen ja muotikuvauksen historiaan ja olivat yksinkertaisuudessaan jotain niin kaunista, että jopa kyyninen toimittajansieluni pääsi herkistymään.

Niin, ja opushan on ihan supisuomalainen luomus, jonka uusin numero löytää tiensä ainakin Akateemiseen puolen vuoden välein. Lisää tietoa lehdestä löytyy täältä.

dsc_9087.jpg

dsc_9099.jpg

dsc_9111.jpg

dsc_9110.jpg

dsc_9125.jpg

dsc_9151.jpg

Muoti Suosittelen Trendit