Erilaisuus hyvä, samanmielisyys boring

Rönsy

Täältä tulee nyt elämänohje todella syvällä rintaäänellä: Älä loukkaannu, kun joku on eri mieltä. Se ei ole uhka vaan mahdollisuus.

Lehteemme tuli Joonas Konstigin lihansyönninpuolustusjutun jälkeen useampikin palaute, jossa ilmoitettiin, että "lehden tilaus loppui nyt" – siis siksi että kirjailija Konstig oli parjannut kasvissyöntiä. Samoin joku lopetti tilauksen, kun lehden pääkirjoituksessa pitkän argumentoinnin jälkeen päädyttiin vastustamaan Guggenheimia. Pomoni, herra päätoimittaja kommentoi aihetta Imagen sivuilla viime viikolla, mutta minä vähän rönsyän siitä vielä kauemmas.

Kyllä Imagen tilauksen saa lopettaa, tai haukkua lehden, en minä sitä. Mutta sitä en tajua, miksi ihmiset haluavat kuluttaa pelkästään omaa näkökantaansa tukevaa mediaa. Ja laajemmin: miksi pysytellä vain sellaisissa piireissä, joissa kaikki ovat samanlaisia ja samaa mieltä. Se on ihan helkkarin tylsää. Sitä paitsi sisäsiittoisuus tyhmentää.

Käytännön vinkkejä, eli huippumuodikas "Lukijaurpo, näin teet" -listaus:

  1. Ruotsissa yksi lempilehdistäni oli oikeistoliberaali Neo. Pilkkasivat älykkäästi suunnilleen kaikkea mihin uskoin. Usein argumentoivat minut suohon, usein olivat kyllä tosi yksisilmäisiäkin. Jouduin kyseenalaistamaan, parantamaan argumenttejani. Opin ymmärtämään vastapuolta, vältin fanaattisuuden. Kaipaan Neoa. Täytyy mennä pian taas käymään.
  2. Suomessa on surkean vähän hyviä lehtiä ylipäänsä, saatikka Neo-linjalaisia. Viime aikoina olen karaissut itseäni ja argumenttejani Tuomas Enbusken blogikirjoituksilla. Tosin Enbusken kanssa olen silloin tällöin samallakin puolella. (Ja tosin se ei ole ihan viime aikoina bloggaillut vaan twiittaillut.)
  3. Toisinaan luen myös Hommaa.
  4. Olen aika kateellinen pojille intistä. Siis tässä asuinpaikkojen, yhteiskuntaluokkien, makujen ynnä muiden sekoittumismielessä. Itselläni oli onneksi tuo joukkueurheilu, joka sentään hieman sekoittaa. (Tai no rehellisesti sanottuna olen muutenkin kateellinen intistä. Minulle intti näyttäytyy vuoden mittaisena turnausmatkana, ja mikään ei ole parempaa kuin turnausmatkat.)
  5. No esim ralli. Tai yleisemmin: mene tapahtumaan johon et ikimaailmassa kuvittelisi meneväsi. Äläkä tuhahtele vaan ota kaikki irti.
  6. Vaihda baaria. Hipsterit sedulaan ja sedutytöt Kallio-Punavuoreen (siis kunkin paikkakunnan henkiseen Kallio-Punavuoreen).
  7. Teinit. Ihania. Ja vanhukset!
  8. Mamut, nepä vasta ihania ovatkin! Kunnioittava väittely esimerkiksi naiskysymyksistä hartaan muslimimiehen kanssa silloin tällöin tuottaa maailmaan paljon enemmän hyvää kuin tuohtunut jäkiseminen Facebookissa omille frendeille jostain hiton laasasesta.
  9. Matkusta. Yövy kotimajoituksessa äläkä hotellissa.

Kommentit

Arjen takaa

Olen samaa mieltä teoriassa (miten boring), mutta en pysty siihen kuten sinä. En vain *pysty* lukemaan hommaa ilman että järki sumenee päässäni. Tosin siellä myöskään harvoin argumentoidaan hirveän vakuuttavalla tavalla, joten tuollaista kohdan yksi kokeilemista pitäisi varmaan yrittää.

Aiheen sivusta: ehkä Imagen lukijat suuttuivat siitä miten käsittämättömän huonosti Konstig asiaansa argumentoi, ei siitä mikä hänen mielipiteensä oli. Minut jutun höpöhöpöperustelut ainakin ajoivat raivon partaalle - mutta ei lopettamaan tilausta.

Roosa
Mangomalen

Kiitos, tämä hyvä ja tosi!

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Niinpä, samanmielisyys vaivuttaa vaarallisesti uneen ja toisinaan myös aiheuttaa kuvotusta. Vaikka tietty tykkään ihan hullunameganamielettömästi kaikista Facebook-kavereistani, se on semmoinen samanmielisten seurakunta, että välillä itkettää. Sieltä feedistä voin aina käydä tarkistamassa, mikä se oikea mielipide mistäkin aiheesta oli.

Joanna Palmén
Rönsy

Täti, ensinnäkin, mä jotenkin laskin viimeksi, että sä olet mun ihan oikea täti, mutta, heh, et ehkä olekaan? Anyways, Homman lukeminen on haastavaa, mutta pieninä annoksina, silloin tällöin. Se on hyödyllistä.

Konstigin argumentit on tosiaan eri keskustelu, ja mä en koe olevani tarpeeksi sisällä ravintotieteessä yms sanoakseni niistä juuri mitään. Tosin ekologisuuspointti hänellä oli aika kestämätön. Mutta provosoituminen, not worth it.

Kiitti Roosa, ja Kati, fb-peukku tohon ;)

 

Arjen takaa

Ehkä olen ehkä en, riippuu vähän siitä, et onko sun tädit niin kivoja, että heidän identiteettinsä kannattaa varastaa.

Mä luulen, että provokaatioita sillä jutulla just haettiin, huomioarvoa. Eli toimin lehden kannalta toivotusti - pauhaamalla siitä (blogi)julkisesti olen pitänyt Imagea puheissa. Kannatti sitten tai ei :)

Mut hei, viime sunnuntain Hesarin jälkeen en lähtenyt riehumaan mihinkään palstoille! Eli osaan minäkin joskus olla provosoitumatta, vaikka en sanaakaan pysty toisen puheista ymmärtämään tai hyväksymään. Annan itselleni pisteen: Nalle vastaa täpöllä Hommaa.

Todella hyvä teksti! Erilaisia mielipiteitä omaavien kesken syntyy usein ne parhaat ja antoisimmat keskustelut kun joudutaan todella perustelemaan ja kyseenalaistamaan omat mielipiteet.

Ja aina välillä pitää vaan agree to disagree. :)

Stillleben

Ihailen ihmisiä, jotka hermostumatta sietävät tyhmyyttä ja erilaisia mielipiteitä ympärillään. Tuli tätä lukiessa mieleen, että kyky sellaiseen haavistolais/stoalaiseen tyyneyteen taitaa aika monilta puuttua. Hermojen menetyksen jälkeen kun tulee yleensä tehtyä tällaisia typeriä harkitsemattomia asioita, kuten Imagen tilauksen lopettaminen.

Joanna Palmén
Rönsy

Nyt on korjattava, jos annoin vahingossa sellaisen käsityksen, etten koskaan provosoituisi. Totuus on kyllä ihan toinen. Erityisesti tyhmyyden sieto on välillä aivan täysin mahdotonta.

Niin Nalle tosiaan, siitäkään mä en kyllä ole jaksanu enää provosoitua, sen sijaan vähän provosoiduin jutun olemattomasta toimittamisesta. Ois niitä kuningas Wahlroosin sanomisia vähän voinut kontekstoida ja kehitellä, jos niitä kerta on niin mielenkiintoista taas julkaista.

Ja ei me ihan niin suoraan ajatella, että julkaistaan juttuja, joilla Image pysyy puheissa ja blogeissa. Jos tämä vain olisi tavoite, niin lehti olisi huomattavasti enemmän iltapäivälehden kaltainen. Mutta kyllä joo, tuossa kyseisessä tapauksessa toimituksen eniten käyttämä luonnehdinta jutusta taisi olla "poleeminen".

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.