Jos miehillä olisi menkat

Rönsy

Terveisiä täältä hektisestä toimituksesta, jossa lähetetään lokakuun lehteä juuri painoon. Eli minä luen kuumeisesti taittoja, etsin virheitä ja ilahdun ja tuhahtelen vuorotellen.

Äsken ilahduin Maria Veitolan muotikolumnista, joka käsitteli kosmetiikkaa, erityisesti kynsilakkoja. Tässä pieni sneak preview:

Odotan sitä päivää, kun miehet innostuvat kynsien lakkauksesta. Silloin laadun ja käytettävyyden on pakko kehittyä. Eihän tuollaista meininkiä kukaan mies kestäisi.

Olen soveltanut tuota ajatusmallia moneen vain naisia koskevaan tuotteeseen tai asiaan. Paraatiesimerkki: kuukautissuojat. Miten paljon mukavampia ja varmempia ne olisivat, jos niitä tarvitsisivat myös miehet? Ja ennen kaikkea miten paljon nopeammin ja aiemmin kehitys niissä olisi tapahtunut. Nykyään on slimmiä ja siivekettä, kuukuppia ja tamponiasetinta, mutta vielä sanotaanko 30 vuotta sitten naiset kävelivät aivan törkeissä vaipoissa, jotka vuosivat joka suunnasta. Enkä nyt näitä nykyisiäkään kyllä varsinaisesti ylistäisi.

Ja ylipäänsä: olisiko edes kuukautisia enää? Tämä on lempiajatusleikkini: olisiko olemassa jokin pieni elektroninen laite, jolla kuukautisveret voisi imaista kerralla pois? iBlood tai iPeriods ehkä. Jos miehet kävisivät lääkärissä valittamassa tolkuttomia kuukautiskipuja, voitaisiinko heille sanoa olkia kohautellen vuosisadasta toiseen, että "sellaista se naisen elämä on"?

(Disclaimer: tämä oli kärjistys, provo ja ei ihan totinen ajatusleikki.)

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Aika provo oli mutta miksi naiset eivät kehitä itse asioita, jos tietävät niiden olevan pielessa? Vai onko helpompi vaan syyttää toista sukupuolta.

Joanna Palmén
Rönsy

Missä kohdassa syytin toista sukupuolta?

Jos nyt jatkan tällä kärjistyslinjalla, niin ehkä siksi että naiset eivät ole niissä terveyssideyhtiöissä tai tiedemaailmassa (tai Applella, heh) siinä asemassa, että voisivat ohjata rahaa ja resursseja tämmöiseen tuotekehittelyyn tai tutkimukseen. (Tuotekehittelyn osalta ennen kaikkea eivät ennen olleet. Olen nähnyt niitä about 30 vuoden takaisia vaippoja, ne on aivan järjettömiä. Asiat ovat sittemmin kyllä parantuneet huimasti.) Tai sitten niitä ei vaan koeta tärkeiksi asioiksi, ja naiset joko tarkoituksella tai tiedostamattaan alistuvat vaippoihin yms.

Mutta tässä ei nyt tosiaan syytellä ketään, kunhan vaan leikin ajatuksella, että miltä maailma näyttäisi jos.

Vierailija (Ei varmistettu)

iPeriodsin hankkisin taatusti heti - maksoi mitä maksoi! :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Et varsinaisesti syyllistä, mutta annat ymmärtää että jos nämä asiat koskisivat myös miehiä, niin niihin olisi kiinnitetty enemmän huomiota. Ja että kun nämä asiat koskevat vain naisia niin ne on siitä syystä suunniteltu vain puolittain. laiskaa ja huokuttavaa ajattelua.

ps. Luulen että kuukautissuojien suunnittelu on varsin vaikeaa, jos ajattelee asiaa yhtään sen tarkemmin (ilman miesnäkökulmaa).

T. Tosikko-mies

Joanna Palmén
Rönsy

"Laiska ajattelu" on tuollainen kiva ja kätevä teilausmetodi, sopii joka tilanteeseen. En "anna ymmärtää" yhtään mitään, tartuit vain aika helppoon syöttiin, joka toki on kivasti tossa tarjolla.

Ei ole pakko tarttua. Jos esimerkiksi tämän tekstin kirjoittaja olisi mies, tämä olisi vallan helppo lukea niin, että miehet ovat kirjoittajan mielestä niin paljon parempia olentoja, että olisivat tehneet asioille jo kauan sitten jotain. Tai että miehet ovat niin intohimoisia insinöörejä, että kyllä olisi jo iPeriods olemassa.

En toki ihan sitäkään tarkoittanut. 

Totta kai naiset voisivat "itse" kehittää asioita, joiden tietävät olevan pielessä. (Tuo toteamuksesi itse tekemisestä sisälsi oletuksen, että miehet maailmassa kehittävät kaiken, ja minä naisena tässä nyt nalkutan, kun miehet eivät ole kehittäneet meille naisille tarpeeksi hyviä tamponeja. Että miesten vastuulla on kaikki, avaa mulle ovi tai en pääse sisään.) Se on ihan ensisijaisesti naisten vastuulla, mehän niistä kuukautisepäkohdista eniten tiedämme. 

---m--- (Ei varmistettu)

Heh, mietin just eilen täsmälleen samaa asiaa kuukautisten suhteen. Eikä kyse ole siitä että naiset oisivat laiskoja tekemään, ehkä päinvastoin. Yleensä taloon kuin taloon tulee tiskikone siinä vaiheessa kun vaihdetaankin että miehen vuoro on alkaa hoitamaan tiskit. ;D Lisäksi tutkimustuloksia on siitä että miehillä on matalampi kivunsietokyky, mietin itse myös sitä olisiko kuukautiskipuja enää ollenkaan jos miehetkin menstruoisivat... :D

Ihminen (Ei varmistettu)

Mikähän tässä nyt oli pointtina?

Miehet ovat parempia suunnittelemaan kaikkea ja heidän tulisi käyttää enemmän aikaa 'naisellisten' tuotteiden kehittelyyn?

Naiset eivät ole tarpeeksi suuressa asemassa näitä tuotteita kehittelevissä firmoissa (ja samalla nämä firmat eivät ole kiinnostuneet tuotteidensa parantamisesta, eli toisin sanoen myynnin edistämisestä)?

Haluan ylläpitää turhaa sukupuolien taistelua yhteiskunnassa, koska identiteettini rakentuu kenties liiaksi oman sukupuoleni ympärille?

Jokin muu?

Nähdäkseni ainut järkevä huomio oli se, että nämä tuotteet ovat parantuneet yhteiskunnan tasa-arvoistuttua, tämä tuskin tuli kenellekään yllätyksenä. Kuukautiskipuihinkin löytyy skaala enemmän tai vähemmän radikaaleja ratkaisuja aina buranasta kirurgiaan.

PS. Bonuksena voit(te) miettiä onko tämä kirjoitus miehen vai naisen kirjoittama.

PPS. Tässä kirjoituksessa on rakoja logiikassa koska 'provo', 'kärjistys' ja 'ajatusleikki', nännännää

Joanna Palmén
Rönsy

Joo, valitse ihan vapaasti noista.

Ina
Inahdus

luin jostain lehdestä, että nykynaiset saavat kiittää synnytyksen kivunlievityksestä kuningatar victoriaa, joka ilmoitti 7. lapsen kohdalla, että pitäkää kiskanne, mä haluun troppia, nyt riittää tää shitti. en muista mitä siihen aikaan kivunlievitykseen käytettiin (enkä haluakaan tietää..), mutta tulkitsen joannan kirjoituksen liittyvän tähän: tarvittiin vallassa oleva merkkinainen, että tajuttiin ettei synnytyksessä ole ihan pakko melkein kuolla kipuun. nykyään naiset alkavat olla siinä asemassa, että voivat itse vaikuttaa tuotteiden ja asioiden kehitykseen, mutta se historia on aika uusi, kun mietitään esim. e-pillereiden keksimistä. oon varma, että koulutettujen tutkijoiden ja naislääkärien määrän lisääntyminen vaikuttaa tulevaisuudessakin siihen, että moniin naisten vaivoihin ja haasteisiin pistetään enemmän aikaa ja rahaa. ei tämä ole miesten syyllistämistä, vaan historiallinen fakta. niin kauan kuin elettiin raamatun mukaan, eeva oli syypää kaikkeen ja sietikin kärsiä. enää ei tarvitse. kiitämme siitä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Laitetaas tähän sellanen kommentti, johon (tosikko)miehen(kin) on helppo tarttua:

Yksi syy siihen, miksi naiset eivät korosta tarvetta kivunlievitykselle tai kuiville housuille on se järjettömyys, että heti, kun kävelemään on opittu aletaan opettamaan kiltteyttä.

Siihen sisältyvät mm. mutta ei muita poislukien: odottaminen, kestäminen, sietäminen ja vaikeneminen. Tähän törmää esimerkiksi mennessään kivuliaiden kuukautisten takia naislääkärille, joka naurahtaa, että eihän nuo oireet nyt vielä niitä pahimpia hänen näkemistään ole ja että kyllä buranaa voi ottaa yli suositusmäärän, jos se kerran on vaan muutamana päivänä kuussa.

4x2x12x50=4800 eli 1 920 000mg ibuprofeiinia. Pikku juttu.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hmm... Katsotaanpas mahtuuko kopioimani Gloria Steinemin kirjoittama teksti aiheesta "jos miehlillä olisi menkat" ;)

"IF MEN COULD MENSTRUATE" BY GLORIA STEINEM

Living in India made me understand that a white minority of the world has spent centuries conning us into thinking a white skin makes people superior, even though the only thing it really does is make them more subject to ultraviolet rays and wrinkles.

Reading Freud made me just as skeptical about penis envy. The power of giving birth makes "womb envy" more logical, and an organ as external and unprotected as the penis makes men very vulnerable indeed.

But listening recently to a woman describe the unexpected arrival of her menstrual period (a red stain had spread on her dress as she argued heatedly on the public stage) still made me cringe with embarrassment. That is, until she explained that, when finally informed in whispers of the obvious event, she said to the all-male audience, "and you should be proud to have a menstruating woman on your stage. It's probably the first real thing that's happened to this group in years."

Laughter. Relief. She had turned a negative into a positive. Somehow her story merged with India and Freud to make me finally understand the power of positive thinking. Whatever a "superior" group has will be used to justify its superiority, and whatever and "inferior" group has will be used to justify its plight. Black me were given poorly paid jobs because they were said to be "stronger" than white men, while all women were relegated to poorly paid jobs because they were said to be "weaker." As the little boy said when asked if he wanted to be a lawyer like his mother, "Oh no, that's women's work." Logic has nothing to do with oppression.

So what would happen if suddenly, magically, men could menstruate and women could not?

Clearly, menstruation would become an enviable, worthy, masculine event:

Men would brag about how long and how much.

Young boys would talk about it as the envied beginning of manhood. Gifts, religious ceremonies, family dinners, and stag parties would mark the day.

To prevent monthly work loss among the powerful, Congress would fund a National Institute of Dysmenorrhea. Doctors would research little about heart attacks, from which men would be hormonally protected, but everything about cramps.

Sanitary supplies would be federally funded and free. Of course, some men would still pay for the prestige of such commercial brands as Paul Newman Tampons, Muhammad Ali's Rope-a-Dope Pads, John Wayne Maxi Pads, and Joe Namath Jock Shields- "For Those Light Bachelor Days."

Statistical surveys would show that men did better in sports and won more Olympic medals during their periods.

Generals, right-wing politicians, and religious fundamentalists would cite menstruation ("men-struation") as proof that only men could serve God and country in combat ("You have to give blood to take blood"), occupy high political office ("Can women be properly fierce without a monthly cycle governed by the planet Mars?"), be priests, ministers, God Himself ("He gave this blood for our sins"), or rabbis ("Without a monthly purge of impurities, women are unclean").

Male liberals and radicals, however, would insist that women are equal, just different; and that any woman could join their ranks if only she were willing to recognize the primacy of menstrual rights ("Everything else is a single issue") or self-inflict a major wound every month ("You must give blood for the revolution").

Street guys would invent slang ("He's a three-pad man") and "give fives" on the corner with some exchenge like, "Man you lookin' good!"

"Yeah, man, I'm on the rag!"

TV shows would treat the subject openly. (Happy Days: Richie and Potsie try to convince Fonzie that he is still "The Fonz," though he has missed two periods in a row. Hill Street Blues: The whole precinct hits the same cycle.) So would newspapers. (Summer Shark Scare Threatens Menstruating Men. Judge Cites Monthlies In Pardoning Rapist.) And so would movies. (Newman and Redford in Blood Brothers!)

Men would convince women that sex was more pleasurable at "that time of the month." Lesbians would be said to fear blood and therefore life itself, though all they needed was a good menstruating man.

Medical schools would limit women's entry ("they might faint at the sight of blood").

Of course, intellectuals would offer the most moral and logical arguements. Without the biological gift for measuring the cycles of the moon and planets, how could a woman master any discipline that demanded a sense of time, space, mathematics-- or the ability to measure anything at all? In philosophy and religion, how could women compensate for being disconnected from the rhythm of the universe? Or for their lack of symbolic death and resurrection every month?

Menopause would be celebrated as a positive event, the symbol that men had accumulated enough years of cyclical wisdom to need no more.

Liberal males in every field would try to be kind. The fact that "these people" have no gift for measuring life, the liberals would explain, should be punishment enough.

And how would women be trained to react? One can imagine right-wing women agreeing to all these arguements with a staunch and smiling masochism. ("The ERA would force housewives to wound themselves every month": Phyllis Schlafly)

In short, we would discover, as we should already, that logic is in the eye of the logician. (For instance, here's an idea for theorists and logicians: if women are supposed to be less rational and more emotional at the beginning of our menstrual cycle when the female hormone is at its lowest level, then why isn't it logical to say that, in those few days, women behave the most like the way men behave all month long? I leave further improvisation up to you.)

The truth is that, if men could menstruate, the power justifications would go on and on. If we let them.

Kristiina (Ei varmistettu)

Hear hear!

Hosuli
Hömppäblogi

Voi hih noita väärinymmärtäjiä. :) Toivottavasti Inan kommentti selvensi, mistä on kysymys.

Las Zapatillas Rojas

Mielenkiintoinen aihe!

Kuukautissuojien kehitystä ja esimerkiksi naistentautien tutkimusta on historiallisesti vaikeuttanut myös häveliäisyys. Ja varmaaankin myös ajatus siitä, että synnytyskivut ovat Jumalan Eevalle asettama rangaistus. Kun näistä ajatuksista on luovuttu (ja naisista on tullut kuluttajia) suojien kehitys on ollut hiukkasen helpompaa.

Jossain 70-luvun radiakaalifeministi ryhmissä muuten harrastettiin kuukautisveren poistamista kerralla jollain alipainelaitteella. En yhtään tiedä onko se turvallista, mutta kuulostaa kätevältä.

Mutta toisaalta, eipä tarvi huolehtia asiasta itse. Mä käytän minipillereitä joiden vuoksi mulle ei edes tule kuukautisia. (Ei niitä tarvi mihinkään.) Ja ennen näiden käyttöä huomasin kuukupin kyllä ihan superkäteväksi.

Salamatkustaja
Salamatkustaja

I love this!

Inan esiin nostamaan synntysasiaan liittyen. Sanonpa tähän ihan naama peruslukemilla, että jos miehet joutuisi tunkemaan palliensa välistä jotain 50 senttiä pitkää ja 3 kiloa painavaa, kivunlievityksestä esim. synnytyksessä ei kiisteltäisi yhtä paljoa kuin nyt. Kuin moni esim. ottaa juurihoidon ilman kivunlievitystä (tai vaihtoehtoisena metodina jotain vidun hierontaa tai akupunkitioneuloja)?

Kyselee yksi luomusynntykseen huijattu. Nih.

Ei minulla varsinaista asiaa ollut (Ei varmistettu)

Jotenkin alkoi huvittaa: "Ihminen (ei varmistettu)"

Ja itse aiheesta, jos miehillä olisi menkat ja ne voisivat synnyttää... niin naiset eivät voisi olla samanlaisessa ihanassa marttyyriasemassa kuin nyt voivat.

Vierailija (Ei varmistettu)

miksi tämmöistä mainostetaan facebookissa ja miksi tulin sitä lukemaan edes, kysympä vaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

On olemassa ehkäisypilleri, joka vie kuukautiset pois kokonaan. Itselläni ei ole ollut kuukautisia neljään vuoteen, sen jälkeen kun aloitin niiden käytön.
Vapauden mahdollisuus on siis olemassa!

Joanna Palmén
Rönsy

Vierailija ykkönen, pysy kernaasti poissa vaan. Muille kiitos hyvistä kommenteista! Itse en jaksa enää osallistua, ei jostain syystä vain huvita.

T: ihanassa marttyyriasemassa oleva nainen

Kanttura (Ei varmistettu)

No olipa turhin muka-leikittelevä juttu mitä on tullut hetkeen luettua. +1 internets for you, madam!

Mies (Ei varmistettu)

Välillä hävettää olla mies. Anteeksi lajini puolesta!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kuukautissiteetkin ym. ovat tuotteia, joilla tehdään rahaa. Jos miehetkin 'kärsisivät' kuukautisista, ainoa ero nykytilanteeseen olisi se, että markkinalevikki kaksinkertaistuisi ja näin ollen luultavasti kohentaisi myös tuotekehittelyä. Muutoin ajatusmallillasi ei ole pohjaa.. joskin toteat vahingossa(?) ohimennen että naiset eivät ole kelpoja kehittelemään tuotetta itselleen, ja heti siihen perään väität kommenteissa ettet syytä toista sukupuolta, vaikka syyllistyt myös sivuamaan aihetta miehille ja naisille suunnattujen resurssien eriarvoisuuksista mitä tulee kehittyvään maailmaan ja tässä tapauksessa tuotekehittelyyn. Ilmeisesti syytät JA et syytä kumpaakaan...?

Nain-en (Ei varmistettu)

Niin joku jo mainitsikin että on olemassa lääkkeitä joilla "rättärit" voi jättää väliin. Miksi niitä ei kehitetä ja yleistetä ja tehdä turvalliseksi ja edulliseksi? loppuis se "tupovaihtoviikoista" mesoaminen.

Joanna Palmén
Rönsy

Vielä yksi yksinkertainen lukuohje kaikille miehille, naisille ja ihmisille: Mua ei kiinnosta tässä kohtaa yhtään, KUMMAN SUKUPUOLEN VIKA on, että kuukautissuojat ovat kehittyneet todella myöhään, eivät vieläkään ole varmaan aivan optimaaleja, ja vaikka täällä huomautellaankin vähän väliä, että on pillereitä ja on sitä ja tätä, niin ne ei kyllä käytännössä läheskään kaikilla toimi, ja että monien lääkärien (nais- ja mies-) suhtautuminen on todella väheksyvä.

Tällainen tämä maailma nyt vaan on, hyvin monen asian summa.

Yritin ehdotella molempia sukupuolia koskevia "syitä" tilanteeseen, kun niitä kerran kysyttiin, mutta se on  näemmä väärin: Ei ole mahdollista, logiikassa aukkoja, pakko on olla jomman kumman vika, valitse puolesi, mustavalkoista, sukupuolten sota, barrikadille! 

Että sotikaa ihmeessä täällä, mä vetäydyn. Eikös se ole niin että naisia on maailmassa enemmän? No niin, meillä on sitten varmaan ylivoima.

 

Into (Ei varmistettu)

En lukenut kaikkia kommentteja, mutta oon niin samaa mieltä! Miehet nyt vaan sattuu olemaan enempi kiinnostuneista kaiken maailman tekniikkavempeleistä, joten jos ne menstruois, niin taatusti olis jo se iPeriods keksitty. Samoin kuin äänenvaimennin muksuihin :)

Ina
Inahdus

go into, repesin täysin! ainakin yksi mies ymmärsi mistä oli kyse. ;) sait joanna musta hienosti todistettua, että jos haluaa saada ns intomielistä keskustelua netissä niin kannattaa käyttää sanaa sukupuoli. sama se missä yhteydessä tai miten. maailma ei ole sen suhteen ihan valmis vielä. teemasta kiinnostuneille suosittelen antti leikaksen romaania melominen, jossa isi on vähän väsynyt, kirjotan siitä tänään kun saan ipadin tekemään tekstistä jotenkin tolkullisen - ja ei, ipadin perusteella en tosiaan käyttäisi iperiodsia! ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

mut oikeesti, ilman viddiulua, olin sairaalassa pitkän tovin osastolla, hoitsut nostelivat minua +100kg ukkoa ja joka kerta ne puhuivat et jos tää ois miesten hommaa tähän olisi joku apuväline.. kysyin sitten et oletteko muuten kysyneet löytyisikö sellaista markkinoilta, hoitsut katto silmät pyöreänä ja kuin samasta suusta sano et ei olla, sanoin sit että miestän hommissa, niin kuin itsekkin tehtaassa työskennellessä saamme jopa aloiterahaa jos kehitämme työtä helpommaksi ja turvallisemmaksi.., tästä tuli vaan mieleen et ei kaikki naiset jotenki uskalla edes "vaatia" itselle mitään, harmi sinänsä, onko täällä oikeesti vieläkin ns. naisia, jotka on aikanaan kasvatettu hellan ja hetekan väliin ilman valitus oikeutta.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.